Nejvyšší soud potvrdil Rathův nárok na poslanecké náhrady ve výši 280 tisíc. Sněmovna neuspěla

David Rath měl jako poslanec nárok na paušální náhrady i v době, kdy byl ve vazbě kvůli podezření z korupce, rozhodl Nejvyšší soud. Poslanecká sněmovna tak neuspěla s dovoláním proti rozhodnutí, podle kterého musela Rathovi doplatit 280 000 korun. V době, kdy byl tehdejší poslanec ČSSD Rath omezený na svobodě, mu dolní komora parlamentu vyplácela plat, nikoliv však víceúčelové paušální náhrady. Podle soudů všech stupňů to byla chyba.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath byl po mnoha letech odsouzen a nastoupil do věznice. Fotografie je z 10.6.2019 z Vrchního soudu v Praze.

Bývalý poslanec ČSSD David Rath | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Nejvyšší soud dospěl k závěru, že poslanci Parlamentu České republiky přísluší paušální náhrada výdajů také za dobu, kdy je ve výkonu vazby,“ stojí v rozhodnutí nejvyšší instance. Je dostupné na úřední desce.

Rath uhradil první splátku peněžitého trestu. Státu zaplatil pět milionů korun

Číst článek

Obvodní soud pro Prahu 1 vyhověl Rathovi už v roce 2015. V následujícím roce potvrdil rozhodnutí také Městský soud v Praze, podle nějž dolní komora rozhodla o zkrácení náhrad v podstatě svévolně. Následovalo dovolání sněmovny. Jeho vyřízení se ale protáhlo, Nejvyšší soud totiž čekal na pravomocné skončení trestního řízení.

Nárok ze zákona

Rath strávil ve vazbě po svém obvinění z korupce více než rok. Korupce se týkala zakázek Středočeského kraje, kde působil jako hejtman. Po dlouhém a komplikovaném procesu si Rath vyslechl trest sedm let vězení. V druhé větvi procesu mu Krajský soud v Praze nepravomocně trest prodloužil o další rok.

Ve sporu se sněmovnou Rath argumentoval tím, že i v době vazby svůj mandát vykonával. Zdůraznil, že paušální náhrady jsou nedílnou součástí platu poslance. Sněmovna v minulosti uváděla, že požadavek je v rozporu s dobrými mravy. Podle Obvodního soudu pro Prahu 1 se ale Rath domáhal nároku, který mu zákon přiznával.

Rath dostával po celou dobu strávenou ve vazbě plat poslance v plné výši. Sněmovna mu také hradila výdaje na odborné a administrativní práce, na asistenta, telefonní poplatky a internet a také příspěvek na kancelářský materiál včetně nájemného za regionální kancelář poslance v jeho volebním kraji a její vybavení. Nevyplácela mu však takzvané víceúčelové paušální náhrady na reprezentaci, stravu a dopravu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme