Hlavní obsah

Turci jsou faktickými spojenci Islámského státu, řekl Zeman

– Sokolov • Aktualizováno

Turecko je podle českého prezidenta Miloše Zemana faktickým spojencem teroristické organizace Islámský stát. Prezident to řekl v úterý při diskuzi s obyvateli obce Vintířov na Sokolovsku.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezident Miloš Zeman při setkání s obyvateli Vintířova na Sokolovsku

Článek

„Proč útočí (Turci) na Kurdy? No protože jsou faktickými spojenci Islámského státu," řekl Zeman, když odpovídal na dotaz z publika, proč Turecko útočí na Kurdy, kteří bojují s islamisty.

„To znamená, i když jsou členy Severoatlantické aliance (NATO) a hlásí se do Evropské unie - a tam je ovšem málo pravděpodobné, že budou přijati - tak existovaly informace o tom, že v době, kdy Islámský stát okupoval podstatnou část jak Sýrie, tak Iráku, bylo právě Turecko, které zprostředkovávalo některé logistické operace pro zásobování Islámského státu. Konkrétně například vývoz ropy a podobně," prohlásil.

Podle něj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan „spíše vsadil na islamizaci Turecka.”

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Prezident Miloš Zeman se setkal 19. března 2019 v Karlových Varech na úvod třídenní návštěvy Karlovarského kraje s krajskými zastupiteli a starosty měst a obcí. Vpravo je hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

„Už je to spíše stát, který vyznává islámskou ideologii. A z toho logicky vyplývá, že má blízko k islámským radikálům a z toho logicky vyplývá, že naopak útočí na Kurdy,” dodal.

Turecko považuje kurdské milice podporované Američany, které v Sýrii bojují s Islámským státem za teroristy. Je přesvědčené, že jsou napojené na teroristickou Stranu kurdských pracujících (PKK), která vedla ozbrojený boj za osamostatnění oblastí v Turecku a dalších státech obývaných kurdskou menšinou. PKK se odvolává na to, že po první světové válce byl Kurdům slíben samostatný stát.
Turecko v občanské válce Sýrii, která začala v březnu 2011, podporovalo sunnitské skupiny, které se vzepřely režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Byly mezi nimi i extremistické islamistické skupiny.
Přes Turecko proudila jak ropa nelegálně vytěžená Islámským státem, tak z něj přicházelo zboží do oblastí držených radikály včetně IS. Turecko čelilo za války kritice, že nezajistilo své hranice, přes které přicházeli i bojovníci, a soustředilo se více na boj s kurdskými separatisty, které pro sebe považovalo za větší hrozbu.

Zeman zahájil návštěvu Karlovarského kraje v úterý, zůstane do čtvrtka. Jde o první jeho letošní návštěvu některého z krajů. Naposledy byl loni v září na Olomoucku.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Prezident Miloš Zeman (druhý zleva) na návštěvě Karlovarského kraje. Třetí zleva je hradní kancléř Vratislav Mynář, vpravo je hradní protokolář Vladimír Kruliš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám