Plzeň, Třinec a Vítkovice zamíří při olympiádě k přípravě do Švýcarska

  16:24
Extraligové hokejové kluby čeká v době olympijských her v Pchjongčchangu příprava na vrchol sezony. Třináct z nich si zahraje přípravné zápasy a trio Plzeň, Třinec, Vítkovice k nim vyrazí do Švýcarska. Sparta už v pondělí odjela na soustředění do katarského Dauhá a čeká ji i duel v Norimberku.

Hokejisté Plzně slaví branku do sítě Liberce. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

V Česku se představí během pauzy tři zástupci Kontinentální ligy Dynamo Moskva, Chabarovsk a Soči. Třinec se potká ve Švýcarsku s Dinamem Riga a Magnitogorskem. Liberec po nabitém programu přípravná utkání ze svých plánů škrtl.

Plzeňský lídr, který už si v posledním kole před pauzou zajistil účast v nadcházejícím ročníku Ligy mistrů, zavítá na příští týden na All Saints Cup ve Svatém Mořici. Tam narazí nejdříve na Lugano a potom na jednoho z dvojice EHC Kloten, EHC Mnichov.

„Hráčům nyní dáváme volno, i když ne všem. Máme mraky mladých hráčů, kteří volna mít zase tolik nebudou, budou hrát první ligu. Čekáme na hráče, kteří se nám vrátí z marodky,“ řekl asistent trenéra Plzně Jiří Hanzlík.

Třinec se představí na velmi kvalitně obsazeném turnaji Hockey Summit v Davosu, který proslul pořádáním Spenglerova poháru. Únorový turnaj má neméně zvučné obsazení: vedle domácích a Třince se na něm představí Riga a Magnitogorsk. „Narazíme tam na špičkové týmy, to pro nás bude výborná příprava na play off a vyplnění přestávky,“ řekl trenér Václav Varaďa.

Vítkovice dostaly po úterním utkání s Brnem týden volno, do společné přípravy se vrátí 14. února a ve druhé polovině měsíce vyrazí na turné do Švýcarska. Tam se postupně střetnou s Langnau, Bernem a Lausanne. „Celou přestávku jsme rozdělili do tří mikrocyklů tak, abychom se ideálně připravili na závěr základní části a především na nadcházející play off,“ řekl kouč Jakub Petr.

„V první řadě plánujeme několikadenní odpočinek. Pak už budeme trénovat. Máme tam dva přípravné zápasy,“ uvedl kouč Hradce Králové Václav Sýkora. Mountfield přivítá v přípravě 15. února Chabarovsk a o osm dnů později Eisbären Berlín.

Kometa Brno už má stejně jako Plzeň, Hradec Králové, Třinec a Vítkovice jistou účast ve čtvrtfinále. Je tak jasné, že po olympiádě a odehrání zbývajících tří kol ji čeká další zápasová pauza mezi 5. a 12. březnem (Plzeň až 14. březnem). Herní přestávku si i proto úřadující šampion zpestří 19. února přípravným utkáním se Soči.

Třinecký David Cienciala pálí na brankáře Michaela Petráska z Litvínova.

„Do pondělí mají hráči volno. Potom budeme třikrát týdně trénovat ve dvou fázích s volnými víkendy. Nabereme kondici tak, abychom se co nejlépe připravili na závěr sezony. Hráči si doléčí drobné bolístky, na rozdíl od loňska nikoho žádné vážnější zranění netrápí,“ uvedl trenér Komety Kamil Pokorný.

Také Zlín má na programu jeden zápasový test a rovněž se Soči. Berani jej odehrají 22. února ve Frýdku-Místku. „Utkání nám zapadá do plánu přípravy během olympijské pauzy. Nechtěli jsme hrát více zápasů, přednost bude mít trénink,“ uvedl trenér Zlína Robert Svoboda. Berani se drží na pozici pro přímý postup do čtvrtfinále a v závěru základní části hrají na Spartě, doma s Chomutovem a v Plzni.

Čtveřice klubů se do extraligových bojů nevrátí po pauze až ve středu 28. února, ale už o dva dny dříve. Sparta přivítá Olomouc a Liberec hostí Jihlavu, s kterou se znovu utká i v úterý 27. února. Liberečtí Bílí Tygři tak přípravné duely hrát nebudou.

„Hráči dostali pět dní volno a od příštího týdne začínáme trénovat. Všechna dohodnutá přátelská utkání jsme zrušili, protože tým je totálně vyčerpaný po náročné Lize mistrů, kvůli které máme snad o osm zápasů více než týmy, které ji buďto nehrály, nebo vypadly brzo. Byl to pro na náš úzký kádr neskutečně náročný program. Jsem rád, že ta pauza přišla,“ uvedl kouč Liberce Filip Pešán.

Předposlední Jihlava, která bojuje bez naděje na play off o únik baráži o extraligu a vedle čtyř duelů na konci základní části má jistých dalších šest utkání v play out, zařadila dva přípravné duely. Nejdříve se utká 20. února s Chabarovskem a o den později zamíří do Olomouce.

„Potřebujeme si trochu zvyknout na cestování. Do pondělí máme volno. Potom už budeme vše ladit na závěr základní části extraligy,“ poznamenal asistent trenéra Dukly František Zeman.

Za hranicemi už je Sparta, která v pondělí zavítala do Kataru na pětidenní soustředění. „I změna prostředí je v tomto případě důležitá a jsme rádi, že nám klubové vedení zařídilo tohle soustředění. Věříme, že splní účel a hráčům pomůže před přípravou na klíčovou fázi sezony,“ řekl trenér Sparty Radim Rulík klubovému webu.

Daniel Krenželok z Vítkovic (vlevo) a brněnský útočník Radim Zohorna v...

Po návratu do Prahy má Sparta v plánu dvoufázové tréninky na ledě. „Řada hráčů má větší či menší zdravotní problémy, takže každému přizpůsobíme trénink, aby vyhovoval jeho aktuálnímu stavu a fyzické připravenosti,“ dodal Rulík.

Sparta hostí v pátek 16. února v Tipsport areně Dynamo Moskva a o týden později se představí v Norimberku. „Mezinárodní konfrontace nám určitě pomůže před posledními zápasy dlouhodobé části a věříme, že budeme dobře připraveni. Hrajeme tři ze čtyř utkání doma a všechny zápasy se svými sousedy v tabulce. Budeme mít vše ve svých rukách,“ dodal Rulík k boji o play off.

Olomoučtí hokejisté dostali po čtvrteční dohrávce s Pardubicemi pět dnů volna a v plánu mají jedno přípravné utkání s Jihlavou. „Chtěli jsme v olympijské pauze mít i zápas, abychom jen netrénovali. Z obou stran se to bude asi pojímat tak, že se bude hrát spíše tréninkově, ale ještě jsme to úplně nerozebírali,“ řekl olomoucký asistent trenéra Zdeněk Moták.

Dva testovací zápasy si naplánovaly na úterý 21. února už půl hodiny po poledni a o dva dny později ve stejný čas Pardubice s Mladou Boleslaví. „Do soboty mají hráči volno. V další přípravě sehrají dvě neveřejná utkání s Mladou Boleslaví,“ uvedl ředitel marketingu a PR Dynama Jan Hrabal.

„V přátelských utkáních s Pardubicemi se chceme zaměřovat na to, co nás trápí. Nebudu konkrétnější, ale myslím, že je to naprosto zřejmé,“ uvedl asistent trenéra dvanácté Mladé Boleslavi Viktor Ujčík. „V pauze nám jde o to, abychom do hráčů dostali zase nějaké objemy. Hraje se až za tři neděle, takže teď se plánujeme zaměřit na tu opravdu tvrdou práci.“ Mladá Boleslav prohrála před pauzou třikrát za sebou a celkem pětkrát v řadě. „Možná vůbec nejdůležitější bude dát si dohromady hlavy. Dostat se trochu do nálady, aby kluky ten hokej zase bavil. Sám jsem tyhle situace jako hráč zažil, vím, jak těžko se z toho hrabe. Jestli ještě chceme s touhle sezonou něco udělat - a jakože to pořád máme ve svých rukou - musíme se dát do kupy,“ dodal Ujčík.

Poslední Litvínov si po 13 porážkách vylepšil náladu dvěma výhrami, přesto se při ztrátě 15 bodů na Mladou Boleslav reálně chystá na baráž o udržení. Naplánoval si v pauze dva testy s Chomutovem - v úterý 20. února doma a o dva dny později venku.

„Kluci dostali pět dní volno, aby se vylízali ze šrámů a náročného programu. Potom je před námi čtrnáct dní asi se třemi dny odpočinku. V prvním týdnu budeme trénovat dvoufázově. Budeme pracovat na systému hry, organizaci v obranném i útočném pásmu a obecně na zlepšení projevu mužstva. Nějaká část přípravy bude věnovaná kondici,“ prohlásil asistent trenér Litvínova Darek Stránský.

„Přestávka je trošku delší, než normálně reprezentační pauzy bývají, takže jsme tomu přizpůsobili program. Dva dny po skončení ligy jsme ještě trénovali, ale jinak necháme hráče trochu odpočinout, takže mají pátek, sobotu a neděli volno,“ uvedl kouč Chomutova Vladimír Růžička starší.

Od pondělka začnou Piráti trénovat dvoufázově. „V dalším období čtrnácti dnů chci, abychom hodně trénovali. Zaměříme se na obranné pásmo a přesilovky, protože nás hodně trápí. Odehrajeme tři přátelská utkání, protože jsem chtěl, abych hráči byli v zápasovém tempu,“ dodal Růžička. Ve středu 14. února hostí Chomutov Dynamo Moskva.

Program přípravných zápasů extraligových celků

během olympijských her v Pchjongčchangu

Středa 14. února:
17:30 Piráti Chomutov - HK Dynamo Moskva.

Čtvrtek 15. února:
16:00 Mountfield Hradec Králové - Amur Chabarovsk, 16:30 HC Škoda Plzeň - HC Lugano (All Saints Cup ve Svatém Mořici).

Pátek 16. února:
16:00 HC Oceláři Třinec - Dinamo Riga (Hockey Summit v Davosu), 18:30 HC Sparta Praha - HK Dynamo Moskva.

Sobota 17. února:
16:00 HC Oceláři Třinec - Metallurg Magnitogorsk (Hockey Summit v Davosu), 16:30 nebo 19:45 duel o 3. místo nebo finále EHC Kloten/EHC Red Bull Mnichov - HC Škoda Plzeň (All Saints Cup ve Svatém Mořici).

Neděle 18. února:
16:00 HC Davos - HC Oceláři Třinec (Hockey Summit v Davosu).

Úterý 20. února:
12:30 BK Mladá Boleslav - HC Dynamo Pardubice, 17:00 HC Verva Litvínov - Piráti Chomutov, 17:30 HC Dukla Jihlava - Amur Chabarovsk, 18:00 HC Kometa Brno - HK Soči, 19:45 SC Langnau Tigers - HC Vítkovice Ridera.

Středa 21. února:
18:00 HC Olomouc - HC Dukla Jihlava, 19:45 SC Bern - HC Vítkovice Ridera.

Čtvrtek 22. února:
12:30 HC Dynamo Pardubice - BK Mladá Boleslav, 17:30 Piráti Chomutov - HC Verva Litvínov, 18:00 Aukro Berani Zlín - HK Soči (ve Frýdku-Místku).

Pátek 23. února:
17:30 Mountfield Hradec Králové - Eisbären Berlín, 19:30 Norimberk Ice Tigers - HC Sparta Praha, 19:45 Lausanne HC - HC Vítkovice Ridera

Autoři: ,

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

Předkolo

Litvínov
3:0
Plzeň
České Budějovice
3:0
Karlovy Vary
Liberec
3:2
Olomouc
Hradec Králové
3:0
Vítkovice
Pardubice
4:1
Hradec Králové
Kometa Brno
2:4
Litvínov
Pardubice
Litvínov
Sparta
Sparta
4:0
Liberec
Třinec
3:3
České Budějovice
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

Sparta zlomila Liberec a je v semifinále, Pardubice se postupu přiblížily

20. března 2024  16:40,  aktualizováno  22:55

Hokejisté Sparty jsou prvním semifinalistou letošního play off extraligy. Pražané ve čtvrtém zápase...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec potřetí přemohl Budějovice. Kometa venku zabrala a vrací se do série

21. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:28

Ve třetích zápasech extraligového čtvrtfinále měly dva týmy šanci odskočit v sérii na 3:0. Třinci...

Za nejdražší lístky další rozčarování. Kometa má hodně pomalých bruslařů, říká Duda

28. března 2024  10:13

Jenom jednou za patnáct let od návratu do extraligy se hokejistům Komety Brno podařilo v základní...

Dokončí Budějovice velkolepý obrat? Kluci dýchají jeden za druhého, říká kouč

28. března 2024  9:29

Znojmo v roce 2007, Sparta v roce 2021 a Vítkovice loni. To jsou tři týmy, které v historii českého...

Hořící defenzivu Litvínov uhasil. Kluci chtěli sezonu i v dubnu, říká Mlejnek

28. března 2024  8:58

V základní části extraligy hořel v defenzivě, v play off většinu požárů uhasil. Jestli se hokejový...

Zlín odvrací semifinálový krach. Musí zlepšit zakončení, těší se na podporu fanoušků

28. března 2024  8:29

Repríza loňského finále se Zlínem, nebo překvapivá série s Litoměřicemi. Jedna věc je jistá. V...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...