Hlavní obsah

Novým ministrem kultury má být Zaorálek, na nabídku kývl

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ren, zpe, kab

Novým ministrem kultury by měl být současný poslanec a bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Novinkám to potvrdil důvěryhodný zdroj z okolí vedení ČSSD. O tom, že je Zaorálkovo jméno ve hře, informoval server Seznam Zprávy. Podle informací Práva Zaorálek s nabídkou souhlasil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lubomír Zaorálek

Článek

Premiér Andrej Babiš pro Českou televizi řekl, že se Zaorálkem by jako s ministrem kultury problém neměl.

Podle informací Novinek bylo Zaorálkovo jméno od počátku v užším výběru kandidátů poté, co prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat stranou navrženého Michala Šmardu. Toho strana navrhla po odchodu Antonína Staňka ke konci května.

Sám Zaorálek Novinkám na dotaz, zda bude příštím ministrem, neodpověděl. Jméno komentovat nechtěl ani předseda strany Jan Hamáček.

„Žádná jména nebudu komentovat, oznámím až jméno kandidáta,“ napsal krátce Hamáček. Kandidáta by chtěl představit nejpozději do pátku.

Zaorálek by mohl být kandidát, který u prezidenta Miloše Zemana projde. V minulé vládě byl ministrem zahraničí a do funkce ho jmenoval právě Zeman. Na druhou stranu právě Zaorálek byl kritikem současného premiéra Andreje Babiše a nebyl ani velkým příznivcem vstupu ČSSD do vlády. Ostře proti Babišovi vystupoval především v předvolební kampani v roce 2017, a to ještě v době, kdy byl ministrem zahraničí ve společné vládě s ANO.

Emotivní projev ministra zahraničí Lubomíra ZaorálkaVideo: Václav Toman, Novinky

Babiše dokonce přirovnal k fíkusu. „Jako fíkus tuneluje stromy a je škrtičem stromů, tak tady nám dnes hrozí, že takové oligopoly vytunelují demokracii,“ hřímal šéf české diplomacie na sjezdu v březnu 2017.

Babiš: Krize není

Premiér Babiš po úterní schůzce u prezidenta Zemana uvedl, že jméno nového ministra nezná a nebude komentovat možné návrhy.

Záznam: TK po schůzce Andreje Babiše s prezidentem ZemanemVideo: Novinky

Celou situaci nyní stažením nominace Michala Šmardy, kterého označil za nekompetentního pro vední kultury, považuje za vyřešenou a vláda podle něj v žádné krizi není. Od Hamáčka očekává oficiální oznámení kandidáta co nejdříve.

Anketa

Byl by podle vás Lubomír Zaorálek dobrým ministrem kultury?
Ano
22,6 %
Ne
77,4 %
Celkem hlasovalo 6784 čtenářů.

Reklama

Související články

Babiš už čeká od Hamáčka nové jméno

Premiér a lídr ANO Andrej Babiš věří, že dostane nové jméno do vlády za Michala Šmardu. Rozhovor pro Právo poskytl ještě před pondělním prohlášením Šmardy, že...

Výběr článků

Načítám