Budoucnost Česka je spojená s Evropskou unií, shodli se ústavní činitelé. Chtějí, aby země byla aktivní

Budoucnost České republiky je spojena s Evropskou unií, uvedli ve středu čeští ústavní činitelé ve společném záznamu, který zveřejnili po schůzce ke koordinaci zahraniční politiky. Česko má podle nich hrát v příštích měsících po volbách do Evropského parlamentu, které budou pro určování budoucnosti unie klíčové, aktivní, odpovědnou a sjednocující roli.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček z ČSSD.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček z ČSSD. | Zdroj: Úřad vlády

V dokumentu se mluví i o kybernetické bezpečnosti, česko-čínských vztazích či rozšiřování sítě zastupitelských úřadů.

Nejvyšší ústavní činitelé v dokumentu také podtrhli důležitost strategické agendy, která v červnu nastaví politickou strategii směřování EU na příští roky. „Česko bude prosazovat, aby toto směřování a jeho konkrétní realizace velmi zřetelně zohlednily očekávání, jež občané mají vůči EU, tj. Evropu demokratickou, prosperující a bezpečnou a zároveň otevřenou vůči novým myšlenkám a trendům i silnou v mezinárodním dění,“ stojí v záznamu.

Eurovolby na mapě: první odvolí Britové a Nizozemci, s vyhlášením výsledků se bude čekat na Itálii

Číst článek

„Je důležité osekat pravomoci (Evropské) komise a posílit pravomoci (Evropské) rady,“ shrnul závěry po schůzce před novináři předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) řekl, že komise by měla plnit svou roli a občanské státy by měly mít větší slovo. „Nicméně v tuto chvíli neotevíráme žádnou debatu o smluvním základu,“ uvedl.

Finance z unie

Politická strategie EU se musí promítnout také do dojednávaného víceletého finančního rámce, uvedli politici. „Česká republika v jednáních o víceletém finančním rámci bude nadále aktivně prosazovat své zájmy a priority zaměřené na pokračování tradičních politik EU, zajištění prostředků na nové priority a na umožnění maximálně flexibilního využití unijních finančních prostředků podle tematických preferencí a rozhodnutí republiky,“ dodali.

Politici se vyjádřili i k nadcházejícímu předsednictví ve visegrádské skupině (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), které začne v červenci. Prosazovat má „rozumnou Evropu“ a soustředit se na rozumná řešení, revoluční technologie a sjednocující přístupy. „Ambicí předsednictví je formulovat a prosazovat v EU společné návrhy V4 vždy, když to bude k užitku občanům V4 a celé EU,“ stojí v dokumentu.

Čeští politici podkopávají důvěru občanů ve stát. A Rusko z toho může těžit, upozorňuje Romancov

Číst článek

Ohledně česko-čínských vztahů hovoří záznam o velkém potenciálu a potřebě jednotného a koordinovaného postupu Česka vůči Číně. Potvrdili také zájem na významnějším objemu efektivních čínských investic do české ekonomiky a nutnost snižování schodku vzájemné obchodní bilance. Kubera řekl, že v této věci se politici shodnout nemohli. Zdůraznil, že závěrem schůzky není společné prohlášení, ale záznam. Chybí mu v něm vazba na Spojené státy.

Petříček podle záznamu představil konkrétní plány na rozšiřování a optimalizaci sítě zastupitelských úřadů. Možné změny musí podle vrcholných politiků „odrážet strategické priority zahraniční politiky ČR včetně důrazu na ekonomickou diplomacii“. Petříček novinářům řekl, že začátkem příštího roku by chtěl otevřít velvyslanectví v Singapuru a povýšit úřad v Düsseldorfu na generální konzulát. Povýšit by se měl i status konzulátů ve Vietnamu a Ománu, dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme