Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česko

Nemocnice v Brně vyloučila koronavirus u již čtvrtého pacienta

Testování viru 2019-nCoV, který je lidem známý pod názvem koronavirus. Epicentrem nákazy je čínské město Wu-chan. foto: ČTK/AP

Brno - Fakultní nemocnice Brno vyloučila u dalšího pacienta podezření na koronavirus, řekl ČTK její mluvčí Pavel Žára. Je to tak už čtvrtý pacient, u kterého rozbor odběrů koronavirus vyloučil. Hygienici už poskytli ke středě více než 70 odborných konzultací, u většiny případů vyhodnotili podezření jako neopodstatněné a u zbytku byly testy negativní.
  8:58aktualizováno  15:38

U dvou pacientů nemocnice vyloučila koronavirus už dříve, dva pacienti přišli do nemocnice ve středu. U jednoho se ukázaly negativní výsledky už ve středu, u dalšího až ve čtvrtek.

Nemocnice Brno měla podezření na koronavirus u pacienta, který přijel z Itálie. Test byl negativní

Pacienta s problémy po návratu z Itálie vyšetřila i znojemská nemocnice, podle její mluvčí Petry Veselé ho ale nakonec epidemiolog vyhodnotil jako nerizikového. Přesto nemocnice využila možnost otestování, aby prověřila funkčnost systému odběru, uvedla Veselá.

Přílet pasažérů z postižené oblasti koronavirem na letiště Brno.
Přílet pasažérů z postižené oblasti koronavirem na letiště Brno.

Podle vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renaty Ciupek poskytli hygienici ke středečnímu dni víc než sedm desítek konzultací u pacientů s podezřením na koronavirus. U většiny bylo podezření vyhodnoceno jako neopodstatněné, u necelé desítky rozbory koronavirus nepotvrdily.

Epidemie koronaviru vypukla koncem loňského roku v Číně, kde od té doby zemřelo několik tisíc lidí a nakazily se desítky tisíc dalších. Koronavirus se rozšířil i do dalších zemí, jako jsou například Jižní Korea nebo Írán, v Evropě je valná většina případů v Itálii.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!