Několikatýdenní syn Šamímy Begumové, která utekla z Británie k Islámskému státu, zemřel na infekci

Několikatýdenní syn Šamímy Begumové, která před čtyřmi lety odešla z Británie a v Sýrii se přidala k takzvanému Islámskému státu, zemřel. Informovala o tom televize BBC a zprávu potvrdily Syrské demokratické síly (SDF), které kontrolují tábor, v němž devatenáctiletá Begumová žije. Předtím to uvedl i právník rodiny, jejíž snaha o návrat do vlasti vyvolala v Británii celonárodní debatu.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn/Sýrie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britka Šamíma Begumová na snímku, který drží její sestra

Britka Šamíma Begumová na snímku, který drží její sestra | Foto: Laura Lean | Zdroj: Reuters

Begumová podle zpravodaje BBC zamířila ve čtvrtek z uprchlického tábora v doprovodu ozbrojené stráže do nemocnice.

Místní zdravotník stanici řekl, že její potomek, který se narodil zhruba před dvěma týdny, dostal infekci dýchacích cest a ve čtvrtek zemřel.

Následek stažení vojáků USA ze Sýrie. Věznění zahraniční bojovníci Islámského státu by se mohli vrátit domů

Číst článek

Informaci potvrdila i Kurdy vedená aliance SDF, jejíž mluvčí dříve prohlásil, že dítě je živé a zdravé.

Kritika ministra zahraničí

Kvůli smrti novorozence čelí kritice britský ministr zahraničí Sajid Javid, který návrat Begumové odmítl. Právník ženy tvrdí, že dítě se narodilo ještě předtím, než přišla o občanství. Hoch tedy podle ně byl automatický britským občanem.

Begumová v nedávném rozhovoru pro BBC řekla, že doufala v pochopení britských úřadů toho, že byla mladá a udělala velkou chybu.

Nevěděla prý tehdy nic o Islámu ani džihádismu. V Sýrii se jí narodily ještě dvě další děti, které zemřely.

Utekla k Islámskému státu, teď chce zpět do Británie. Pohřbila své dvě děti, odchodu ale nelituje

Číst článek

Návrat?

Begumová utekla do Sýrie v 15 letech, aby se připojila k džihádistům bojujícím za ustavení islámského chalífátu. Za ženu si ji vzal o osm let starší islamista Yago Riedijka, který do Sýrie přišel z Nizozemska. Begumová porodila tři děti, z nichž dvě zemřely už dříve.

Nedávno dala Begumová najevo, že by se ráda vrátila do Británie, načež jí úřady v únoru odebraly britské občanství. Dítě, které se narodilo ještě předtím, bylo ale podle právníka její rodiny automaticky britským občanem.

Případ Begumové vyvolal v Británii národní debatu o návratech radikálů do vlasti. Zatímco někteří návrat této mladé ženě nepřejí, jiní argumentují, že by měla ve Spojeném království čelit trestnímu stíhání. Varují před tím, aby se z Begumové nestala mučednice.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme