Druhý den restartu NBA: Harden zapsal 49 bodů v přestřelce s Dallasem, Popovich symbolicky nepoklekl

Basketbalisté Houstonu vstoupili do restartu sezony NBA přestřelkou s Dallasem, ve které nakonec uspěli 153:149 po prodloužení i díky 49 bodům nejlepšího střelce soutěže Jamese Hardena. Zvítězil také lídr ligy Milwaukee Bucks a to 119:112 nad Bostonem. Velmi důležitou výhru vybojoval Portland 140:135 po prodloužení nad Memphisem a snížil tak jeho náskok na osmém místě tabulky Západní konference jen na dvě výhry.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po dvou úvodních pátečních vyrovnaných duelech přinesl restart sezony v uzavřeném komplexu v Orlandu další dramatické bitvy. Dallas vedl nad Houstonem od druhé čtvrtiny až o 14 bodů a směřoval za výhrou, ovšem v závěru se hráči Rockets zvedli. Hrdinou byl Robert Covington, který dal v posledních sedmi vteřinách čtyři body včetně vyrovnávacího koše po doskoku neúspěšného trestného hodu. V prodloužení pak přidal ještě důležitou trojku.

Mířil na pohřeb, skončil na striptýzu. Basketbalista LA Clippers si karanténu vyložil po svém

Číst článek

Tým ale bodově táhly hlavní dvě hvězdy. Harden ke 49 bodům přidal devět doskoků a osm asistencí. Russell Westbrook měl 31 bodů, 11 doskoků a osm asistencí. Také Dallas se mohl opřít o své klíčové hráče, ale nepomohl mu ani triple double Luky Dončiče za 28 bodů, 13 doskoků a 10 asistencí, ani 39 bodů a 16 doskoků Kristapse Porzingise. Navíc 31 bodů přidal Trey Burke, který posílil Dallas během pauzy zaviněné koronavirem.

Prodloužení přinesl také velmi důležitý duel o play off. Osmý Memphis měl v poslední čtvrtině devítibodový náskok a měl slušnou šanci odskočit svým pronásledovatelům, ovšem vedení neudržel. Portlandu hodně pomohly v koncovce trojky Carmela Anthonyho.

Rozhodující prodloužení

V prodloužení pak dal Portland rychlé tři trojky, z toho dvě nejlepší střelec týmu C. J. McCollum s 33 body. Memphis rázem prohrával o jedenáct bodů a už porážku neodvrátil. Umožnil tak devátému Portlandu se přiblížit, stejně jako desátému San Antoniu, které přehrálo soupeře ze Sacramenta 129:120. Kings nepomohl ani osobní rekord De'Aarona Foxe v podobě 39 bodů.

„Všichni vědí, jak moc důležité utkání to bylo. Byl to z naší strany už basketbal na úrovni play off. Prostě jsme museli vyhrát a všichni se s tlakem vyrovnali,“ těšilo trenéra Portlandu Terryho Stottse.

Nejlepší tým soutěže Milwaukee sice vedl nad Bostonem v podstatě celý zápas a nejvíce až o 15 bodů, ale o výhru musel tvrdě bojovat. Celtics totiž 140 vteřin před koncem srovnali na 107:107. Pak ale Janis Adetokunbo skóroval i s faulem, když mu pomohlo video. Původní verdikt sudích totiž bylo prorážení znamenající vyloučení Adetokunba po šestém faulu, ale sudí se opravili.

Vzápětí přidal trojku Khris Middleton a když Adetokunbo opět skóroval s faulem, bylo o vítězi rozhodnuto. Hvězdný Řek potvrdil roli kandidáta na cenu MVP ziskem 36 bodů, 15 doskoků a sedmi asistencí. Bucks už chybí jediná výhra k tomu, aby si druhý rok po sobě zajistili prvenství ve Východní konferenci.

Protesty proti diskriminaci

I druhý hrací den po znovuzahájení se hráči a trenéři rozhodli protestovat proti diskriminaci ras a podpořit hnutí Black Lives Matter tím, že si při úvodní hymně společně klekali. Našly se ale i výjimky. Stát zůstali trenéři San Antonia Gregg Popovich a Becky Hammonová či hráč Orlanda Jonathan Isaac, který si klekl, ale hned vstal.

„Důvod si nechám pro sebe. Každý má právo se svobodně rozhodnout a je skvělé, že to liga umožnila. Každý může reagovat po svém. A já reagoval takto,“ řekl Popovich, který je rovněž trenérem americké reprezentace. Měl však na sobě tričko s nápisem Black Lives Matter.

To Isaac si nevzal ani tričko. „Podle mě mít na sobě tričko a klečet nemá nic společného s podporou černošské komunity. To nemá význam. My všichni jsme hříšní a odpovědí na všechny problémy světa jsou evangelia Ježíše Krista,“ prohlásil Isaac, který je aktivní v kostelních charitách.

NBA:
Brooklyn - Orlando 118:128, Dallas - Houston 149:153 po prodl., Milwaukee - Boston 119:112, Portland - Memphis 140:135 po prodl., San Antonio - Sacramento 129:120, Washington - Phoenix 112:125.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme