Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hedvábná dluhová past. Čína na summitu vyvracela obavy z megaprojektu

  14:14
Čtyři desítky lídrů států celého světa se ve čtvrtek sešly v Číně, která zahájila druhý summit nové Hedvábné stezky. Čínský prezident Si Ťin-pching zde však především musel vyvracet obavy, které ambiciózní projekt vyvolává, především „dluhová past“, do které padají země využívající čínské investice do infrastruktury.

Na dvoudenní summit přijeli zástupci více než stovky zemí světa, mezi nimi skoro 37 prezidentů a předsedů vlád, včetně českého prezidenta Miloše Zemana. Letos se do Pekingu dostavilo o osm více státníků, než jich bylo na prvním setkání dvěma lety, uvádí čínské úřady. Atmosféra však tehdy byla slavnostnější.

Čínský prezident Si Ťin-pching letos především reagoval na mezinárodní kritiku svého „projektu století“. „Všechno by se mělo dít transparentním způsobem a bude platit nulová tolerance vůči korupci,“ citovala agentura DPA Si Ťin-pchinga. 

Nová Hedvábná stezka vznikla v roce 2013 jako čínský megaplán globálního rozvoje. Čína přislíbila investovat závratných 900 miliard dolarů napříč státy, které se do projektu zapojí. Peníze tečou především do infrastruktury. Nová Hedvábná stezka si totiž oficiálně klade za cíl zlepšení dopravního propojení mezi Asií, Evropou a Afrikou a tím navýšení obchodní spolupráce.

Po šesti letech od jejího startu však stále více států poukazuje na netransparentnost celého projektu. Čína čelí podezření, že prostřednictvím nové Hedvábné stezky chce šířit nejen levné exporty, ale také svou politickou moc.

Ekonomové v tomto ohledu skloňují především termín diplomacie „dluhové pasti“, ve které již uvízly některé státy zapojené do hedvábného megaprojektu. Číně dluží miliardy dolarů.

Jak Čína k přístavu na Srí Lance přišla

Nejznámějším příkladem je přístav Hambantota na Srí Lance, který Čína v rámci nové Hedvábné stezky nabídla rekonstruovat. Tamní vládě na přestavbu půjčila 1,3 miliardy dolarů. Ani po rekonstrukci, na které pracovaly pouze čínské firmy zaměstnávající čínské dělníky, však přístav nedokázal vygenerovat dostatečný zisk na splácení obřího dluhu.

Loni nad Hambantotou zavlála čínská vlajka. Srí Lanka celý strategicky umístěný přístav pod tlakem obřího dluhu pronajala Číně na 99 let.

Na podezřelou nákladnost projektů, která snižuje pravděpodobnost úspěšného splácení, si stěžují i další státy. V obavách, že je potká stejný osud jako Srí Lanku, přerušilo, či zcela zrušilo plány v rámci nové Hedvábné stezky již sedm zemí. 

Maledivy odstoupily od stavby ropovodu po zjištění, že je táhne ke dnu dluh z předchozích projektů. Nad osudem plánované obří přehrady váhá také Barma. Vysoká cena pozastavila i výstavbu elektrárny v Pákistánu, či stavbu obří železnice podél malajského pobřeží. Malajsie nakonec projekt odsouhlasila, když Čína v dubnu nabídla snížit cenu železnice o třetinu původní ceny, píše agentura Bloomberg.

„Posílíme ochranu proti dluhům a rizikům,“ slíbil před summitem I Gang, guvernér Čínské centrální banky. Obavy se snažil rozptýlit také Jang Ťie- čch’, šéf zahraničního výboru Komunistické strany Číny. „Iniciativa Pásu a cesty je otevřená a transparentní. Nejedná se o žádnou geopolitickou hru,“ uvedl.

Zeman by projekty uvítal

Mezi účastníky summitu byl mimo jiné ruský prezident Vladimir Putin, český prezident Miloš Zeman, rakouský kancléř Sebastian Kurz, italský premiér Giuseppe Conte, či generální tajemník OSN Antonio Guterres. 

Prezident Zeman zahájil návštěvu Číny. Číňané slíbili miliardové investice

Podle analytiků institutu MERICS je právě účast světových států na nové Hedvábné stezce pro čínskou vládu to nejdůležitější, bez ohledu na výsledek. „Podepisování memorand a účast zahraničních státníků na summitu umožňuje Si Ťin-pchingovi ukázat svým občanům, že celý svět podporuje jeho politiku, že to on vrátil Čínu do centra světového dění,“ říká analytik Thomas Eder.

V jižní a jihovýchodní Evropě se nová Hedvábná stezka dosud těší nemalé přízni. V březnu se k megaprojektu připojila Itálie, jako první ze států G7. S Čínou podepsala smlouvy v hodnotě 2,8 miliard dolarů, za které chce Peking renovovat přístavy Terst, Janov a Palermo. 

Pod hedvábnou vlajkou Čína také rozšiřuje řecký přístav Pireus, zatímco mezi Bělehradem a Budapeští staví železnici. Ani jeden z projektů není bez kontroverzí. Především o železnici se někteří odborníci vyjadřují jako o zbytečné a potenciálně prodělečné trase. Na výsledky však budou státy čekat nejméně do roku 2025.

Také prezident Zeman novou Hedvábnou stezku opakovaně podpořil a v minulosti prohlásil, že by si přál, aby do něj byla zapojena i Česká republika. Původní plány se zapojením Česka nepočítaly a dosud nic nenaznačuje, že by se změnily. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rovné odměňování mužů a žen se odkládá. Resort nestihl opatření připravit

20. dubna 2024  9:40

Ministerstvo práce zatím nepředloží návrh zákonných opatření na podporu rovného odměňování mužů a...

Po nehodě na Strakonické našli hasiči ve shořelém autě mrtvého člověka

20. dubna 2024  9:36

Řidič automobilu zemřel v noci na sobotu při nehodě v pražské Strakonické ulici. Vůz vyjel mimo...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20.4 9:31

V New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem, se...

V Kosovu kvete kult bývalého premiéra Tonyho Blaira, odhalí mu sochu

20. dubna 2024  9:27

Albánci v Kosovu zbožňují bývalého britského premiéra Tonyho Blaira za jeho vůdčí roli při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...