Hlavní obsah

Milion chvilek oznámil další protesty

Praha

Spolek Milion chvilek se rozhodl uspořádat po celé zemi ještě letos další sérii protestů. Bude požadovat demisi premiéra Andreje Babiše (ANO). První z akcí se podle předsedy spolku Mikuláše Mináře uskuteční v úterý příští týden na Karlově náměstí v Praze. Původně chtěli aktivisté protestovat až v lednu, kvůli středečnímu obnovení premiérova trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo se ale rozhodli nečekat.

Foto: Právo

Demonstrace na pražské Letné 16. listopadu.

Článek

„V tuto chvíli máme opět trestně stíhaného premiéra. Po evropském auditu, který potvrdil obrovský premiérův střet zájmů a neoprávněné čerpání financí z veřejných rozpočtů, je to tento týden již druhý skandál, který jasně ukazuje na nutnost premiérovy okamžité demise. Problémy Andreje Babiše zásadně poškozují celou republiku. Rozhodli jsme se proto, že nebudeme čekat s dalšími protesty až do ledna. To, co se děje, je zcela nepřijatelné,“ uvedl v tiskové zprávě Milion chvilek.

Letná dala Babišovi ultimátum do konce roku

Domácí

Po úterním protestu v Praze by se měly další demonstrace konat 16. a poté 19. prosince v dalších městech v Česku.

„Konec vlády jedné straky”

Minář řekl, že Babiš si dál bere občany za své rukojmí, neumí se postavit k současné situaci čelem a převzít odpovědnost.

„Hlavním požadavkem protestů zůstává demise Andreje Babiše. Jedním z hesel demonstrací bude Konec vlády jedné straky,“ dodal Minář.

Časosběrné video zachycující demonstraci na Letné.Video: Novinky

Spolku se na dvou letošních demonstracích podařilo dostat přes 200 000 lidí na pražskou Letnou. Naposledy to bylo 16. listopadu, lidé tam požadovali především odchod premiéra a vyjadřovali nespokojenost se současnou politickou situací.

Spolek požadoval Babišovu demisi, pokud se nezbaví holdingu Agrofert, který je nyní ve svěřenském fondu.

Babiš vypadl na tiskovce z role: Vláďa řekl, ať sem jdu. Teď už musím jít, volá mi prezident

Domácí

Ve středu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman oznámil, že zrušil rozhodnutí o zastavení trestního stíhání premiéra Babiše a někdejší členky představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Jany Mayerové.

Stíhání v kauze údajného dotačního podvodu začalo v roce 2017, státní zástupce ho zastavil letos v září. Po nynějším rozhodnutí nejvyššího žalobce se případ vrací policii do fáze vyšetřování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám