Hlavní obsah

Fiala odletěl do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala (ODS) před odletem do USA řekl, že tématem rozhovorů s americkou stranou bude i aktuální vývoj na Blízkém východě. Dodal, že tím může být ovlivněn i jeho program v USA. Český premiér má v plánu setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Petr Fiala před odletem do USA

Článek

Právě situaci na Blízkém východě český premiér před odletem okomentoval. „Je důležité, aby situace dále neeskalovala, abychom našli řešení. To řešení musí být založeno na tom, že budeme rozlišovat, kdo jsou viníci a kdo jsou oběti eskalace a že Izrael bude mít absolutní právo se bránit a používat k tomu všechny prostředky, které umožní jeho přežití,“ řekl ministerský předseda.

Ocenil, že díky spolupráci Izraele a spojenců se podařilo drony a rakety zneškodnit.

Írán v noci na neděli podnikl rozsáhlý vzdušný úder na Izrael v odvetě za útok na íránský konzulát v Sýrii, z něhož Teherán viní židovský stát.

Fiala dodal, že tématem rozhovorů v USA bude samozřejmě i Ukrajina a její podpora.

S koalicí Teherán nepočítal. Je to pro něj zdrcující, zní z Izraele

Blízký a Střední východ

Fiala má kromě pondělního setkání s Bidenem a úterního jednání s představiteli Kongresu v plánu také večeři se zástupci velkých českých investorů v USA, kteří nejsou součástí delegace. Setká se zároveň s krajany, mezi nimiž má být například dcera Milady Horákové Jana Kánská.

Přednese také projev na téma česko-amerických, respektive transatlantických vztahů a války na Ukrajině v Hudsonově institutu, washingtonském konzervativním think-tanku. Fiala též položí květinu u busty Václava Havla v Kongresu a u sochy Tomáše Garrigua Masaryka v centru Washingtonu.

Tentokrát bez manželek

O českém zájmu o Fialovu cestu do Washingtonu se mluvilo již poměrně dlouhou dobu, oficiální oznámení ale nakonec přišlo až letos v březnu, kdy Prahu navštívil americký exprezident Bill Clinton.

„Co pomohlo, je naše blízká vazba v oblastech aktuálního dění a bezpečnostní spolupráce. Nedávno ČR podepsala s USA dohodu v obranné oblasti, ČR hraje důležitou roli v podpoře Ukrajiny a spolu podporujeme Izrael. Takže to bylo spíš o hledání volného termínu,“ řekl Novinkám náměstek ministra zahraničí Jiří Kozák (ODS), který Fialu na cestě do USA doprovází, stejně jako například premiérův poradce pro národní bezpečnosti Tomáš Pojar (ODS).

Český premiér dostal naposledy pozvání na bilaterální jednání v Bílém domě před pěti lety, když se v březnu 2019 Andrej Babiš (ANO) setkal s tehdejším americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Tehdy s sebou Babiš vzal i manželku Moniku, která se setkala s Trumpovou chotí Melanií. Nynější cesta se však obejde bez manželek. Premiér to už dříve vysvětlil tím, že tato cesta je koncipována jako pracovní a jde tak o obvyklý protokol.

Od loňského roku až doposud přitom USA navštívilo v poměrně krátkém sledu několik vysokých českých představitelů - ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), ministr dopravy Martin Kupka (ODS) či předsedkyně poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Fiala: V dobrých časech vlády rozhazují, v dobách zlých je tu ODS

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám