Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pellegrini odchází ze Směru, naznačil založení vlastní strany

  11:37aktualizováno  16:01
Bývalý slovenský premiér Peter Pellegrini oznámil odchod z mateřské strany Směr-SD, v níž byl dosud místopředsedou. Zároveň naznačil, že připravuje založení nové strany. Vyvrcholil tak rozkol ve Směru, který byl do porážky v únorových volbách u moci téměř nepřetržitě od roku 2006. Pellegrini už dříve vyzval šéfa strany Roberta Fica k rezignaci. Ten teď vzkázal, že Pellegrinimu drží palce.

„Chci předejít vnitrostranickým rvačkám, taktikám, nabídkám a nenabídkám. Zanechávám značku Směr-sociální demokracie jejímu otci zakladateli. Udělali jsme i chyby. Zahleděnost do sebe, podlehnutí pokušení moci. Selhání jednotlivců způsobilo, že značka Směr začala ztrácet lesk. Snažil jsem se vyvolat diskusi, že něco není dobré,“ řekl Pellegrini. 

Pellegrini v opozici sílí. Na paty šlape Matovičovi, Ficovi by vzal hlasy

Krok oznámil ve své rodné Banské Bystrici na tiskové konferenci symbolicky nazvané „Budoucnost opozice“, píší slovenská média. Ještě v květnu místopředseda Směru veřejně vybídl Fica k rezignaci na funkci předsedy, kterým je od vzniku strany v roce 1999.

Pellegrini byl premiérem do výměny vlády letos v březnu a v současnosti zastává funkci místopředsedy slovenské sněmovny. Podle listu Denník N Fico Pellegrinimu na poslední chvíli ještě nabízel své křeslo, ovšem s několika podmínkami, díky kterým by si moc ve Směru udržel.

„Musím říct, že oficiálně jsem takovou nabídku od pana předsedy nedostal, i když ke mně tyto vzkazy různými kanály proudily. Když se podíváte na podmínky, které tam byly, neumím si představit, jak by to mohlo fungovat,“ uvedl Pellegrini podle serveru HNOnline

Fico by měl například právo vetovat kandidátku či rozhodovat o financích a směřování strany. „Kdyby mi šlo o stranickou židli, nejjednodušší by bylo tuto nabídku přijmout. Ale rozhodl jsem se, že aby lidé věřili, že to myslím upřímně, nechat celou stranu a všechno, co má, dosavadnímu vedení. Já se ve skromnosti a pokoře pokusím lidem nabídnout něco jiného,“ dodal Pellegrini.

Uvedl také, že se členové Směru postupně přestali ke své straně veřejně hlásit. „Začali jsme ztrácet starosty, kteří už znovu nechtěli kandidovat pod naší značkou, aby si neublížili.“

Nyní se pouze vzdává postu místopředsedy strany, k samotnému odchodu však brzy dojde. „Pokud ohlásím nový politický projekt, je mojí povinností vzdát se i členství ve Směru,“ naznačil to, o čem se už delší dobu spekuluje.

Tedy zda založí svou vlastní stranu. Podle nedávného průzkumu agentury Focus by měla velkou šanci na úspěch. Preferencemi voličů by se mohla zařadit hned za vládní hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) premiéra Igora Matoviče.

Spolu s Pellegrinim by nyní mohli ze Směru odejít i další poslanci. Pellegrini dříve pořádal tiskové konference s několika dalšími straníky, včetně dalších dvou místopředsedů. „Moje představa je, půjdeme do založení standardní politické strany. Chceme pokračovat v sociálně-demokratické politice,“ řekl Pellegrini. Ve Směru byl dvacet let. 

Fico podle Pellegriniho patří k nejúspěšnějším politikům na Slovensku, odcházející místopředseda strany ale netajil své spory s ním. „Cítil jsem, že každým dnem se od sebe vzdalujeme, naše vidění minulosti a budoucnosti se liší. Je férové, abychom tento stav dále neprodlužovali,“ řekl Pellegrini.

Fica v čele vlády vystřídal v roce 2018 poté, co Fico podal demisi v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Pellegrini byl volebním lídrem Směru-SD v letošních parlamentních volbách, ve kterých sociální demokraté dosáhli lepšího výsledku, než jim předpovídaly sondáže. 

Navzdory tomu ale skončili v opozici. Volební prohru strany připsal Pellegrini „historické zátěži“, „obrovskému tlaku“ a také „účtu od voličů za některé věci“.

K Pellegriniho odchodu už se vyjádřil také samotný šéf Směru. „Držím pěsti Peteru Pellegrinimu v jeho další politické cestě. Mrzí mě, že nabídku stát se předsedou strany Směr-SD nepřijal,“ uvedl. Strana byla dlouhá léta známá tím, že jde o soudržnou partaj, která na rozdíl od jiných politických subjektů nečelila odchodu většího počtu členů. 

Začínal jako asistent poslance Směru

Původně nenápadný člen Směru-SD (od roku 2000) se z poslaneckého asistenta v roce 2002 dokázal stát před dvěma lety premiérem. Narodil se 6. října 1975 v Banské Bystrici, matka byla učitelka, otec automechanik. 

Vystudoval ekonomickou fakultu na Univerzitě Mateja Bela ve svém rodném městě a na Technické univerzitě v Košicích. V letech 1998 až 2002 podnikal a v politice se začal angažovat poté, co se stal asistentem poslance Směru Ľubomíra Vážného.

V letech 2006 až 2012 byl poslancem a čtyři roky působil jako předseda komise pro dopravu, poštu, komunikace a informatizaci při výboru pro hospodářskou politiku. Poté byl dva roky státním tajemníkem na ministerstvu financí.

Pellegrini rozdal miliony starostům Směru, na boj s koronavirem už nezbylo

V roce 2014 byl krátce ministrem školství, v letech 2014 až 2016 předsedou Národní rady. Před nástupem do čela vlády byl od března 2016 místopředsedou vlády pro investice a informatizaci. Mimo jiné předložil návrh zákona, který by měl snížit administrativní zátěž pro podnikatele.

Pár dní před letošními volbami vyvolal rozruch cenzurní zásah do rozhovoru Týdeníku Plus 7 s Pellegrinim. Vydavatel týdeníku odmítl otisknout pasáž, týkající se Pellegriniho sexuální orientace, o které se už delší dobu spekulovalo. Respondent podle vydavatele vyjádřil nesouhlas s otištěním.

Šéfredaktorka týdeníku posléze podala výpověď s komentářem, že volební lídr strany, která se vymezuje proti homosexuálům, musí zvládnout otázky na vlastní sexuální orientaci. Strana Směr-SD se mimo jiné postavila proti registrovanému partnerství.

Pellegrini se loni v květnu stal prvním slovenským premiérem po více než pěti letech, který dostal pozvánku na schůzku v Bílém domě. S americkým prezidentem Donaldem Trumpem se bavil především o obchodu a obraně. 

Podle průzkumů veřejného mínění je Pellegrini na Slovensku druhým nejpopulárnějším politikem po hlavě státu Zuzaně Čaputové. Zakládá si na bezchybné image, ke svým příznivcům často promlouvá na Facebooku, bývá označován za kultivovaného politika. Hovoří anglicky, rusky a německy. Má italské předky, jeho příjmení znamená v italštině poutník (pellegrino) respektive poutníci (pellegrini).

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...