Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

USA je nyní bezpečnější, vzkazuje Nielsenová. Rezignovala na post ministryně vnitřní bezpečnosti

Svět

  7:34aktualizováno  16:09
WASHINGTON - Americká ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová rezignovala. S odvoláním na její rezignační dopis o tom napsaly světové agentury. Informaci, že Nielsenová post opouští nejprve na twitteru zveřejnil prezident Donald Trump. Ten zároveň doplnil, že nově bude funkci vykonávat dosavadní šéf amerického Úřadu celní a hraniční ochrany (CBP) Kevin McAleenan.

Ministryně vnitřní bezpečnosti Spojených států americký Kirstjen Nielsen. foto: ČTK

Šestačtyřicetiletá Nielsenová funkci zastávala od prosince 2017 a její odbor byl zodpovědný za řadu z kontroverzních kroků Trumpa, například za plány na vybudování zdi podél hranice s Mexikem či oddělování dětských migrantů od jejich rodin. V červnu 2018 Nielsenovou kritizovali demonstranti, když večeřela v mexické restauraci ve Washingtonu. Následně Nielsenová na twitteru napsala, že tvrdě pracuje na tom, aby napravila“zlomený imigrační systém“. 

08.dubna 2019 v 00:02, příspěvek archivován: 08.dubna 2019 v 07:31

Secretary of Homeland Security Kirstjen Nielsen will be leaving her position, and I would like to thank her for her service....

Trump na Twitteru Nielsenové za její službu poděkoval a zároveň oznámil, že jí ve funkci dočasně vystřídá McAleenan a že „odvede dobrou práci“.

Naše země je plná, už vás nemůžeme přijímat, vzkázal Trump migrantům na mexické hranici

Nielsenová v rezignačním dopise důvod svého odchodu neuvedla. Napsala však, že nastal „správný čas“ odejít a doplnila, že „Spojené státy jsou teď bezpečnější“ než když se k administrativě Trumpa připojila.

Rezignační oznámení přišlo jen několik dnů poté, co Trump spolu s Nielsenovou navštívil hranice USA s Mexikem. Nedávno prezident hrozil, že hranici uzavře. Nakonec ale od svého plánu upustil a uvedl, že chce, aby Mexiko do roka zastavilo nelegální přechody migrantů a dovoz drog do USA.

V noci na pondělí ale Trump na Twitteru znovu Mexiko varoval, že hranici může zablokovat. „Pokud to bude nutné, jižní hranici uzavřu. Mexiko musí zastavit všechny ilegály a nenechat je dlouze pochodovat na Spojené státy, jinak nebudeme mít jinou možnost, než hranice zavřít a uvalit cla,“ napsal.

08.dubna 2019 v 03:03, příspěvek archivován: 08.dubna 2019 v 16:08

....Mexico must apprehend all illegals and not let them make the long march up to the United States, or we will have no other choice than to Close the Border and/or institute Tariffs. Our Country is FULL!

Nielsenová podle dvou nejmenovaných zdrojů agentury AP s Trumpem v neděli hovořila v Bílém domě. Nevěděla, zda ji Trump při setkání zbaví funkce, nebo zda sama rezignuje. Nakonec se rozhodla odstoupit, uvedl zdroj. Podle zdrojů byla Nielsenová frustrovaná neochotou dalších resortů pomoci v řešení nárůstu počtu rodin, které přichází z Mexika do USA.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...