Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Syrští migranti chtěli utéct z Řecka v převlečení za volejbalisty Ukrajiny

Syrští migranti převlečení za ukrajinský volejbalový tým, které zatkla řecká policie na aténském letišti. foto: Hellenic Police

Atény - Řecká policie zatkla v neděli na aténském letišti deset syrských migrantů, kteří se chtěli dostat do jiné země EU v převleku za ukrajinský volejbalový tým. Informovala o tom agentura AP. Stát, kam Syřané mířili, neuvedla. Tento týden vrcholí mistrovství Evropy ve volejbale mužů, které pořádají společně čtyři země. Ukrajina hraje čtvrtfinále v úterý v Belgii.
  9:05aktualizováno  9:32

Maďarská policie našla 38 migrantů ukrytých v nákladním vlaku, snažili se dostat ze Srbska

Syřany ve stejných sportovních oblečeních, se stejnými sportovními taškami a dvěma volejbalovými míči zatkla řecká policie na letišti v Aténách poté, co zjistila, že ukrajinské pasy, na něž cestovali, byly hlášeny jako kradené či ztracené. 

Když je vyslechla, zjistila, že nepatří k volejbalovému týmu.

V Řecku nyní žije na 70 000 běženců, řada z nich v přeplněných urchlických táborech, kde čekají na zdlouhavé vyřizování žádostí o azyl. 

Někteří se ilegálně snaží dostat z Řecka do dalších zemí EU, podle řecké policie jsou zejména v letní sezóně na letištích v Řecku téměř na denním pořádku případy migrantů cestujících na falešné doklady.

Řecko se letos podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) stalo opět hlavní vstupní branou migrantů přes Středomoří do Evropy, jako jí bylo v roce 2015.

Toto prvenství v roce 2016 převzala Itálie a po ní loni Španělsko.

Autor: