Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Svět

Podle Merkelové je možné, že evropští lídři se ani třetí den jednání nedohodnou na podpoře evropské ekonomiky

Německá kancléřka Angela Merkelová promlouvá k novinářům. foto: Reuters

Brusel - Evropští lídři se na summitu v Bruselu možná ani v neděli, třetí den jednání, na podpoře evropské ekonomiky nedohodnou. Podle tiskových agentur to řekla německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž země Evropské unii nyní předsedá. Unijní ekonomika se kvůli dopadům šíření nového koronaviru potýká s rekordním propadem a na vzestupu je nezaměstnanost.
  13:09

„Je tu spousta dobré vůle, ale také mnoho stanovisek. Budu se velmi snažit, ale je možné, že se k výsledku nedobereme,“ upozornila v neděli šéfka německé vlády.

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona vůle ke kompromisu existuje a dohoda možná je. Neměla by se ale uzavírat na úkor unijních ambicí, řekl. Zda je možné tyto dvě věci spojit, se podle francouzského prezidenta ukáže v příštích hodinách.

Upravený návrh v Bruselu hraje podle Babiše Česku do karet. Mělo by dostat o 75 miliard korun více

Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že se unijní lídři rozcházejí u čtyřech důležitých témat, jsou však odhodláni dohodu o ekonomickém balíku uzavřít. „Jsme si vědomi, že musíme dohodu uzavřít, jednáme pod tlakem, že ta dohoda je nutnost,“ řekl v neděli Orbán novinářům.

Spory podle maďarského premiéra přetrvávají nad množstvím prostředků v záchranném fondu; nad tím, kolik z nich budou tvořit bezplatné granty a kolik půjčky, které bude nutné splácet; nad slevami pro čisté plátce do rozpočtu a také nad tím, aby bylo čerpání peněz podmíněno respektováním vlády práva.

Summit začal v pátek a podle původních předpokladů měl skončit v sobotu. Ani druhý den ale shodu na parametrech fondu obnovy a příštího sedmiletého rozpočtu nepřinesl. Prezidenti a premiéři se po více než 11 hodinách jednání rozešli a pokračovat budou v neděli v poledne.

Zásadní překážkou při sobotních jednáních byly požadavky takzvaných šetrných států, tedy Nizozemska, Švédska, Dánska a Rakouska. Ty chtěly snížit objem fondu, který v bezprecedentní výši 750 miliard eur (asi 20 bilionů Kč) navrhl předseda Evropské rady Charles Michel.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!