Vražda Jána Kuciaka: Na Slovensku začal soud se čtyřmi obžalovanými, hrozí jim doživotí

V pondělí začalo ostře sledované hlavní líčení se čtyřmi obžalovanými v případu vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. V případě prokázání viny hrozí každému z obžalovaných doživotní trest. Pátý obviněný, zprostředkovatel zmíněné vraždy Zoltán Andruskó, se dohodl s prokurátorem na 15letém trestu vězení a tuto dohodu loni v prosinci schválil soud.

Pezinok (Aktualizováno: 10:38 13. 1. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtením obžaloby na Slovensku začala hlavní část líčení v případu vraždy novináře Jána Kuciaka, která v roce 2018 vyvolala v zemi mohutné protivládní demonstrace a vyústila v demisi tehdejšího premiéra Roberta Fica.

Před soudem stanuli všichni čtyři obžalovaní z Kuciakovy vraždy, při které byla zastřelena i reportérova přítelkyně Martina Kušnírová. Obžalovaní i prokurátor odmítli možnost uzavřít dohodu o vině a trestu, která by umožnila uložit podezřelým výměnou za doznání nižší trest.

Případ za přísných bezpečnostních opatření projednává Specializovaný trestní soud se sídlem v Pezinku nedaleko Bratislavy, který se zabývá i nezávažnějšími kriminálními kauzami.

Soudní líčení začalo za značného zájmu médií v budově justiční akademie, která sídlí u zmíněného soudu a která na rozdíl od samotného soudu disponuje velkou jednací místnosti. Tu střežili také maskovaní a ozbrojení členové bezpečnostních složek. Na líčení přišli i rodiče Kuciaka a Kušnírové. Vraždu si podle obžaloby objednal Marian Kočner, o jehož kontroverzních podnikatelských aktivitách Kuciak psal.

Motivem byla msta

Prokurátor u soudu řekl, že motivem byla msta za to, že Kuciak poukazoval na Kočnerovu rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost. Kočner je podezřelý i v několika případech hospodářské kriminality. Objednávku vraždy reportéra podle vyšetřovatelů předala Kočnerova známá Alena Zsuzsová Andruskóovi, který najal bývalého policejního vyšetřovatele Tomáše Szabóa, jenž spolupracoval s bývalým vojákem Miroslavem Marčekem. Mezi obžalovanými jsou kromě Kočnera také Zsuzsová, Szabó a Marček.

Prvním pravomocně odsouzeným v kauze je Andruskó, který se k účasti na vraždě dříve přiznal a loni uzavřel s prokurátorem dohodu o vině a trestu. Původně navrhovaný desetiletý trest vězení soud v prosinci označil za nespravedlivý, Andruskó nakonec přistoupil k dohodě o odnětí svobody v délce 15 let.

Nikdo z obžalovaných nemá zájem o uzavření dohody o vině a trestu. Rodiče Kuciaka a Kušnírové sedí naproti obžalovaným. Vypovídat budou zítra. #JanKuciak @iROZHLAS.cz @Český rozhlas Plus @Radiožurnál

09:38 – 13. 01. 2020

4 4

Policie původně jako vraha označila Szabóa, později se ke střelbě ale přiznal Marček. Ten dříve v případu vystupoval jako vrahův řidič. Podle obžaloby Zsuzsová slíbila Andruskóovi za zprostředkování vraždy odpuštění dluhu 20 tisíc eur (505 tisíc korun) a odměnu dalších 50 tisíc eur (1,26 milionu korun), z níž Andruskó část použil na vyplacení nájemných vrahů.

Politická krize na Slovensku

Zmíněná dvojnásobná vražda z února 2018 vyvolala na Slovensku největší protivládní protesty od protikomunistických mítinků v roce 1989 a také politickou krizi, v zájmu jejíhož řešení odstoupil z funkce premiéra šéf nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico.

Obžalobu za vraždu Kuciaka a Kušnírové projedná Specializovaný trestní soud se sídlem v Pezinoku nedaleko Bratislavy, který se zabývá i nezávažnějšími kriminálními kauzami. Tento soud loni v prosinci přijal v případu obžalobu na čtyři obviněné, kteří tehdy při předběžném projednání obžaloby odmítli možnost uzavřít s prokurátorem dohodu o vině a trestu. Ta by jim výměnou za doznání umožnila uložit nižší trest než v běžném procesu.

Obžaloba se kromě vraždy novináře Kuciaka a jeho partnerky týká i vraždy podnikatele Petera Molnára z roku 2016, z níž jsou podezřelí Szabó a Marček.

sot, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme