11. ledna 2017 • 15:45

Krčmář dovezl štafetu biatlonistů pátou, naděje odstřelil Soukup

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští biatlonisté vstoupili do Světového poháru v Ruhpoldingu výborným pátým místem ve štafetě na 4x7,5 kilometru. České kvarteto doplatilo na nepovedený druhý úsek Jaroslava Soukupa, který chyboval na střelnici a dokonce musel na trestné kolo a propadl se do druhé desítky. Michael Šlesingr a Michal Krčmář pak dokázali ztrátu opět stáhnout a dotáhli štafetu na konečné páté místo. Fantastický finiš předvedl Nor Svendsen, který předjel dlouho vedoucího Rusa Babikova. Třetí dojeli domácí Němci, Češi ztratili na vítězné Norsko necelých 33 vteřin.



Na druhé místě skončili Rusové, třebaže závod jasně vedli. Na posledním úseku ale Antonu Babikovovi došly síly a Emil Hegle Svendsen ho ve finiši předjel. Zlato slavil s Olem Einarem Björndalenem, Vetlem Sjastadem Christiansenem a Henrikem L'Abee-Lundem. Třetí skončili domácí Němci i s jedním trestným kolem. Před český tým se dostali ještě Ukrajinci.

S pátým místem jsme spokojení, ale je tam jedno velké ale," hodnotil v rozhovoru pro Českou televizi trenér Michael Málek. "Jarda Soukup musel na jedno trestné kolo, což je trochu zklamání, protože dostal důvěru před Adamem Václavíkem, který má výkyvy ve střelbě. Ale bohužel zkušený Soukup nepředvedl dobrý výkon. Je to škoda," doplnil kouč.

Českou štafetu poprvé po deseti letech rozjížděl Moravec . Hned první ránu minul, ale jedno dobíjení ho nestálo velkou ztrátou a rychle ji dohnal. "Stojka" se mu podařila, v rychlém tempu trefil všechny terče a jel v kontaktu s čelem, kde se osamostatnila šestičlenná skupina.

"Po tolika letech na první úseku, takže jsem trochu strach měl. Navíc hned první ránu jsem dal vedle. Celou položku jsem si neskutečně dlouho hlídal, šel jsem na totální jistotu. Takže spokojený s tím rozhodně nejsem. Vím, že to tam nasypat umím. Tlak a zodpovědnost nepokazit to i ostatním prostě byl," hodnotil Moravec. "Proto jsem rád, že stoják už jsem dokázal normálně nasmažit," dodal.

Rus Babikov na posledním úseku přišel o obří náskok a z triumfu se radovali Norové
Rus Babikov na posledním úseku přišel o obří náskok a z triumfu se radovali Norové

Za vedoucími Italy přebíral Soukup jako druhý, jenže po "ležce" musel na trestné kolo a klesl na 15. místo. Po jednom dobíjení při druhé střelbě už ztrácel více než minutu. Šlesingrovi předával na 14. pozici.

Na střelnici už přijel Šlesingr dvanáctý se ztrátou 57 sekund a přes dvě dobíjení se posouval pořadím vzhůru. Ve stoje pak předvedl druhou nejrychlejší položku a dál stahoval. Na vedoucí Rusy ztrácel minutu, na stupně vítězů 26 vteřin. Svůj úsek nakonec dokončil ve druhém nejrychlejším běžeckém čase.

"Závod jsme ještě docela slušně zachránili. Hrálo nám i do karet, že nechyboval jen Jarda, ale také soupeři. Na druhou stranu o to více je škoda Jardova zaváhání," litoval Šlesingr. "Víme, že když se nám všem sejde dobrá forma a budeme mít štěstí, je v našich silách skončit hodně vysoko," doplnil.

Krčmář odstartoval jako sedmý ve čtyřčlenné skupině, ale při střelbě vleže ho zdrželo jedno dobíjení. Na medaili v tu chvíli ztrácel půl minuty. K poslední položce přijel jako čtvrtý, jenže znovu opravoval a o jednu pozici ještě klesl.

"Jsem hodně naštvaný na sebe. Špatně jsem dovřel závěr a musel jsem vyhodit náboj. To znamenalo dobíjení navíc a ztrátu minimálně osmi vteřin. Tím jsme přišli o čtvrté místo," kritizoval se Krčmář. "Náš tým je silný, když jsme s trestným kolem a vlastně deseti dobíjeními byli pátí. Je proto dvakrát škoda, že jsme nevyužili zaváhání soupeřů," mrzelo ho.

Až na devátém místě dojela štafeta Francie, která minulý závod v Pokljuce vyhrála. Ve čtvrtek je v Ruhpoldingu na programu štafeta žen, start je naplánován na 14:30.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo):

Muži - štafeta 4x7,5 km:
1. Norsko (Björndalen, Christiansen, L'Abee-Lund, Svendsen) 1:13:40,7 (0 trest. okruhů + 5 dobíjení),
2. Rusko (Volkov, Šipulin, Jelisejev, Babikov) -5,1 (0+2),
3. Německo (Lesser, Doll, Peiffer, Schempp) -23,5 (1+9),
4. Ukrajina -28,0 (0+6),
5. ČR (Moravec, Soukup, Šlesingr, Krčmář) -32,6 (1+9),
6. Švédsko -1:09,9 (0+8).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud