Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Přes Filipíny se přehnal tajfun Phanfone, na svědomí má 16 obětí

Následky ničivého tajfunu foto: Reuters

Manila - Tajfun Phanfone, který se v posledních dvou dnech přehnal přes Filipíny, za sebou zanechal nejméně 16 obětí. Podle agentury AFP to oznámily filipínské úřady. Agentura Reuters s odvoláním na činitele krizových složek píše o 13 potvrzených obětech. Tajfun se zároveň z Filipín přesunul nad Jihočínské moře, nejvážněji zasažené oblasti ale byly ráno stále bez internetu či telefonního spojení.
  7:18

Bouře zasáhla souostroví v jihovýchodní Asii v úterý pozdě večer a ve středu postupovala přes jeho území směrem na západ. Provázely ji silné deště a nárazy větru o rychlosti až 195 kilometrů v hodině, které ničily domy i elektrické vedení. Více než 58 000 lidí se podle Reuters muselo preventivně přesunout z domovů do evakuačních center, nejméně 20 000 cestujících ovlivnilo rušení letů či lodních spojů.

Muž prohlíží následky tajfunu
Lidé si prohlíží následky tajfunu

„Desetitisíce lidí museli v této zemi s výraznou katolickou většinou strávit Štědrý večer a první svátek vánoční v provizorním ubytování nebo zaseklí daleko od domova,“ napsala AFP. Filipínské území Phanfone v noci na dnešek opustil, bouře nyní podle meteorologů slábne a směřuje dále na západ.

Oběti na životech jsou hlášeny z ostrovů Visayas, které tvoří centrální část Filipín. Mezi mrtvými je podle úřadů 13letý chlapec i policista, kterého při hlídkování zabil elektrický proud ze spadlého vedení. Phanfone napáchal škody mimo jiné na řadě míst vyhledávaných turisty, včetně ostrovů Boracay a Coron.

Filipíny každoročně zasáhne asi 20 tajfunů či bouří, které připraví o život stovky lidí. Tajfun Phanfone - jehož název znamená v laoštině „zvíře“ - se pohybuje po stejné trase jako v roce 2013 supertajfun Haiyan, je ale podstatně slabší. Bouře Haiyan, nejničivější v historii Filipín, si před šesti lety vyžádala přes 7300 mrtvých či pohřešovaných.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!