Mynář: Soudce jsem seznamoval se stanovisky Zemana. Jen blbec rodu novinářského to zamění s ovlivňováním

Hradní kancléř Vratislav Mynář na schůzky se soudci chodil s vědomím prezidenta Miloše Zemana. Odmítl, že by se je pokoušel ovlivnit. Stejně jako při schůzkách s politiky či řediteli firem šlo podle něj o seznámení dotyčného se stanovisky, postoji a postupy prezidenta. Mynář to řekl ve videu, které umístil na hradních webových stránkách. Reagoval tak na zjištění týdeníku Respekt o schůzce se soudcem Nejvyššího správního soudu.

Praha (Aktualizováno: 18:13 9. 1. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůzky Mynáře se soudci ve věcech, které se dotýkají Hradu a Zemana, kritizují někteří zástupci opozice. Kancléř by podle nich měl ve funkci skončit. TOP 09 chce věc projednat ve sněmovně.

Mynářovy schůzky s ústavním soudcem. ‚Naznačil, jaké rozhodnutí by se líbilo Zemanovi,‘ říká Šimíček

Číst článek

Týdeník Respekt v pondělním vydání uvedl, že Mynář opakovaně kontaktoval soudce různých soudů. S ústavním soudcem Vojtěchem Šimíčkem tak probíral služební zákon, který prezident kritizoval, a případ Lesní správy Lány.

„Kancléř Vratislav Mynář na první schůzce naznačil, jaké rozhodnutí by se panu prezidentovi ve věci služebního zákona líbilo,“ řekl Šimíček týdeníku. Odmítl, že by na něj schůzky měly vliv, a odkázal se na své hlasování. V obou případech Ústavní soud rozhodl v neprospěch Pražského hradu.

Týdeník uvedl, že Mynář oslovil soudce i v jiných případech. Dopis s otázkou ve věci Plzeňské teplárenské adresoval bývalému předsedovi Nejvyššího správního soudu Josefu Baxovi. Ten skutečnost, že mu Mynář dotaz poslal, označil za zvláštní.

Kontaktů se soudci bylo více

Kancléř se údajně snažil kontaktovat také ústavního soudce Jana Filipa v záležitosti zákona o střetu zájmů, takzvaného lex Babiš. Mynář loni volal také předsedovi Městského soudu v Praze Liboru Vávrovi, aby se ho zeptal na rozhodnutí o vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA.

Policisté prověřují, jak fotbalová asociace za Pelty rozdělovala sto milionů z takzvaných loterií

Číst článek

Podle Mynáře není pravda, že by se soudce snažil ovlivňovat. „Při výkonu funkce mluvím se soudci, politiky, ministry, řediteli státních i privátních firem či institucí. S vědomím pana prezidenta dotyčné seznamuji s jeho stanovisky, postoji, postupy v dané věci,“ řekl kancléř.

Je přesvědčen, že pokud Zeman podá ústavní žalobu, je legitimní, aby s jeho postoji a stanovisky seznamoval všechny, kteří s danou věcí mají co do činění. „Jenom blbec rodu novinářského může úmyslně zaměnit seznamování s postoji s ovlivňováním. Tuto činnost jsem dělal, dělám a budu dělat, ať se to pisálkovi líbí či nikoliv,“ dodal.

Reakce

Ani soudce Ústavního soudu Vojtěch Šimíček nebral setkání s kancléřem jako snahu o ovlivňování. „Takže jsem to nebral a ani jsem to nemohl vnímat jako nějaký nátlak,“ řekl Deníku N a dodal: „Běžné to není, docházet by k tomu nemělo a s účastníky řízení se samozřejmě nesetkávám.“

Kancléř Mynář získal dodatečné povolení k dostavbě vily ve Strašnicích

Číst článek

S tím souhlasí i prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Ta schůzky označila „krajně, krajně nevhodné“. „Je to věc politické kultury a její meze tady, pokud se to tak stalo, byly v každém případě překročeny,“ dodala pro deník.

Nad Mynářovými schůzkami se pozastavila také bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. „Z jednání pana kancléře mi vyplývá, že neví, jak justice funguje. Jeho jednání bylo naivní, snad i nevhodné, a určitě nepovede k výsledku, který zamýšlel,“ řekla serveru lidovky.cz.

Kontakty Mynáře se soudci se nelíbí některým opozičním politikům, tlak kancléře na soudce je podle nich nepřípustný a měl by ve funkci skončit. Kritizoval ho třeba předseda Pirátů Ivan Bartoš nebo zástupci TOP 09 a STAN. TOP 09 požaduje, aby se věcí zabývali poslanci na řádné schůzi sněmovny. Zabývat by se tím měl ve čtvrtek organizační výbor Poslanecké sněmovny.

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme