Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Na vojenské přehlídce v Paříži se předvedl „létající muž“

Svět

  10:15
Paříž - Tradiční vojenskou přehlídku v Paříži u příležitosti pondělních oslav francouzského státního svátku k překvapení návštěvníků, mezi kterými po boku prezidenta Emmanuela Macrona nechyběla německá kancléřka Angela Merkelová, doplnil „létající muž“ na futuristickém zařízení zvaném Flyboard Air. Je to zvláštní vznášedlo podobné dronu a vybavené podle AFP několika motory. Pilot na zařízení během letu stojí.

Tradiční vojenskou přehlídku v Paříži doplnil „létající muž“ na futuristickém zařízení zvaném Flyboard Air. foto: AP Photo

Ačkoli Flyboard Air není čerstvou novinkou, novináři a uživatelé na Twitteru ukázku letových možností stroje označili za ohromující. Zařízení pilotoval jeho tvůrce Francouz Frank Zapata, který během letu držel v ruce pušku.

Přijdeme si pro tebe! ‚Žluté vesty‘ pískaly na Macrona při vojenské přehlídce

Zapata na svém webu o zařízení tvrdí, že vyniká rychlostí a obratností a že v případě ztráty jednoho motoru ostatní pohonné jednotky výpadek snadno vyrovnají. Současná verze flyboardu umožňuje vynést až stokilogramového pilota do výšky 150 metrů, rychlost letu pak dosahuje 140 kilometrů v hodině. Délka letu, než se spotřebuje palivo v podobě kerosinu, nyní dosahuje deseti minut, což znamená podle portálu Epoch Times čtyřkilometrový dolet.

Létající voják na oslavách 14. července v Paříži.
Francouzské tryskáče Alpha Jet skupiny Patrouille de France.

Zapatova společnost zároveň pracuje na nové generaci flyboardu, který umožní rychlost až 200 kilometrů v hodině, 30minutovou letovou dobu a dostup až do výšky tří kilometrů. Na svém webu Zapatova firma navrhuje řadu přístrojů pro vojenské využití včetně dronu pro přepravu velkého nákladu, bezpilotní prostředek pro evakuaci zraněných vojáků či vzdušnou obdobu motorky.

Zapata v minulosti vyvinul obdobný letecký prostředek, který k pohonu využívá proud vody. V tomto případě zůstává ale pilot ve spojení se zdrojem vody dlouhou hadicí.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...