Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

‚Skutečná verze Hannibala Lectera.‘ Zabiják z Golden State se přiznal ke 13 vraždám

Svět

  16:57
SACRAMENTO/PRAHA - Joseph DeAngelo, muž známý také jako Zabiják z Golden State, se po 40 letech přiznal ke 13 vraždám, 45 znásilněním a stovkám krádeží, které spáchal v 70. a 80. letech minulého století. Do roku 2018 žil poklidným životem, aniž by došel spravedlnosti. Před dvěma lety ho však usvědčily stopy DNA.

Joseph DeAngelo - podezřelý v případu vraha z Golden State. foto: Reuters

„Dvaatřicet let jsem doma nezůstávala sama,“ uvedla Michelle Cruzová-Whiteová, mladší sestra Janelle Cruzové, která se stala jednou z obětí kalifornského vraha Josepha DeAngela. Když ji 3. května 1986 našla umlácenou doma, nemohla tušit, že se jedná o jeho poslední známou oběť.

Přestože se Michelle i její matka snažily žít dál, myšlenka, že vrah jejich nejbližší chodí volně po světě, je ničila. Janelle Cruzová, osmnáctiletá servírka, byla nalezena mrtvá se stopami po znásilnění. Obličej i čelist měla rozmlácenou natolik, že nebylo možné určit totožnost. Přestože se jako u mnoha dalších případů kalkulovalo především se zlomenými srdci tajných obdivovatelů či bývalých partnerů, obviněn nakonec nebyl nikdo a případ byl odložen. „Já i moje matka jsme žily v neustálém strachu,“ dodala Cruzová.

Vrah, který si napříč kalifornskými okresy vysloužil přezdívky jako „Východní násilník“ či „Noční stalker“, se stal známým pro míru sadismu a krutosti, se kterou k obětem přistupoval. „Toto je skutečná verze Hannibala Lectera. Bezcitný, inteligentní, sadistický mnohonásobný vrah,“ řekla novinářům státní zástupkyně Anne Marie Schubertová.

Dopadení po letech Třiasedmdesátiletý Joseph James DeAngelo sedí před soudem na...
Policejní razie v domě Josepha DeAngela.

Veterán z války ve Vietnamu a bývalý policista, nyní 74letý Joseph DeAngelo, který byl součástí dvou policejních sborů se měl aktivně účastnit i vyšetřování vlastních zločinů. „Je velmi pravděpodobné, že byl zaměstnán jako policista, když páchal tyto činy,“ řekl médiím místní šerif Scott Jones. Možná i z tohoto důvodu vedla tehdejší vyšetřování často do slepých uliček a policie se nemohla pohnout dál. 

Po několika vraždách se DeAngelo přesunul z Contra Costa County do Santa Barbary, Ventury a Orange Counties. Zálibu tehdy našel ve znásilňování žen před jejich muži, přičemž oba dva nakonec zabil.

Kriminalistická revoluce v USA. Policie uzavírá jeden odložený případ za druhým, díky zálibě Američanů v rodokmenech

Čtyřicet let si policisté násilné činy nijak nespojovali s DeAngelovým jménem. Dlouhou dobu se ani netušilo, že se jedná o jednoho člověka, jelikož ve výběru obětí nebyl žádný systém a DeAngelo se postupně přemisťoval po celé Kalifornii. Mezi roky 1976 až 1986 měl spáchat 13 vražd, 45 znásilnění a zhruba 120 vloupání. 

Cruzová byla mrtvá deset let, když se přišlo na to, že cizí DNA na jejím těle je shodné s tím na tělech dalších zavražděných - novomanželů Harringtonových, znásilněné třináctileté Margaret Wardlowové nebo manželů Smithových, které DeAngelo umlátil krbovými poleny. Další shody byly zaznamenány v průběhu let.

Více než 40 let se ale bývalý policista spravedlnosti vyhýbal, aby ho následně usvědčila vlastní DNA společně s genealogickým webem GEDmatch. Právě tento web využívají statisíce Američanů, kteří chtějí zmapovat historii své rodiny a k jednotlivým členů zapisují také nosič genetické informace. 

Díky webu se v roce 2018 podařilo kontaktovat DeAngelova vzdáleného příbuzného a následně získat jeho DNA z odpadků. Policisté konečně našli shodu. Při jeho zatčení v roce 2018 se podle slov vyšetřovatelů tvářil překvapeně a odmítal jakýkoliv ze zločinů přiznat. 

Kaliforňan podezřelý z 12 vražd a 50 znásilnění býval policistou

Několik žen včetně DeAngelovy první oběti Jane Carson-Sandlerové projevilo nad zadržením úlevu. „Mám ohromnou radost. Až jsem plakala,“ uvedla Carson-Sandelrová v roce 2018. 

Státní zástupci ze šesti okresů, kde byly zločiny spáchány, se v pondělí sešli v aule Sacramentské státní univerzity, do které se vejde až 2000 osob. Zajistili tak dostatečné rozestupy mezi přítomnými a zároveň se líčení mohli zúčastnit oběti i jejich příbuzní.  DeAngelo zde přiznal vinu u veškerých vznesených obvinění a nyní čeká na soud, který by se měl uskutečnit v srpnu. „Na základě dohody s prokuraturou se očekává doživotní trest bez možnosti propuštění,“ informoval server BBC.

Případ zabijáka z Kalifornie byl dlouhá léta jednou z nejsledovanějších kriminálních kauz ve Spojených státech. Spisovatelka Michelle McNamaraová o něm napsala knihu Zmizím do tmy (v originále I’ll Be Gone in the Dark), kterou převedla stanice HBO do formy dokumentární série. Premiéru měla série tento víkend.