Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Česko

Zavřena je i vesnice na Havlíčkobrodsku, hygienici také izolovali 21 obcí na Olomoucku včetně dvou měst

Policejní kontrole u obce Kynice foto: Petr Lemberk, MAFRA

Olomouc - Hygienici v pondělí časně ráno uzavřeli 21 obcí na Olomoucku včetně Uničova, Červenky a Litovle, aby tam zabránili dalšímu šíření koronaviru. Lidé nemohou území těchto měst a obcí opustit a zakazuje se i pohyb mimo místo jejich trvalého pobytu a to minimálně na 14 dnů, vyplývá z nařízení hygieniků. V litovelském katastru je podle hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka až tisíc kontaktů s vazbou na pozitivní případy. Od pondělních 11:00 hygienici také rozhodli o uzavření obce Kynice na Havlíčkobrodsku.
  7:14aktualizováno  19:42

Česko v karanténě. Vláda omezila volný pohyb lidí, mohou do práce či do parku, ale mají si držet odstup

Opatření se týká i dopravy, na dálnici D35 jsou od pondělního rána uzavřeny sjezdy a nájezdy 248 a 253 na dálnici u Litovle, uvedlo Národní dopravní informační centrum ŘSD. 

V územním obvodu Uničov, který je v některých částech kvůli šíření koronaviru od dnešního rána uzavřen, bylo potvrzeno dalších šest případů nákazy. Celkem jich tam je nyní evidováno 18 a v celém Olomouckém kraji 38. Informaci na sociálních sítích zveřejnil hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). 

Podle Lenky Pešákové z olomoucké krajské hygienické stanice se nákaza začala v oblasti šířit od dvou lidí, kteří přijeli z Itálie. O pozitivním manželském páru z Litovle informoval hejtman Okleštěk 10. března. Přes další kontakty začaly pozitivní testy narůstat. Hejtman potvrdil, že jde až o tisícovku kontaktů, které mají vazbu k nakaženým. V oblasti mají pozitivní testy lidé napříč věkovými kategoriemi, nechybějí ani děti do 12 let. 

„Pozitiva začala zasahovat do řady sfér společnosti v lokalitě Litovel a Uničov. Potřebovali jsme omezit pohyb lidí v těchto lokalitách. Opatření byla nezbytná k zamezení tohoto šíření onemocnění koronavirem,“ řekla dnes novinářům Pešáková.

Prognózu nechtěla odhadovat. Na dotaz ČTK řekla, že další lidé se podrobují testům, odebráno bylo 150 až 200 vzorků a výsledky hygienici dostávají průběžně z testovacích laboratořích v Ostravě a Vítkovích. Další sérii výsledků očekávají dnes. 

„U každého pozitivního nám narůstá počet kontaktů, práce je náročná časově, museli jsme požádat o spolupráci policii, aby se nám lidé, kterých se to týká, ozvali,“ doplnila Pešáková. Apelovala na to, aby se lidé ke všem opatřením stavěli odpovědně. 

Policisté hlídají vjezd do uzavřené oblasti.
Policisté kontrolovali vozidla projíždějící přes kontrolní bod u sjezdu na 253....

Opatření je nařízeno na dobu 14 dnů. Nařízení mimořádného opatření při epidemii se podle hygieniků týká také obyvatel obcí Chořelice, Chudobín, Myslechovice, Nasobůrky, Nová Ves u Litovle, Rozvadovice, Savín, Tři Dvory u Litovle, Unčovice, Víska u Litovle, Benkov u Střelic, Brníčko, Dětřichov, Dolní Sukolom, Horní Sukolom, Nová Dědina u Uničova, Renoty a Střelice u Litovle. 

Uzavřeny i Kynice na Havlíčkobrodsku

Obec Kynice na Havlíčkobrodsku je kvůli koronaviru uzavřená. Hygienici o tom rozhodli k pondělní 11:00. Všichni obyvatelé jsou v karanténě. Asi padesát z nich se mohla nakazit na oslavě 7. března. Hygienici už potvrdili čtyři nemocné, v úterý bude testování pokračovat, řekla v pondělí Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Na příjezdových cestách do obce je pět policejních hlídek. „Musíme na příjezdových trasách zamezit přístupu do obce tak, aby byla vyhláška naplněna,“ řekla mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Obec je přístupná jen pro ty, kteří tam bydlí. Na silnici 130 by podle Čírtkové měly být ještě v pondělí vyznačené objízdné trasy pro ostatní řidiče. Policisté vybavení respirátory, rukavicemi i brýlemi budou v obci i v dalších dnech. Podle Čírtkové umožní přístup soukromému zemědělci, který se v katastru obce stará o několik stovek kusů skotu. Výjimky z opatření to umožňují. Pracovat mohou i zemědělci v obci po dodržení podmínek karantény.

Američané testují vakcínu proti koronaviru. Její uvedení mezi veřejnost ale potrvá minimálně rok

Všichni lidé mají zůstat doma. Odjet museli lidé, kteří v obci nebydlí. Platí pro ně povinnost karantény. Podle Čírtkové se lidé chovali spořádaně, žádné problémy policejní hlídky nezaznamenaly. „Je to dáno i tím, že v té obci už nějaká opatření byla,“ řekla Čírtková. Starostka Jaroslava Smetanová je v karanténě od 13. března. V karanténě je i místostarosta Tomáš Francl. Oba prostřednictvím telefonu a počítače dál pracují a zajišťují chod obce. „Jsem v kontaktu s paní starostkou, která k přijatému opatření přistupuje racionálně, věcně a s chladnou hlavou. Podle jejich informací občanům Kynic nic zásadního nechybí, mají dostatek jídla i léků,“ řekl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD). V obci s 90 lidmi, která nemá školu ani obchod, budou nařízení trvat do odvolání, minimálně však 14 dnů.

Oslavu mezinárodního dne žen organizovali v obci dobrovolní hasiči. Podle Dvořákové se jí účastnil i někdo z Prahy pozitivní na koronavirus. Nakazit se mohli účastníci oslavy a od nich i další obyvatelé obce. V úterý je přijede do obce testovat speciální výjezdová skupina Zdravotní záchranné služby Kraje Vysočina, řekl její mluvčí Petr Janáček. Podle Dvořákové budou testováni především lidé s klinickými potížemi. Hejtman Běhounek v pondělí řekl, že zdravotníci zároveň dovezou do obce 200 roušek, aby občané měli možnost improvizované ochrany.

Běhounek také v pondělí spolu s dalšími hejtmany a náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou jednal o dalších nezbytných dodávkách zdravotnického materiál do krajů. Odběrné sety by měly dorazit ve středu. Kdy začnou pracovat odběrná místa zřizovaná ve spolupráci s hasiči, Běhounek, který je prvním místopředsedou Rady Asociace krajů, neuvedl. „To je záležitostí každého kraje, bude záležet na tom, zda budou mít dostatečnou kapacitu,“ řekl Běhounek. Bez testovacích setů podle něho nemá cenu otevírat nová odběrní místa. Hejtmani v pondělí také jednali o dodávce roušek pro řidiče, pokladní a prodavače. Kraje by je měly mít k dispozici na konci týdne, počty roušek hejtman nesdělil.

České dráhy přestávají Litovel, Červenku a Uničov obsluhovat

České dráhy v pondělí až do odvolání ukončily železniční dopravní obslužnost obcí Litovel, Červenka a Uničov. „Ve stanicích a zastávkách Litovel předměstí, Litovel město, Litovel, Červenka zastávka, Červenka, Uničov a Uničov zastávka nebude umožněn nástup a výstup cestujících. Vlaky budou dál jezdit na svých původních trasách a časových polohách z důvodu zajištění dopravní obslužnosti ostatních obcí na jejich trase,“ uvedla mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

Uzavřenou část v katastru Litovle a Uničova na Olomoucku s vysokým výskytem případů koronaviru od rána střeží policisté. Z rizikového území ani do něj nesmí jezdit auta s výjimkou zásobování a integrovaného záchranného systému. 

„Lidé s trvalým pobytem v Uničově nemohou město opustit. Byl rovněž vydán zákaz pohybu po samotném Uničově s výjimkou cest do práce, na nákup základních potřeb, k lékaři či veterináři. Dále lidé smějí své bydliště opustit z důvodu zajištění péče nebo doprovodu pro své příbuzné a blízké, případně k vyřízení úředních záležitostí,“ uvedl na webu Uničova starosta Radek Vincour (ODS).

Výběr článků k vyhlášení celorepublikové karantény a omezení pohybu:

Jedinými, kdo do města smí vstoupit, jsou řidiči zásobovacích vozidel, zdravotníci, policisté nebo hasiči. „Výjimku mají i lidé s trvalým bydlištěm mimo Uničov, kteří tam pečují o své blízké. Každý, kdo je oprávněn do města vstoupit, bude na kontrolním stanovišti vybaven ochrannými prostředky,“ doplnil Vincour.

Podle zpravodajské serveru Novinky.cz ale během pondělka rozvoz jídel a nákupů nefungoval, neboť pracovníci neměli respirátory, takže se přes kontrolní body nedostali.  „Podle výjimky z vyhlášky hygieny by se sem sice dostat mohli, ale kontrolní body nejsou zatím vybaveny respirátory, aby je tam mohli dát těm lidem, kteří sem budou obědy či nákupy dovážet, takže je vůbec nepouštějí,“ řekl v pondělí Právu mluvčí uničovské radnice Marek Juráň. 

Podle olomouckého hejtmana Ladislava Oklešťka se ale situace již zítra zlepší.  Kraj má k dispozici 1400 respirátorů. „Ty dostanou prodavačky a část jsme předali policistům na kontrolní stanoviště. Budou jimi vybavovat řidiče, kteří uzavřenou oblast zásobují,“ řekl Okleštěk. 

Za neděli počet potvrzených případů stoupl o třetinu. Vojtěch zakázal zdravotníkům čerpat dovolenou

Krajská Fakultní nemocnice v Olomouci  žádná speciální opatření k nastalé situaci nechystá. „Pacienti s nákazou koronaviru primárně do FN Olomouc nemají směřovat, obecně jsme ale připraveni, kdyby bylo nutné pacienty přijmout,“ řekl pro Lidovky.cz mluvčí nemocnice Adam Fritscher. 

Pacienti s onemocněním Covid-19 zatím míří na infekční oddělení Nemocnice Prostějov. „Personál je připraven přijmout další pacienty, infekční oddělení je v pohotovosti. V zásadě se ale nic nemění, žádnou polní nemocnici nestavíme,“ okomentovala pro Lidovky.cz současnou situaci mluvčí nemocnice Radka Miloševská. V pondělí ráno sice v nemocnici začala platit opatření, jako je zákaz návštěv nebo zrušení neakutních operací. Podle mluvčí ale o nich bylo rozhodnuto už dříve.

Pokusy o útěk

Uzavřenou oblast střeží na 22 stanovištích celkem 160 policistů ve dvanáctihodinovém režimu. Podle nich se několik lidí z uzavřené zóny pokusilo utéct.  Podle  krajského policejního ředitele Tomáše Landsfelda policisté v případech pokusu o opuštění uzavřené oblasti k sankcím zatím nesáhli.

„Chtěl bych ale upozornit, že to má právní důsledky. Dopadá na to i opatření, kdy se nacházíme ve stavu, kdy jsou zpřísněné sankce,“ upozornil Landsfeld. „Obecně ale naprostá většina lidí z uzavřené oblasti nařízená omezení dodržuje, za což jsme rádi,“ doplnil krajský policejní mluvčí Libor Hejtman s tím, že šlo o několik ojedinělých případů, kdy se lidé pokusili uzávěry objet.

Výběr hlavních informací o takzvaném krizovém zákonu, podle kterého mimo jiné vláda postupuje při řešení současné koronavirové nákazy:Výběr hlavních informací o takzvaném krizovém zákonu, podle kterého mimo jiné vláda postupuje při řešení současné koronavirové nákazy:

  • Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon) je účinný od 1. ledna 2001.
  • Stanoví působnost a pravomoc státních orgánů a orgánů samosprávných celků a práva a povinnosti právnických a fyzických osob při přípravě na krizové situace a při jejich řešení. Udává také odpovědnost za porušení těchto povinností. Tyto situace nesouvisejí se zajišťováním obrany Česka před vnějším napadením.
  • Zákon pracuje s pojmy jako krizové řízení (souhrn řídících činností zaměřených na analýzu rizik), krizová situace nebo krizové opatření.
  • K orgánům krizového řízení patří vláda, ministerstva (vnitra, zdravotnictví, dopravy a průmyslu a obchodu) a jiné ústřední správní úřady, Česká národní banka, orgány kraje a obce. Tyto orgány jsou také oprávněny kontrolovat dodržování zákona.
  • Vláda mimo jiné ukládá úkoly ostatním orgánům krizového řízení, řídí a kontroluje jejich činnost. Zřizuje také Ústřední krizový štáb jako svůj pracovní orgán k řešení krizových situací.
  • Za nouzového stavu či za stavu ohrožení státu lze například omezit svobodu pohybu a pobytu v prostoru ohroženém krizovou situací, lze také omezit právo se shromažďovat nebo provozovat podnikatelskou činnost, která by ohrožovala či znemožňovala prováděná opatření.
  • Vláda je také oprávněna přijmout opatření k ochraně státních hranic, nařídit nasazení vojáků a jednotek požární ochrany k provádění krizových opatření, nařídit přednostní zásobování nebo omezit vstup na území ČR osobám, které nejsou občany země.
  • Také ministerstva a další úřady státní správy nebo samosprávy, případně i další instituce nebo firmy si zřizují krizové štáby, které mají zajistit spolupráci různých složek při řešení krizových stavů.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/v-cesku-je-214-potvrzenych-pripadu-nakazy-novym-koronavirem.A200315_070607_ln_domov_vag

Autoři: ,