Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

VIDEO: U synagogy a kebabu v německém Halle střílel 27letý Němec. Prý nadával na Židy a Araby

Kamera zachytila střelce v Halle foto: Reuters

Aktualizováno
Halle (Německo) - Východoněmecké město Halle zřejmě o fous uniklo velkému masakru. Ozbrojený útočník chtěl přepadnout tamní synagogu, kde se v té době nacházelo osm desítek věřících. Nakonec se mu to nepodařilo. I tak si ale střelba v ulicích města v den nejdůležitějšího židovského svátku Jom kipur (Den smíření)  vyžádala dvě oběti.
  13:34aktualizováno  22:00

Policie se domnívá, že útok podnikl jeden jediný člověk. Dle týdeníku Der Spiegel se má jednat o 27letého německého neonacistu Stephana B. Palbu zahájil ve středu okolo pravého poledne, poté ujel v autě z místa činu. Očití svědci později uvedli, že byl vybaven neprůstřelnou vestu a několika střelnými zbraněmi.

Na nahrávce, která je podle listu Süddeutsche Zeitung dlouhá 36 minut, je vidět i žena, kterou Stephan B. po neúspěšném útoku na synagogu z bezprostřední blízkosti zastřelil, a muž, kterého zabil o něco později v nedalekém rychlém občerstvení. Podle veřejnoprávní televize ARD pachatel video vysílal na internetu, a počínal si tak podobně jako střelec z novozélandského města Christchurch, který v březnu ve dvou mešitách zabil 51 lidí.

Útočník na videu mluví anglicky, i když s německým přízvukem. Tvrdí mimo jiné, že se nikdy neuskutečnil holokaust, tedy vyvraždění zhruba šesti milionů Židů nacistickým Německem, za něž i dnešní spolková republika cítí zodpovědnost. Střelec také prohlašuje, že feminismus vedl ke snížení porodnosti, a proto existuje masové přistěhovalectví. Za všemi těmito problémy jsou přitom podle něj Židé.

Na záznamech, které v Halle natočili očití svědci, je vidět maskovaný útočník s přilbou, jenž klidně vystoupí z auta a začne střílet ze zbraně, kterou musí po každém výstřelu znovu dobíjet. Podle Süddeutsche Zeitung si zbraně zřejmě vyrobil nebo upravoval sám. Z jeho videa je zřejmé, že se po střelbě na policejní auto jeho vybavení rozbilo. „S konečnou platností jsem prokázal, jak bezcenné jsou improvizované zbraně,“ prohlásil pak. „Všechny zbraně selhaly,“ poznamenal také.

Podle předsedy místní židovské náboženské obce Maxe Privorizkiho se muž pokoušel vniknout do nitra modlitebny a skrz zavřené dveře se chtěl prostřílet dovnitř. „Viděli jsme prostřednictvím kamery umístěné u naší synagogy těžce ozbrojeného muže s ocelovou přilbou a puškou,“ citovala deník Bild Privorozkiho.

V té době se v prostorách modlitebny nacházelo 70 až 80 lidí, kteří se účastnili obřadů souvisejících se svátkem Jom kipur. Pokud by se to útočníkovi podařilo, mohly být důsledky katastrofální. Později vyšlo najevo, že pachatel rozmístil okolo modlitebny amatérsky vyrobené výbušné nálože. I to byl jeden z důvodů, proč věřící mohli opustit synagogu až několik hodin po útoku.

Policie během včerejšího dne pracovala s hypotézou, že do útoku bylo zapojeno vícero pachatelů. Později se ale přiklonila k tezi o jediném útočníkovi. Server veřejnoprávní televizní a rozhlasové stanice MDR uvedl, že Stephan B. je z města Eisleben v Sasku-Anhaltsku, tedy ve spolkové zemi, v níž se Halle nachází. V policejních záznamech dosud nefiguroval.

Motivem jeho násilných činů byly podle všeho antisemitismus a pravicový extremismus. Policie tak usuzuje na základě videa, které střelec během útoků natočil kamerou umístěnou na ochranné helmě. Na záznamu opakovaně nadává na Židy a „arabáče“.

Patrony na ulici v Halle po útoku.
Alespoň dva lidé zemřeli při středeční střelbě v německém Halle.

Na nahrávce jsou vidět i žena a muž, které útočník zastřelil. Podle listu Süddeutsche Zeitung pachatel video umístil na internet, a počínal si tak podobně jako střelec z novozélandského města Christchurch, který v březnu ve dvou mešitách zabil 51 lidí.

Na záznamech, které v Halle natočili očití svědci, je vidět maskovaný útočník s přilbou, jenž vystoupí z auta a začne střílet ze zbraně, kterou musí po každém výstřelu znovu dobíjet.

Vzhledem k tomu, že ozbrojený střelec se po činu vydal na útěk, vyzývala policie během celého odpoledne obyvatele čtvrtmilionového města, aby nevycházeli ze svých obydlí. Státní dráhy přerušily provoz na tamním nádraží, výrazně omezena byla i hromadná doprava ve městě. Vedení Halle zřídilo pro občany zvláštní telefonní linku, kam se mohli obracet se svými dotazy.

Během celého odpoledne byly do města a do blízkého okolí stahovány speciální oddíly policie. Ty mimo jiné sledovaly i cestu údajného útočníka, který se vydal z místa činu směrem na Lipsko. Zmocnil se mimo jiné taxíku, s nímž ale následně způsobil dopravní nehodu. Při tom utrpěl těžká zranění a musel se podrobit operaci.

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung uvedl s odvoláním na kruhy blízké zemské vládě v Sasku-Anhaltsku, že se v případě zadrženého muže jednalo o Němce. Vyšetřování včerejšího útoku se ujalo Spolkové státní zastupitelství, které přebírá podobné případy pokaždé, když existuje důvodné podezření pro teroristické či extremistické pozadí. Zatím nasvědčuje mnohé tomu, že motivem útoku byl antisemitismus.

Některá média během včerejšího dne spekulovala o možné souvislosti mezi incidentem v Halle a rozsáhlým zátahem proti pravicově-extremistickám skupinám, v několika německých spolkových zemích.

Kvůli střelbě v Halle byla na různých místech v Německu zvýšena ostraha strategických míst, především letišť nebo nádraží. Opatření se ale dotklo i hlavních silničních tahů směrem do Česka nebo Polska.

modrá - Halle ; červená - Landsberg

modrá - Halle ; červená - Landsberg

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Téměř okamžitě byla také posílena ochrana židovských zařízení i v jiných německých městech, jako například v Berlíně, Mnichově, Lipsku nebo Drážďanech. „Tento hrozný čin nás hluboce vystrašil. Dosud jsme se cítili vždycky bezpečně, nic nenasvědčovalo tomu, že bychom byli v ohrožení. Jom kipur byl v dějinách často dnem, kdy docházelo k útokům. Přesto půjdu na bohoslužby,“ citoval deník Bild Noru Goldenbogenovou, předsedkyni židovské obce v Drážďanech.

Zvýšená bezpečnostní opatření byla přijata i v sousedním Lipsku. Právě tam se mělo večer konat shromáždění připomínající třicáté výročí první velké protikomunistické demonstrace v tehdejším Východním Německu.

„Truchlíme nad dvěma zavražděnými lidmi. Doufáme, že bezpečnostní složky pachatele rychle zadrží,“ uvedl k tomu na twitteru mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert.

Na tragédii v Halle reagovala řada politiků, kteří činy tvrdě odsoudili. Mluvčí německé vlády Steffen Seibert hovořil o strašných zprávách a vyjádřil smutek za dvojici obětí. Český prezident Miloš Zeman v kondolenčním dopise adresovaném prezidentovi Franku-Walteru Steinmeierovi vyjádřil znepokojení a úzkost nad rostoucím antisemitismem, se kterým se v dnešní době potýká celá Evropa.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!