9. února 2018 • 14:30

Slavnostní zahájení ZOH: Samková přivedla českou výpravu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to tu! Zimní olympijské hry v korejském Pchjongčchangu dnes oficiálně začaly. Korejský prezident Mun Če-in pronesl protokolem předepsanou větu a legendární krasobruslařka Kim Ju-na pak zapálila olympijský oheň. Před tím na plochu stadionu nastoupilo 92 výprav včetně českých sportovců, které přivedla vlajkonoška Eva Samková.



Poslední členkou štafety s olympijskou pochodní tentokrát bylo očekávané jméno. Sedmadvacetiletá Kim Ju-na je olympijskou vítězkou z Vancouveru a stříbrnou medailistkou ze Soči. Patří k ikonám korejského sportu a výrazně podporovala kandidaturu Pchjongčchangu na pořádání olympiády.

Kim Ju-na na bruslích převzala pochodeň od dvou hokejistek, jihokorejské a severokorejské členky společného národního týmu, který bude v Pchjongčchangu hrát. Na stadionu nesly pochodeň například čtyřnásobná olympijská vítězka v shorttracku Čchun I-kjong nebo šampionka z golfového olympijského turnaje v Riu Pak In-pe.

Česká olympijská výprava během slavnostního zahájení pod vedením vlajkonošky, snowboarďačky Evy Samkové
Česká olympijská výprava během slavnostního zahájení pod vedením vlajkonošky, snowboarďačky Evy Samkové

Čeští sportovci při slavnostním zahájení 23. zimních olympijských her nastoupili na plochu jako 66. v pořadí. Ceremoniálu se zúčastnilo asi pět desítek z 93 českých reprezentantů, kteří budou závodit v Koreji. Chyběly například rychlobruslařka Martina Sáblíková a biatlonistky, které hned v sobotu závodí.

Češi na ploše na chvíli zastavili a předvedli ukázkový telemark jako vzpomínku na 50. výročí zlaté olympijské medaile skokana na lyžích Jiřího Rašky. Čepici "raškovku", která toto jubileum připomíná v olympijské kolekci, měl vedle členů výpravy na hlavě také v hledišti předseda Senátu Milan Štěch, nejvyšší český politický představitel na olympiádě.

1. den na ZOH: Polonahý vlajkonoš, 15 tisíc vajec i návod na pisoáry
Video se připravuje ...

Tradičně jako první nastoupili Řekové coby zástupci země, která je kolébkou olympijské tradice. Celkem je v Koreji rekordních 92 výprav včetně skupiny olympijských sportovců z Ruska. Premiéru na zimních hrách budou mít reprezentanti Ekvádoru, Eritrey, Kosova, Malajsie, Nigérie a Singapuru. Nejpočetnější výpravou jsou Američané, kteří mají 241 závodníků. Nástup uzavřela pořadatelská Korea, která nastoupila společně s reprezentanty KLDR pod vlajkou symbolizující sjednocení Korejského poloostrova.

Navzdory oteplení snižoval pocitovou teplotu studený vítr. Nejotužilejším ze sportovců se ukázal být vlajkonoš oceánského státu Tonga Pita Nikolas Taufatofua, který podobně jako předloni v Riu nastoupil jen v tradiční sukni s odhalenou horní polovinou těla natřenou olejem. V Riu startoval v taekwondu, tentokrát bude závodit v běhu na lyžích.

Pivo a chleba jako doma! Olympionici v Pchjongčchangu otevřeli Český dům
Video se připravuje ...

Pozdvih v hledišti způsobili také dvojníci amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una, kteří se objevili v ochozech jako kamarádi. Ochranka je rychle vyvedla. Není jasné, kdo za touto akcí stojí.

Olympijské hry potrvají do 25. února. V patnácti sportovních odvětvích se rozdělí 102 sad medailí. Bojovat o ně bude asi 3000 sportovců. Žádná ze soutěží se neuskuteční na stadionu ve tvaru pětiúhelníku, který je určen výhradně pro zahajovací a závěrečný ceremoniál. Po olympijských a paralympijských hrách budou tribuny rozebrány.

14:10 Olympijský oheň byl zapálen!

V Pchjongčchangu už hoří olympijský oheňFoto ČTK

14:03 Štafeta s olympijskou pochodní míří do finiše. Podle předpokladů olympijský oheň zapálila královna ledu Kim Ju-na. Dvojnásobná medailistka z předchozích dvou her. Hned po skončení kariéry se obětovala přípravám korejským hrám.

13:50 Oficiální olympijský účet vítá české sportovce

13:36  Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu byly oficiálně zahájeny. Korejský prezident Mun Če-in v korejštině přednesl protokolem předepsanou větu.

13:20 Polonahý vlajkonoš. Nejotužilejším ze sportovců se ukázal být vlajkonoš oceánského státu Tonga Pita Nikolas Taufatofua, který podobně jako před dvěma lety v Riu nastoupil jen v tradiční sukni s odhalenou horní polovinou těla natřenou olejem. V Riu startoval v taekwondu, tentokrát bude závodit v běhu na lyžích.

Vlajkonoš oceánského státu Tonga Pita Nikolas TaufatofuaFoto ČTK

13:15 Korejci šli společně. Nástup uzavřela pořadatelská Korea, která nastoupila společně s reprezentanty KLDR pod vlajkou symbolizující sjednocení Korejského poloostrova.

13:01 Samková přivedla Čechy. Česká výprava je ve středu dění! Vlajkonoška Eva Samková přivedla zhruba čtyřicítku dalších sportovců. Chyběla rychlobruslařka Martina Sáblíková, biatlonistky či hokejisté.

12:51 Češi půjdou jako 66. v pořadí. Výprava České republiky v čele s Evou Samkovou vyrazí do středu olympijského stadionu jako 66. v pořadí za Tchaj-wanem a před Chilem.

Jak vypadají české, francouzské či americké kolekce oblečení? Podívejte se ZDE>>>

12:40 Výpravy nastupují v kvapíku. Jak už se předesílalo, zahajovací ceremoniál bude kvůli mrazivým teplotám v Koreji zkrácen. Vítr dělá potíže a tak sportovci jdou netradičně rychleji než tomu bylo v minulosti. Prošli už Němci či Američané, na Čechy v čele s Evou Samkovou se stále čeká.

12:26 Začínají nastupovat sportovci! Defilé národů tradičně zahájí Řekové jako zástupci země, která je kolébkou olympijské tradice. Národy budou přicházet podle korejské abecedy. Jako poslední nastoupí společně pod vlajkou sjednocení výpravy pořadatelské Koreje a KLDR. Premiéru na zimních hrách budou mít závodníci Ekvádoru, Eritrey, Kosova, Malajsie, Nigérie a Singapuru.

Česká olympijská výprava během slavnostního zahájení pod vedením vlajkonošky, snowboarďačky Evy Samkové
Česká olympijská výprava během slavnostního zahájení pod vedením vlajkonošky, snowboarďačky Evy Samkové

12:24 Publikum bavily roztleskávačky z KLDR. Pořadatelé se chystali na mrazivý ceremoniál. Nakonec sice v dějišti zimní olympiády nebyly dvacetistupňové mrazy jako v minulých dnech, ale navzdory oteplení trápil diváky studený vítr.

Už před začátkem ceremoniálu rozehřívaly publikum dvě skupiny roztleskávaček z komunistické KLDR, které jsou součástí výpravy této izolované země na severu Korejského poloostrova.

12:22 Ceremoniál je v plném proudu.

12:18 Jihokorejci září úsměvy

BLOG redaktora deníku Sport Ivo Pospíšila z Koreje: Říká se, že Asiaté jsou jiná mentalita. Fakt jsou. Tak třeba: před vstupem do jídelny vám sami vydezinfikují ruce, stejně tak vyvěsí návod, jak správně kašlat, a ta jejich pověstná úslužnost… Vlastně na jediný přísný výraz jsem v Koreji dosud narazil při letištní kontrole. „Sundejte si brýle,“ vyzve vás policistka, aby vám laserem mohla proskenovat oči… „Otiskněte ukazováčky,“ aby vám udělala otisky prstů. Ale jinak... Jihokorejci září úsměvy. Více čtěte ZDE >>>

12:11 Ceremoniál plný symbolů

Zahájení bude plné symbolů, které připomenou korejskou historii a kulturu. Jako první přichází na řadu nejstarší korejský zvon z bronzu vážící 750 kg.

12:05 Podporu olympionikům vyslala i fotbalová reprezentace

11:57 Vlajkonoškou je Samková. Českou vlajku při nástupu výprav ponese Eva Samková, olympijská vítězka ve snowboardcrossu z olympiády v Soči v roce 2014. Samková by měla jít v čele čtyřicetičlenného zástupu reprezentantů. „Tolik jich tvrdilo, že tady budou a půjdou,“ prozradil Martin Doktor, šéf výpravy českého olympijského týmu. Zahájení se nezúčastní například rychlobruslařka Martina Sáblíková i biatlonistky, které už zítra čeká boj o medaile. Více čtěte ZDE >>>

11:50 Zahájení zkrátí mráz. Olympiádu v Pchjongčchangu dnes odstartuje ceremoniál v rytmu kvapíku. Bude se jednat o jeden z nejkratších úvodů Her v historii. Za vše může mimořádně chladné počasí.

Slavnostní ceremoniál potrvá jen dvě hodiny s ohledem na diváky, kteří budou vystaveni silnému chladu a větru. Organizátoři proto přichystali na stadionu zástěny proti větru, osmnáct vyhřívaných stanů a čtyřicet ohřívačů.

Slavnostní pochod tradičně zahájí řecká výprava, na počest země, kde olympijské hry vznikly. Sportovci dalších zemí budou přicházet podle pořadí v korejské abecedě. Jako poslední nastoupí společně pod vlajkou sjednocení výpravy pořadatelské Jižní Koreje a Severní Koreje. Vzhledem k tomu, jaké napětí mezi oběma zeměmi panuje, se jedná o veliké gesto.

Pořadatelé stále tají, kdo zapálí olympijský oheň. „Poslední člen štafety s pochodní musí být někdo, jehož příběh má vztah k mezinárodnímu společenství,“ naznačili jen. Podle spekulací by to mohla být krasobruslařská hvězda Kim Ju-na, olympijská vítězka z Vancouveru a stříbrná ze Soči.

Ačkoli jsou podrobnosti o tom, co bude obsahem zahajovací show, tajné, agentura Reuters uvádí, že se vše ponese v duchu propojení korejských dějin a tradic s aspekty moderní kultury.

10:57 Podlatchikov nemůže obhajovat zlato. Švýcarský snowboardista Iouri Podladtchikov kvůli následkům pádu na nedávných X-Games nemůže obhajovat olympijské zlato v U-rampě. Sejde tak z očekávané odvety s hvězdným Američanem Shaunem Whitem.

Podladtchikov spadl před dvěma týdny v Aspenu na hlavu, zlomil si nos a až později se ukázalo, že měl krvácení do mozku. Byť se jeho stav zlepšoval, po dnešním tréninku a dalších lékařských testech v Pchjongčchangu musel účast vzdát.

10:37 Sáblíková má výhodu poslední jízdy. Rychlobruslařka Martina Sáblíková bude mít v sobotním závodě na 3000 metrů výhodu posledního výstřelu. Program dvanácti rozjížděk na úvod olympiády uzavře ve dvojici s Ruskou Natalií Voroninovou, letošní bronzovou medailistkou na trojce z ME v jednotlivých disciplínách v Kolomně. Více čtěte ZDE>>>

10:30 Slovenská vlajkonoška se přesunuje do vesnice. Bude to její poslední olympiáda a pro slalomářku Veroniku Velez-Zuzulovou (33 let) začne hodně emotivně. Na zahajovacím ceremoniálu ponese slovenskou vlajku. Aby si olympijskou atmosféru užila co nejvíc, rozhodla se Velez-Zuzulová na poslední chvíli změnit plány. Nebude bydlet se svým osobním týmem u sjezdovky, jak původně plánovala, ale přímo v olympijské vesnici. Více čtěte ZDE>>>

9:55 Američané si házeli micí, rychlobruslař se naštval. Po prohraném losování o roli vlajkonoše americké výpravy se rychlobruslař Shani Davis nezúčastní slavnostního zahájení olympijských her v Pchjongčchangu. Skutečnost, že si musel hodit mincí se sáňkařkou Erin Hamlinovou, označil za potupnou. Více čtěte ZDE>>>

9:40 Samková se chystá na roli české vlajkonošky. Dostala tu pravomoc přímo od svých olympijských spolubojovníků a coby jedna ze dvou zlatých medailistek ze Soči to bere jako čest. „Těším se na to,“ přiznala snowboardkrosařka Eva Samková, která dnes při slavnostním ceremoniálu povede českou výpravu jako vlajkonoška. Bude si muset dávat pozor, aby při čekání neprochladla. Nicméně pověstný knírek si na zahájení malovat nebude. Více čtěte ZDE>>>

9:30  Jak používat slovo olympiáda? Napsat na okna restaurace, že zvete návštěvníky na speciální olympijské menu spojené se sledováním hokeje, není možné jen tak. Jde totiž o reklamu, k níž musíte mít svolení. Jinak riskujete pokutu a soud. Použití olympijské symboliky jako jsou například kruhy, vlajka či emblémy, ale rovněž slov olympijský a olympiáda, má totiž přesně daná pravidla. Jak to funguje na Facebooku a dalších sociálních sítích?  Více v článku na INFO.CZ>>> 

7:22 Český dům v Pchjongčchangu už je otevřen, bobisté šli hned na pivo

Čeští sportovci, fanoušci i zahraniční hosté mohou od dnešního dne oficiálně navštívit Český dům na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Prostory, v nichž budou moci slavit své úspěchy, ale i odpočívat nebo se setkávat s hosty, slavnostně otevřeli předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, předseda Senátu Milan Štěch, velvyslanec Tomáš Husák a prezident Slovenska Andrej Kiska. Jeho český protějšek Miloš Zeman se z akce omluvil.

Český dům vznikl v pobřežním městě Kangnung - dějišti hokejových zápasů a soutěží v rychlobruslení či krasobruslení. Je bezprostředně proti olympijské vesnici. Sportovci ubytovaní v ní jej vidí přímo z okna. "Je super, že to máme jen přes silnici a můžeme sem chodit často. V noci vidíme, jak svítí," řekl krasobruslař Martin Bidař, jehož stejně jako Annu Duškovou potěšila i vnitřní výzdoba. "Vrchní patro je útulné, dole se točí české pivo. Navíc je zde řada obrazů, památek od nás a je na první pohled vidět, že je to Český dům," řekla Dušková.

Vedle krasobruslařů na slavností zahájení dorazili i bobisté, kteří dnes mají volný den, a proto se rozhodli jej zpestřit cestou z horského střediska do přímořského. Na rozdíl od osmnáctiletých krasobruslařů se okamžitě vydali na pivo.

"Je to pecka. Pro prezentaci Česka je to paráda," řekl bobista Dominik Dvořák, kterému ani nevadilo, že bydlí ve druhé vesnici. "Autobusem je asi půl hodiny, což není daleko. Je ale jasné, že by bylo fajn, kdyby byl dům blíž a mohli jsem sem zajít pěšky," pousmál se pilot dvojbobu i čtyřbobu.

Projekt Českých domů na olympiádách funguje již od Barcelony v roce 1992, ale dlouho byl uzavřený veřejnosti. Zpřístupněn byl poprvé během letních her v Londýně 2012, navštívilo ho tehdy 80 tisíc lidí a sklidil obrovský úspěch. V Pchjongčchangu je nejblíže sportovcům, co kdy byl.

5:47 Český dům na ZOH v Pchjongčchangu byl slavnostně otevřen. 

5:39 Do týmové soutěže v krasobruslení na olympijských hrách v Pchjongčchangu vstoupili nejlépe Kanaďané. Za umístění svých reprezentantů v krátkých programech mužů a sportovních dvojic získali 17 bodů a vedou s tříbodovým náskokem před Američany. Třetí jsou se 13 body Japonci. Shodný bodový zisk jako Japonci mají po první čtvrtině závodu Rusové, kteří jako výběr olympijských sportovců z Ruska obhajují zlato ze Soči.

5:00 Téměř celý únor bude ve znamení velkého sportovního svátku. V Jižní Koreji začínají zimní olympijské hry, v akci je i řada českých nadějí. Na koho jsou zvědavé osobnosti českého sportu? Kolik věští medailí, jak dopadnou hokejisté a jaké disciplíny budou nejvíc sledovat? Podívejte se na velkou anketu iSport TV. Více čtěte ZDE>>>

Kolik získá Česko olympijských medailí? Krpálek by chtěl zopakovat deset z Ria
Video se připravuje ...

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:

Krasobruslení - družstva:

Muži - krátký program: 1. Uno (Jap.) 103,25, 2. Bychenko (Izr.) 88,49, 3. Chan (Kan.) 81,66.
Sportovní dvojice - krátký program: 1. Tarasovová, Morozov (Rus.) 80,92, 2. Duhamelová, Radford (Kan.) 76,57, 3. Savchenková, Massot (Něm.) 75,36.
Průběžné pořadí: 1. Kanada 17, 2. USA 14, 3. Japonsko 13.

Podruhé v historii olympijských her se bude v krasobruslení konat týmová soutěž, která předchází samotnému klasickému programu krasobruslařských disciplín. Svou premiéru měla týmová soutěž před čtyřmi roky v Soči.Foto Profimedia.cz

5.35 České curlingové týmy se na olympiádu neprobojovaly. Soutěž mixů je ale jednou ze čtyř nových disciplín zimní olympiády. ONLINE z klání 4. kola smíšených curlingových týmů v Pchjongčchangu naleznete ZDE. 

3.35 Arbitrážní soud pro sport (CAS) zamítl odvolání 45 ruských sportovců, kterým Mezinárodní olympijský výbor (MOV) neumožnil start na olympijských hrách v Koreji. Znamená to, že se na hrách nepředstaví například běžci na lyžích Alexander Legkov a Sergej Usťugov, biatlonista Anton Šipulin nebo hvězdný rychlobruslař Viktor An. S odvoláním neuspěli ani dva trenéři.

3.00 Úvodní kvalifikační jízdu boulařek vyhrála Francouzka Perrine Laffontová, která o 12 setinek bodu porazila Kanaďanku Andi Naudeovou. Třetí skončila Američanka Morgan Schildová. Až čtvrtá byla obhájkyně olympijského zlata Justine Dufour-Lapointeová a páté místo obsadila vedoucí žena Světového poháru Jaelin Kaufová.

2.34 Olympijský hokejový turnaj žen slibuje pěknou podívanou...

Komu budou hlavně držet palce sportovci? Kvitová Sáblíkové, Špotáková Ledecké
Video se připravuje ...

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud