Poslední prezidentovu milost dostal muž, který má sedm záznamů. Jedním je vražda veřejného činitele

Muž, kterému minulý týden udělil milost prezident Miloš Zeman, byl počátkem 90. let odsouzen za vraždu. V rejstříku trestů má sedm dalších záznamů, mimo jiné za zpronevěru či ohrožování mravní výchovy mládeže. Aktuálně si měl odpykat ještě 660 dní vězení za loupež, při níž ohrožoval prodavačku jehlicí z deštníku. Vyplývá to z přípisu ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Hrad milost odůvodnil mužovým nepříznivým zdravotním stavem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman během prvního kola senátních voleb

Prezident Miloš Zeman během prvního kola senátních voleb | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

K osmnácté Zemanově milosti sdělil minulý týden jeho mluvčí, že prezident se k tomuto kroku rozhodl přesto, že se omilostněný muž před 30 lety dopustil velmi závažné násilné trestné činnosti. Přípis ministryně bez dalších podrobností uvádí, že šlo o vraždu spáchanou na veřejném činiteli. Pražský městský soud muže za tento skutek, dále za krádež a za podvod poslal v roce 1991 za mříže na 13 let. Po devíti letech byl muž z věznice podmíněně propuštěn, ve zkušební době se choval řádně.

Prezident udělil osmnáctou milost. Muž, který byl ve vězení kvůli loupeži a vyhrožování, má rakovinu

Číst článek

Před rokem 1989 shledala justice muže vinným pětkrát, poprvé v roce 1982 za podílnictví. Následovalo neoprávněné užívání cizí věci, ohrožování mravní výchovy mládeže, příživnictví a zpronevěra a také svémocné odloučení od vojenského útvaru.

Loupež a nebezpečné vyhrožování, kterých se týká Zemanova milost, spáchal muž v dubnu 2015. Vešel do prodejny ve vestibulu metra, prodavačce přitiskl k boku špičku třiceticentimetrové jehlice a požadoval peníze. Žena mu je odmítla vydat. Když z obchodu odcházel, pohrozil jí „já se vrátím a stejně tě píchnu“.

Obvodní soud pro Prahu 7 ho za to potrestal tříletou podmínkou s pětiletou zkušební dobou a s dohledem probačního úředníka a také pětiletým zákazem pobytu v hlavním městě.

Podmínku ale následně soud přeměnil na nepodmíněný trest, protože muž se ve zkušební době jednak nepodroboval dohledu, jednak byl v Liberci odsouzen k nepodmíněnému trestu kvůli krádeži.

Přerušení trestu kvůli zdraví

Z věznice měl muž původně vyjít loni v září, trest mu ale soudy opakovaně přerušily kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Proto mu z něj zbývalo vykonat ještě 22 měsíců. Žádost o milost zaslal na ministerstvo spravedlnosti sám, a to letos v lednu. Napsal v ní, že ho čeká důležitá operace a několik dalších zákroků.

‚Mimořádný a chvályhodný skutek.‘ Zeman udělil milost muži, který zachránil tonoucí ženu

Číst článek

Zdravotní zpráva z jeho věznice potvrdila, že muž má zhoubný nádor v polykacích cestách a že mu lékaři nedávno našli další ložiska na plicích, přičemž nelze vyloučit ani plicní tuberkulózu. Mimo to trpí řadou chronických onemocnění včetně astmatu a žloutenky. Věznice označila onemocnění za závažné a prognózu za nejistou.

Zeman už před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Jako podmínky si stanovil, že pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí.

Nejkontroverznější Zemanovou milostí zůstává omilostnění doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka. Stanovené podmínky nesplnilo i několik dalších omilostněných. Prezident například udělil milost muži potrestanému za pokus o těžké ublížení na zdraví a za výtržnictví, jenž zachránil život tonoucí ženě. Podmínku závažného zdravotního stavu nesplnila ani matka pěti dětí, která se podle Zemana o své potomky vzorně stará.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme