Hlavní obsah

Komunisté vládu nepodrží

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunisté již mají jasno: vláda ANO a ČSSD jejich důvěru nemá. Jak v úterý řekl místopředseda KSČM Stanislav Grospič, to, že by vládu podrželi při čtvrtečním hlasování, nepřipadá v úvahu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Neznamená to ale automaticky, že budou hlasovat se zbytkem opozice aktivně proti vládě, která by v případě vyslovení nedůvěry 101 hlasy musela podat demisi. „Žádná forma podpory vlády nepřipadá v úvahu,“ prohlásil Grospič po jednání klubu.

Podle něho jde nyní jen o to, jak dát najevo svůj názor, tedy zda odejít ze sálu a hlasování se nezúčastnit, čímž by trojkoalici Spolu, Pirátům se Starosty a SPD chyběly hlasy, nebo aktivně hlasovat proti.

KSČM míří k vyslovení nedůvěry vládě

Domácí

S tímto postojem komunistů se nechce smířit šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který s nimi chce jednat o změně. Grospič nevyloučil ani to, že se předseda KSČM Vojtěch Filip ještě do čtvrtka sejde s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Jak ale řekl Babiš Právu, žádnou schůzku již neplánuje. Pokud se komunisté rozhodnou hlasovat pro nedůvěru, pak by na tom ani další schůzka nic nezměnila.

Bez ohledu na čtvrteční výsledek bude dál řídit stát Babišův kabinet, protože prezident Miloš Zeman opět v pondělí slíbil premiérovi, že ho nechá vládnout i bez důvěry až do sněmovních voleb, které se konají 8. a 9. října.

Poslanci budou hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě ve čtvrtek

Domácí

O nedůvěře mluvil se Zemanem v úterý i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Pan prezident vyjádřil vládě podporu,“ řekl Hamáček Právu na otázku, zda Zeman zopakoval, že nechá kabinet v demisi vládnout dál.

Klub KSČM má být jednotný

Nikdo z patnáctičlenného klubu KSČM v úterý odmítavý postoj k vládě nezpochybnil. Mají ale problém, že by poté, co vládu až do letošního dubna tolerovali, hlasovali s pravicovou opozicí.

Podle Filipa důvody, pro které nedůvěřují vládě, jsou jiné než u pravice. Podle něho kabinet selhal v zahraniční politice a zásadně neplní kroky k sedmiletému plánu stabilizace veřejných financí. Pravicová opozice argumentuje střetem zájmů premiéra, nezvládnutou pandemií či nezajištěním jasné podpory spojenců v kauze Vrbětice.

Poslanecká sněmovna: Jak funguje dolní komora Parlamentu České republiky

Parlamentní volby

Hlasovat bude už i Sommerová

Komunisté s rozhodnutím čekají na doporučení výkonného výboru, který se sejde ve středu a vyhodnotí anketu regionů. Podle Filipa ve straně převažuje názor vládu nepodržet. Konečné stanovisko dá až klub ve čtvrtek ráno před hlasováním. „Budeme požadovat jednotný postoj celého klubu,“ řekla jeho místopředsedkyně Hana Aulická Jírovcová.

Mimořádný sjezd a volba nového vedení KSČM do říjnových voleb nebude

Domácí

Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) svolal schůzi k nedůvěře na čtvrtek poté, co návrh trojkoalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) v úterý podepsali i Piráti a STAN, kteří s tím čekali na odjezd diplomatů a zaměstnanců ruské ambasády. I s podporou SPD, Trikolóry a nezařazených poslanců jim bez souhlasu komunistů bude chybět ke stojedničce osm hlasů.

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše vláda bez důvěry bude muset daleko obezřetněji postupovat ve svých návrzích zákonů, i těch týkajících se personální politiky, a dalších důležitých rozhodnutí. Babiš by, jak řekl, musel jednat se stranami ve Sněmovně, včetně opozičních.

Feri rezignoval na poslanecký mandát dopisem

Domácí

Hlasování se již zúčastní filmová dokumentaristka Olga Sommerová, která nahradila odstoupivšího Dominika Feriho (TOP 09) a složila v úterý poslanecký slib.

Reklama

Výběr článků

Načítám