Vakcína Sputnik V by se mohla vyrábět v Německu, dohodlo se Bavorsko s Ruskem

Bavorsko se s Ruskem předběžně dohodlo na výrobě vakcíny Sputnik V proti nemoci covid-19 v bavorském Illertissenu. Ve středu to na tiskové konferenci oznámil bavorský premiér Markus Söder. Za podmínku použití tohoto preparátu v Bavorsku označil jeho schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky, nebo příslušnými německými úřady. V takovém případě by Bavorsko mohlo ještě v červenci získat zhruba 2,5 milionu dávek Sputniku.

Berlín/Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská vakcína Sputnik V

Ruská vakcína Sputnik V | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Chci něco říci k tématu Sputnik V. Máme s příslušnou institucí ruské vlády ujednání, že by se tato vakcína měla vyrábět v Illertissenu. Stanovili jsme také, že bychom ji mohli dovážet,“ řekl Söder.

Blatného pět měsíců v čele zdravotnictví: nefunkční PES, odpor proti Sputniku i personální problémy

Číst článek

„Podmínkou ale samozřejmě je, že bude schválena evropskou lékovou agenturou nebo podobným úřadem,“ dodal. Söder na tiskové konferenci ocenil vysokou účinnost Sputniku V proti rozvinutí těžkému průběhu infekce.

Bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek chce podle Södera ještě během dne se zařízením v Illertissenu uzavřít předběžnou dohodu o dodávkách Sputniku V. „Je to asi 2,5 milionu dávek,“ uvedl bavorský premiér.

Holetschek k dohodě řekl, že ho těší. Dodal ale, že s dávkami Sputniku V je možné počítat až v průběhu roku, pokud tuto vakcínu EU, nebo samo Německo schválí.

Sputnik V by mohl v Česku rozvážet Avenier, píší Rusové. O vakcíně jednala i ambasáda v Moskvě

Číst článek

Zatím není znám termín, kdy by zařízení v Illertissenu patřící společnosti R-Pharm mohlo s produkcí Sputniku začít. Podle nedávného prohlášení člena vedení společnosti Alexandra Bykova by to mohlo být v červnu, případně v červenci.

Této firmě, o které se v Německu hovoří i v souvislosti s přípravou preparátu společnosti AstraZeneca, ale podle německých médií stále chybí řada povolení. Bavorské ministerstvo zdravotnictví v polovině března uvedlo, že R-Pharm do vybudování výrobní kapacity v Illertissenu investuje přes 30 milionů eur, tedy v přepočtu 777 milionů korun.

Sputnik V v Evropské unii zatím schválen není, o jeho povolení ale lékovou agenturu EMA požádala německá firma R-Pharm Germany, která je součástí ruské společnosti R-Pharm. Tato společnost vakcínu vyvinutou ruským ústavem Nikolaje Gamaleji vyrábí. Z vlastního rozhodnutí používá z unijních zemí ruskou vakcínu jen Maďarsko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme