Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Náměstek Mlsna na schůzce v Lánech Zemanovi potvrdil zájem stát se šéfem antimonopolního úřadu

Česko

  16:00aktualizováno  18:08
Praha - Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna ve čtvrtek odpoledne prezidentovi Miloši Zemanovi potvrdil, že má zájem o výběrové řízení na předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Pokud by uspěl, vystřídal by Petra Rafaje, který minulý týden předal Zemanovi rezignaci na svou funkci. V úřadu má Rafaj skončit k začátku prosince.

Petr Mlsna, náměstek ministra vnitra a expert na ústavní právo. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

„Výběrového řízení se zúčastním, pokud jej vláda vypíše,“ sdělil Mlsna. Dodal, že svůj zájem potvrdil i prezidentovi. Zeman ve čtvrtek Mlsnu přijal na zámku v Lánech.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý po schůzce s hlavou státu uvedl, že vláda výběrové řízení na nového šéfa antimonopolního úřadu brzy vyhlásí. Podle serveru Lidovky.cz a Lidových novin Mlsnu do čela úřadu prosazuje Hrad a shoda na něm je i mezi představiteli vládní koalice. Zeman v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes minulý týden uvedl, že Mlsna je velice vhodným kandidátem.

Rafajovi došel dech, už nepovede antimonopolní úřad. Jako možný nástupce se skloňuje Mlsna

Po případném odchodu Mlsny z ministerstva vnitra bude třeba hledat úředníka, který po něm převezme agendu včetně přípravy voleb.

Rafajovo odvolání prezidentovi navrhovala vládní koalice. Šéf ÚOHS v poslední době čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém. Rafaj trvá na tom, že se nedopustil žádného jednání, kterým by ohrozil nestrannost a nezávislost rozhodování a znevážil svou funkci. V prohlášení Rafaj dále uvedl, že se on a jeho rodina stali terčem vykonstruovaných a nepravdivých obvinění, která byla následně publikována v různých médiích.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!