Merkelovou v čele vlády nevystřídá. Šéfka německé CDU nepovede stranu do parlamentních voleb

Annegret Krampová-Karrenbauerová se příští německou kancléřkou nestane. Nepůjde tak ve stopách Angely Merkelové. Šéfka křesťanských demokratů (CDU) Krampová-Karrenbauerová totiž nepovede svou stranu do parlamentních voleb. Informovala o tom v pondělí agentura DPA s odvoláním na vedení CDU.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfka německé CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Šéfka německé CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová. | Zdroj: ČTK / AP

Annegret Krampová-Karrenbauerová zdůvodnila svoje rozhodnutí tím, že je proti tomu, aby strana CDU spolupracovala na jakékoli úrovni s radikální stranou Alternativa pro Německo (AfD).

Den premiérem. Durynský předseda vlády rezignoval, uspěl totiž i díky hlasům extremistické AfD

Číst článek

„Existuje nevysvětlitelný vztah mezi částmi CDU a AfD,“ řekla podle agentury DPA Krampová-Karrenbauerová.

Krok Krampové-Karrenbauerové souvisí s politickou krizí v Durynsku, kde se minulý týden předsedou regionální vlády stal Thomas Kemmerich (FDP) díky hlasům svobodných demokratů, CDU a právě AfD. Bylo to poprvé, co AfD podpořila premiéra v některé spolkové zemi. Křesťanští i svobodní demokraté přitom dlouho zdůrazňovali, že spolupráce s populistickou AfD nepřichází v úvahu.

Budou volby?

Bývalý šéf německé sociální demokracie (SPD) Sigmar Gabriel je přesvědčen, že po oznámené rezignaci předsedkyně křesťanských demokratů (CDU) Annegret Krampové-Karrenbauerové čekají Německo předčasné volby. Politici CDU hovoří o nezvykle vážné situaci pro stranu. Pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) zase požaduje rezignaci kancléřky Angely Merkelové (CDU). 

„Domnívám se, že to nebude dlouho trvat a budou nové volby,“ řekl Gabriel listu Bild. Konec Krampové-Karrenbauerové, která se nebude ani ucházet o post kancléřky, je podle něj logickým důsledkem toho, že se nedokázala prosadit v Durynsku, kde proti její vůli křesťanští demokraté hlasovali pro kandidáta na ministerského předsedu, jehož podpořila také AfD. Německo podle Gabriela nyní zažívá konec druhé velké lidové strany.

Krampová-Karrenbauerová se šéfkou CDU stala v prosinci 2018, kdy v této funkci nahradila kancléřku Angelu Merkelovou, a od loňského července je ministryní obrany. Merkelová se v pondělí 10. února podle agentury DPA vyslovila pro to, aby Krampová-Karrenbauerová ministryní zůstala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme