Agenti tajné služby měli v Putinově aparátu špiona, Rusko už musel opustit, píše CNN

Spojené státy před dvěma lety vyvezly z Ruska vysoce postaveného kremelského úředníka, který dodával do Washingtonu informace z nejbližšího okolí prezidenta Vladimira Putina. Oznámila to v noci na úterý televize CNN s odvoláním na hodnověrné zdroje. Televize jméno údajného špiona neuvedla, podle ruských médií jde o Olega Smolenkova, spolupracovníka Putinova poradce Jurije Ušakova. Kreml Smolenkovovo působení potvrdil.

New York/Moskva (Aktualizováno: 12:05 10. 9. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Foto: Mikhail Klimentyev/Kremlin | Zdroj: Reuters

Špion, zverbovaný údajně před desítkami let, byl z Moskvy do USA dopraven z obavy před prozrazením, uvedla CNN.

Bezprostředním podnětem měla být schůzka prezidenta Donalda Trumpa s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem v květnu 2017, při níž šéf Bílého domu hovořil o tajných informacích o Islámském státu v Sýrii, které CIA dostala z Izraele. Americká rozvědka údajně pojala podezření, že kvůli Trumpově výřečnosti bude její kremelský agent ohrožen.

Špion, kterým měl být Oleg Smolenkov, byl nejvýše postaveným agentem CIA v Kremlu, uvedla CNN. Měl mít přístup k Putinovi, a mohl dokonce Američanům poskytovat fotokopie dokumentů přímo z jeho pracovního stolu. Informace údajně dodával déle než deset let. Na doporučení Američanů měl Rusko opustit už v roce 2016, ale z rodinných důvodů to odmítl.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov v úterý potvrdil, že Smolenkov v roce 2016 pracoval v prezidentské kanceláři, ale před několika lety“ byl propuštěn. O důvodech se mluvčí nezmínil. O údajném Smolenkovově vyzvědačství prý Kreml nic neví a místo jeho pobytu nezná. „Jeho funkce nespadala do vyššího služebního zařazení,“ řekl Peskov.

Co mohl vyzradit?

List The New York Times napsal, že ruský špion byl pro USA zvlášť cenný v době, kdy se Rusko začalo vměšovat do amerických prezidentských voleb. Jeho informace měly být klíčové pro zjištění, že vměšování nařídil a organizoval sám Putin. List zdůraznil, že život ruského agenta je v ohrožení, a proto neuvedl jeho jméno ani místo pobytu v USA.

Nevlastní bratr Kim Čong-una spolupracoval se CIA. Do Malajsie, kde ho zavraždili, cestoval za zdrojem

Číst článek

Ruský list Kommersant ale v úterý napsal, že špionem je pracovník prezidentské kanceláře Oleg Smolenkov, který v červnu 2017 odjel s rodinou na dovolenou do Černé Hory a beze stopy zmizel. Deník zjistil, že Rus žije ve městě Stafford nedaleko Washingtonu i se svou ženou Antoninou, která rovněž pracovala v aparátu ruské vlády. Podle televize NBC dům, v němž Smolenkov žije pod vlastním jménem, střeží policejní agenti.

Podle ruských zdrojů nemohl Smolenkov Američanům vyzradit nic důležitého, protože se zabýval provozními záležitostmi a logistikou.

V době, kdy byl nynější Putinův poradce Jurij Ušakov velvyslancem v USA, pracoval Smolenkov na ambasádě spolu s ním. Vztah mezi nimi byl údajně přátelský, a Ušakov proto po návratu do Moskvy Smolenkova zaměstnal i v Kremlu.

Mluvčí CIA Brittany Brammelová označila informace americké televize o ruském agentovi za nepřesné, mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová uvedla, že zprávy CNN „jsou nejen nesprávné, ale potenciálně i ohrožují lidské životy“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme