Putin slavil páté výročí anexe Krymu, do plného výkonu uvedl dvě nové elektrárny

Prezident Vladimir Putin v rámci ruského oslavování pátého výročí anexe Krymského poloostrova spustil na plný výkon dvě tamní elektrárny. Za okupaci a mezinárodně neuznané připojení ukrajinského území v roce 2014 stihly Rusko sankce uvalené Spojenými státy a Evropskou unií.

Sevastopol Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident slavil páté výročí připojení Krymu k Ruské federaci.

Ruský prezident slavil páté výročí připojení Krymu k Ruské federaci. | Zdroj: Reuters

První bloky tepelných elektráren v Sevastopolu Balaklavské a v Simferopolu Tavričeské byly uvedeny do provozu už loni v říjnu. V pondělí však začaly dodávat energii na plný výkon, informovala agentura TASS. Putin byl slavnostnímu aktu přítomen v sevastopolské elektrárně a ke spuštění simferopolské dal pokyn prostřednictvím videokonference.

Moskva rozmístila na Krymu bombardéry Tu-22M3. ‚Mění rovnováhu sil v regionu,‘ řekl ruský senátor

Číst článek

Před okupací byla spotřeba elektřiny na poloostrově zajišťována z 80 procent z ostatního ukrajinského území. Po anexi proto měl Krym problémy s nedostatkem energie. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že plný výkon obou tepelných elektráren znamená „naprostou energetickou soběstačnost Krymu“.

Agentura TASS poznamenala, že celkový výkon obou elektráren se nyní zvýšil na 940 MW, což představuje 90 procent spotřeby proudu na Krymu.

Agentura Reuters připomněla mezinárodní skandál kolem obou elektráren. Německá energetická firma Siemens si totiž stěžovala, že bez jejího vědomí a v rozporu se sankcemi Evropské unie byly v těchto zařízeních instalovány její turbíny. Rusko to popírá.

Putin v pondělí slíbil, že Rusko zruší svá opatření proti dovozu západních potravin, pokud Evropská unie zruší sankce proti Rusku.

Dvě pětiny mladých Rusů by rády emigrovaly. ‚To není až tak moc,‘ říká Putinův mluvčí

Číst článek

„Neudělám radost našim ruským zemědělcům, ale musím říct, že jestli budou odvolány evropské sankce, pak samozřejmě budeme muset zrušit odvetná opatření, protože zmizí důvody, kvůli kterým byly zavedeny,“ řekl Putin podle listu Kommersant při setkání se skupinou francouzských politiků v Simferopolu.

Sankce podle Putina „v konečném součtu poškozují všechny“, nicméně pomohly ruským farmářům a výrobcům potravin.

Nenávist k Rusku

Putin také prohlásil, že mezi Rusy a Ukrajinci není žádné nepřátelství, nepochopitelné je podle něj pouze počínání ukrajinského vedení postiženého nenávistí k Rusku. Sotva se tak s Kyjevem podaří najít společnou řeč.

„To, co vyvádějí, prostě zaráží a zůstává nad tím rozum stát. Až se chce ukrajinsky zeptat, zda se zbláznili? Vztahy na úrovni vedení se obnoví, až zdravý rozum zvítězí,“ řekl Putin podle Interfaxu.

Konec likvidace raket středního a krátkého doletu? Putin pozastavil smlouvu INF s Washingtonem

Číst článek

Ruská redakce britské stanice BBC připomněla, že v roce 2014, kdy Rusko anektovalo Krym, poprvé od začátku století v Rusku klesly reálné příjmy obyvatelstva – a nyní klesají šestým rokem za sebou.

Přispěly k tomu sankce, kterými Západ zareagoval na anexi a na vypuknutí konfliktu na východě Ukrajiny, i pád cen ropy na světovém trhu a pád kurzu ruského rublu.

Celkově byl hrubý domácí produkt Ruska v roce 2018 o deset procent nižší, než se předpovídalo na konci roku 2013, přičemž podle analytiků sankce odepsaly šest procent a pokles cen ropy čtyři procenta ruského HDP.

Krym také rozšířil seznam nejchudších regionů Ruska, který je nutné dotovat z federálního rozpočtu a kde hodně lidí žije pod hranicí chudoby. Až dosud dvě třetiny krymského rozpočtu tvoří subvence z Moskvy – loni šlo o téměř 121 miliard rublů, tj. asi 42 miliard Kč.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme