Hlavní obsah

Konec odchytávání na ulici. Ukrajinský parlament přijal zákon o mobilizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský parlament ve čtvrtek přijal zákon o mobilizaci, který zjednoduší mobilizační proces, zavede místo povinné vojenské služby povinný „základní vojenský výcvik“ a zároveň určí skupiny lidí, které mohou získat odklad od branné povinnosti. Informuje o tom ruskojazyčný web stanice BBC. Pro mnohé se jedná o kontroverzní zákon, jenž má za úkol posílit armádu, která čelí již více než dva roky ruské agresi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hlavním úkolem zákona je zapsat do evidence všechny osoby povinné k vojenské službě a aktualizovat jejich údaje. Díky tomu budou mít vojenské komise aktuální informace o potenciálních rekrutech, což zjednoduší mobilizační proces, uvedla BBC.

Ukrajinští občané budou mít povinnost obrátit se na vojenská odvodní střediska, aby získali vojenské registrační dokumenty. Zástupci vojenské komise je tak nebudou muset „odchytávat“ na ulici, jako tomu je často v současnosti.

Aktualizace údajů se týká mužů ve věku od 18 do 60 let, kteří tak musí učinit do 60 dnů od vstupu zákona v platnost. Aktualizaci mohou provést jak osobně, tak i elektronicky. Posléze budou mít povinnost tyto doklady nosit u sebe a v případě potřeby se jimi prokázat.

Velká skupina mladých. Zelenskyj podepsal zákon snižující věk pro mobilizaci

Evropa

V zahraničí nedostanou pas

Ukrajinci v zahraničí si navíc bez těchto dokladů nebudou moci zařídit nový cestovní pas či získat konzulární služby.

Zákon zároveň místo povinné vojenské služby zavádí povinný „základní vojenský výcvik“, který lze absolvovat i během studia na vysoké škole nebo na armádních výcvikových střediscích. Tento výcvik by měl být zahájen 1. září 2025.

Zákon ještě musí podepsat ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jde ovšem pouze o formalitu.

Doma přijdou o řidičák

Ti, kdo se mobilizaci vyhnou, budou mít problémy. Zákon zejména ukládá, aby vojenská komise mohla prostřednictvím soudu zbavit vyhýbající se osoby řidičského průkazu. Hrozí jim také výrazné zvýšení pokut.

Osoby, které neabsolvovaly nebo neabsolvují vojenskou službu nebo základní vojenský výcvik, nebudou moci pracovat ve státní správě, na státním zastupitelství nebo u policie, stanoví dále zákon.

Z návrhu zákona byla nakonec vypuštěna část týkající se demobilizace, tedy odchodu déle sloužících vojáků z armády.

Nový zákon počítá také s tím, že některé kategorie občanů dostanou od branné povinnosti odklad. Jedná se například o studenty v denním nebo dvouoborovém oboru, vědecké pracovníky, osoby se zdravotním postižením, rodiče se třemi a více nezletilými dětmi nebo opatrovníky dětí se zdravotním postižením.

K přijetí zákona došlo jen den poté, co Ukrajina v prvním čtení schválila návrh zákona, který umožní sloužit v armádě vězňům odsouzeným za „méně závažné“ trestné činy.

Ukrajina vede spor o vrahy v armádě

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám