Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Musíme zbrojit a nabírat do armády nové vojáky, shodli se Zeman s Babišem

  12:36aktualizováno  13:29
Česká republika musí kvůli situaci ve světě masivně zbrojit a nabírat nové vojáky. Řekl to premiér Andrej Babiš (ANO) při připomenutí 100 let od vzniku Generálního štábu armády České republiky. Česko podle něj zaspalo ve zbrojení dobu a stav vojenské techniky není dobrý, na čemž má podíl i zničení zbrojního průmyslu po revoluci.
Generální štáb České republiky slaví sto let. Slavnostního programu se účastní...

Generální štáb České republiky slaví sto let. Slavnostního programu se účastní prezident Miloš Zeman. (15. října 2019) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Prezident Miloš Zeman poukázal na oběti českých vojáků v zahraničních misích. Podle něj ukazují, že česká armáda traumatizovaná svou historií opět bojuje. I on se vyslovil pro vyšší investice do armády.

Armáda si v úterý 15. října několika akcemi připomněla sto let existence generálního štábu, vedle vysoce postavených politiků se v Domě armády v Praze sešly desítky současných i minulých velitelů českých ozbrojených sil.

Zeman připomněl počátky historie československé armády, boj legionářů v Rusku i sokolů při obraně nově vzniklého Československa a také zradu spojenců v roce 1938 v Mnichově. Poznamenal, že po anšlusu Rakouska by byl boj Československa proti Německu beznadějný. „I když v opačném případě bych se pro boj přimlouval,“ řekl. Také se vyslovil pro vyšší investice do armády.

Zároveň zdůraznil, že podporuje mise a připomněl smrt 14 českých vojáků. „Tyto oběti ukazují, že naše armáda traumatizovaná minulou historií, kdy nemohla bojovat, opět bojuje,“ poznamenal Zeman. Étos bojeschopné, ale i bojující armády by si podle něj Česko mělo odnést do budoucna.

Podle Babiše má Česko skvělé vojáky, zaspalo ale dobu ve zbrojení armády. „Žijeme ve světě, ve kterém musíme zbrojit a to masivně, musíme nabírat vojáky,“ řekl. Evropa by se podle něj měla v souvislosti s posledním vývojem zamyslet nad zajištěním bezpečnosti svých občanů. Návrh evropské armády označil za nesmysl.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) ocenil rychlost, s jakou se československá a posléze česká armáda dokázaly po revoluci zapojit do mezinárodních vojenských misí. „Naši vojáci mají ve světě velmi dobré jméno a skvělou pověst. Kdybychom k tomu přidali více odvahy a rychlosti v modernizaci armády, bylo by to téměř dokonalé,“ řekl.

Náčelník generálního štábu Aleš Opata uvedl, že armáda se nyní nachází v největším modernizačním a transformačním procesu ve své moderní historii. „Když budeme jednotní, podaří se to,“ řekl. Dodal, že armáda pracuje na moderní vojenské doktríně a účelem je mít armádu dobře vyzbrojenou a silnou nejenom na papíře. „Abychom se nemuseli stydět, až se bude za sto let hodnotit naše éra,“ poznamenal.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) vyzdvihl, že armáda je hrdá a těší se vysoké důvěře obyvatel i spojenců. Generálnímu štábu popřál, aby si vysokou úroveň udržel i v budoucnosti. „Protože bez kvalitního velení nemůže být ani dobrá armáda,“ řekl.

Armáda bude mít od ledna prapor dronů

Vznik jednotky dronů je podle Lubomíra Metnara naplánován na začátek příštího roku. Opata řekl, že prapor bude nabývat schopností postupně, a to v kategorii miniaturních bezpilotních prostředků až po větší stroje. Armáda již nyní drony ve výzbroji má, používá je hlavně k průzkumu na zahraničních misích v Afghánistánu nebo v Mali. Nový prapor schopnosti armády v této oblasti centralizuje do jedné jednotky.

„Hlavní výhodou toho praporu je, že my koncentrujeme úsilí do jednoho místa, protože to je spousta informací, spousta dat, spousta snímků, abychom kromě toho měli i schopnost analýzy a dalších věcí,“ dodal náčelník generálního štábu.

O podrobnostech vzniku praporu nechtěl Opata zatím mluvit. „V současné době to není téma pro veřejnou debatu, protože my jsme ve fázi přípravy té jednotky, plánování a dalších věcí s tím souvisejících,“ řekl.

Do budoucna chtějí mít vojáci k dispozici i bojové drony. Počítá s tím koncepce výstavby armády. „V současné době jsme v přípravě tohoto projektu, který by měl být odstartován na přelomu let 2022 a 2023,“ uvedl.

O potřebě pořízení dronů dlouhodobě mluví Zeman. Praxe ve světě podle něj prokázala užitečnost bezpilotních prostředků. „Jsem proto rád a oceňuji, že takový prapor bude zřízen,“ řekl. Za zastánce dronů se označil i předseda Senátu Jaroslav Kubera. „A to z toho důvodu, že chrání lidskou sílu,“ řekl novinářům.

Armáda má nyní ve výzbroji několik menších dronů, například Raven RQ-11B, který váží necelé dva kilogramy. K dispozici má i americké ScanEagle, jejich váha je do 22 kilogramů. Čeští vojáci stroje ScanEagle používají hlavně v Afghánistánu k průzkumu. 

Podle dřívějších informací by si chtěla armáda pořídit víceúčelové drony, které budou vážit až 600 kilogramů. Budou vybavené průzkumnými přístroji či systémy pro elektronický boj. Vojáci budou mít možnost na ně instalovat i zbraně.

Před 100 lety vznikl Generální štáb československé armády:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...