Nelegální anexi Krymu Česko neuznává a odsuzuje, řekl na Ukrajině premiér Babiš

Za nový začátek česko-ukrajinských vztahů označil v úterý český premiér Andrej Babiš (ANO) svou návštěvu v Kyjevě, kde ho provází početná delegace českých podnikatelů. Při zahájení česko-ukrajinského podnikatelského fóra a následně po jednání s ukrajinským premiérem Oleksijem Hončarukem znovu podpořil územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny a reformní kurz nového vedení země.

Tento článek je více než rok starý.

Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s ukrajinským premiérem Oleksijem Hončarukem

Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s ukrajinským premiérem Oleksijem Hončarukem | Zdroj: Twitter Úřad vlády ČR

Hončaruk český přístup ocenil a rozhovor s Babišem označil za „jedno z nejproduktivnějších setkání za poslední měsíce“.

Evropská unie neuzná výsledky ruských komunálních voleb na Krymu. Území je ukrajinské, uvedla mluvčí

Číst článek

„Ukrajina je nucena čelit problémům, jako je ruská agrese a ruská anexe Krymu, které jsou pro nás těžce představitelné,“ řekl Babiš na úřadu ukrajinské vlády.

„Přijel jsem sem s jasným vzkazem podpory ukrajinskému lidu. Nevidíme jiné řešení konfliktu na východě Ukrajiny než obnovu ukrajinské svrchovanosti mírovou cestou,“ řekl. „Nelegální anexi Krymu Česká republika neuznává a odsuzuje,“ dodal.

Významný krok

Zdůraznil také, že Česko pozorně sleduje protikorupční kroky nové ukrajinské vlády. Právní stát je nesmírně důležitý i pro rozvoj podnikání – a v Kyjevě je Babiš podle svých slov hlavně kvůli navázání ekonomické spolupráce.

„Máme od našich firem celý seznam, co by si na Ukrajině přály pro své podnikání. Vidíme tu skvělé možnosti,“ řekl premiér ještě na podnikatelském fóru o možnostech českého vývozu, jehož lví díl v současnosti putuje do Evropské unie.

Po 10 letech přijel na Ukrajinu znovu český premiér. A.Babiš ujistil premiéra O.Hončaruka o české podpoře územní integrity Ukrajiny. “Odsuzujeme ruskou anexi Krymu. Považujeme ji za nelegální.” ⁦@iROZHLAS.cz

10:56 – 19. 11. 2019

5 11

„Blahopřeji ukrajinským občanům, že si zvolili tak mladého prezidenta a premiéra. Naše občany to teprve čeká,“ řekl s úsměvem.

Ruská anexe Krymu s českou stopou: šéf sevastopolské rozvědné skupiny má trvalý pobyt v Česku

Číst článek

Otevření podnikatelského fóra se zúčastnil i ukrajinský premiér Hončaruk, s nímž český host následně jednal na úřadu vlády. „Bylo to jedno z nejproduktivnějších setkání za poslední měsíce. Tato návštěva je velmi významným krokem ke zlepšení našich vztahů... i začátkem další velké práce,“ řekl hostitel.

Ocenil přitom Babišovo ujištění o podpoře ukrajinské celistvosti a svrchovanosti, a to v situaci, kdy Ukrajina čelí „hybridní válce“. Vyzdvihl zároveň skutečnost, že ČR jako jedna ze čtyř zemí zrušila veškerá omezení dodávek zbraní Ukrajině. Na dotaz ohledně postojů českého prezidenta Miloše Zemana k Ukrajině Hončaruk řekl, že po Babišových ujištěních nemá o české podpoře žádné pochybnosti.

Kontroverzní Zemanova slova

Mezi Zemanovy kontroverzní výroky k Ukrajině patří například jeho vyjádření v Parlamentním shromáždění Rady Evropy z října 2017, kdy anexi Krymu označil za „fait accompli“, tedy hotovou záležitost.

Anexe byla podle něj protiprávní, Ukrajině ale poradil, aby se s Moskvou dohodla na kompenzaci. Zemanovy výroky tehdy Kyjev důrazně odmítl a kritizovali je i někteří čeští politici.

Při úterních česko-ukrajinských rozhovorech premiér Hončaruk mimo jiné varoval před výstavbou nového ruského plynovodu Nord Stream 2, který označil za hrozbu pro bezpečnost nejen Ukrajiny, ale i Evropy.

Kromě Ukrajiny mají v této věci dlouhodobé výhrady mimo jiné také Polsko či pobaltské státy, tedy země, které projekt Nord Stream 2 obchází.

Podpora územní celistvosti Ukrajiny, jejího reformního procesu a další možnosti rozšíření rozvojové spolupráce a humanitární pomoci patřily mezi témata jednání předsedů vlád @Andrej Babiš a @PMHoncharuk. Jedná se o první návštěvu Ukrajiny českým premiérem po dlouhých deseti letech

11:15 – 19. 11. 2019

7 25

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme