Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Nemám v těle ani špetku rasismu, obhajoval se Trump. Sněmovna jeho výroky přesto odsoudila

Svět

  7:53
Washington - Demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů v úterý schválila rezoluci odsuzující urážlivé útoky prezidenta Donalda Trumpa proti čtyřem kongresmankám. Drtivá většina republikánů byla proti. Rezoluce je především symbolická, žádné právní následky pro šéfa Bílého domu nemá. Jeden z poslanců ale po hlasování formálně zahájil proces ústavní žaloby na Trumpa, který ještě tento týden může vyústit v hlasování na sněmovním plénu.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: ČTK

‚Ohrozil bezpečnost mojí rodiny.‘ Michelle Obamová ve svých memoárech kritizuje Trumpa

Trump o víkendu doporučil kritičkám své politiky z řad demokratických poslankyň, aby z USA odjely do zemí svého původu, když se jim ve Spojených státech nelíbí. Jeho útoky mířily na černošku Ayannu Pressleyovou, Alexandriu Ocasiovou-Cortezovou s portorickými kořeny, Ilhanu Omarovou, která je původem ze Somálska, a Rashidu Tlaibovou, jež má rodinu v Palestině. Výroky prezidenta vyvolaly bouřlivou kritiku demokratických politiků a liberálních médií.

Trump navzdory kritice na svých výrocích trvá, což potvrdily i jeho navazující pondělní a úterní vzkazy na Twitteru. „Nemám v těle ani špetku rasismu!“ napsal například. Zopakoval, že čtveřice kongresmanek nenávidí Spojené státy, což prý dokazuje seznam jejich výroků.

16.července 2019 v 15:59, příspěvek archivován: 17.července 2019 v 07:57

Those Tweets were NOT Racist. I don’t have a Racist bone in my body! The so-called vote to be taken is a Democrat con game. Republicans should not show “weakness” and fall into their trap. This should be a vote on the filthy language, statements and lies told by the Democrat.....

Rezoluci odsuzující „rasistické“ výroky prezidenta Sněmovna reprezentantů schválila poměrem hlasů 240 ku 187. Poslanci téměř bezvýhradně hlasovali podle své stranické příslušnosti, rezoluci podpořili všichni přítomní demokraté, ale jen čtyři republikáni. Přesto je dokument podle amerických médií políčkem do tváře hlavy státu a v parlamentní praxi USA je neobvyklý.

Kritiku vyškrtnout ze zápisu

Nezvyklá byla podle agentury AP i politická rozepře, která hlasování předcházela. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová v debatě označila Trumpovy výroky za rasistické, což vyvolalo nesouhlas několika republikánských poslanců, kteří navrhovali vyškrtnout její slova ze zápisu. Porušení sněmovních pravidel připustil dokonce i Steny Hoyer, šéf frakce demokratických poslanců. Následovalo hlasování, při němž ale bylo rozhodnuto, že slova Pelosiové v zápisu zůstanou.

Neonacista dostal za brutální čin v Charlottesville další doživotí a 419 let k tomu

Texaský poslanec Al Green po hlasování zahájil proces ústavní žaloby prezidenta, takzvaného impeachmentu. Formální krok, který tento černošský politik neúspěšně podnikl už dvakrát, nemá podle AP velkou šanci na úspěch. Většina demokratických poslanců Sněmovny reprezentantů, která by o procesu impeachmentu mohla hlasovat už tento týden, považuje podobný krok za předčasný. Jeho stoupenkyní není ani předsedkyně Pelosiová.

Rychlý průzkum agentury Reuters ukázal, že Trump si svými problematickými útoky mezi republikánskými voliči nijak neuškodil. Spíše naopak - po víkendu stoupla popularita prezidenta mezi republikány ze 67 na 72 procent.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!