Menu Zavřít

Za kyberútokem na ministerstvo zahraničí stojí cizí stát, tvrdí NÚKIB

13. 8. 2019
Autor: Jan Rasch/Euro

Za kybernetickým útokem proti ministerstvu zahraničí stojí cizí státní moc. Vyplývá to z informací Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Úřad to sdělil senátnímu výboru pro obranu a bezpečnost.

Výbor dnes v usnesení vyzval vládu, aby kybernetické bezpečnosti věnovala veškerou pozornost a rozpočtové prostředky. Podle webu Deník N za červnovým hackerským útokem na českou diplomacii s velkou pravděpodobností stojí ruská vojenská rozvědka GRU.

Deník N napsal, že útok v červnu na ministerstvu odhalili státní specialisté na kybernetickou bezpečnost. Hackeři při něm narušili vnější počítačovou síť ministerstva, ve které nejsou utajované informace. Výbor dnes se znepokojením konstatoval, že tento incident je „podle informací NÚKIB útokem cizí státní moci“. Senátoři zároveň doporučili vládě, aby tyto incidenty brala s nejvyšší vážností. Vládu také vyzvali, aby věnovala veškerou pozornost a rozpočtové prostředky na posílení kybernetické bezpečnosti nejen na úřadech, které jsou pod kybernetickým útokem, ale aby také přijala opatření, která umožní kybernetickým útokům zamezit. Předseda výboru Pavel Fischer novinářům po jednání řekl, že podle informací NÚKIB jsou česká ministerstva pod kybernetickým atakem. „Je potřeba do obrany kybernetické infrastruktury investovat lidi, prostředky, finance a také úsilí,“ uvedl.

NÚKIB se prostřednictvím svého mluvčího Radka Holého nechtěl k případu vyjadřovat. „Usnesení výboru bereme na vědomí,“ řekl. Mluvčí Bezpečnostní informační služby Ladislav Šticha uvedl, že kontrarozvědka o útocích ví a dlouhodobě v této záležitosti s NÚKIB spolupracuje.


Přečtěte si: Podvody, pornografie, praní špinavých peněz. Kyberkriminalita v Česku opět vzrostla


Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) odborníci kybernetický útok už delší dobu řeší. „Na řešení situace na ministerstvu zahraničních věcí se již několik měsíců intenzivně pracuje v součinnosti ministerstva zahraničních věcí, ministerstva vnitra a Národní agentury pro komunikační a informační technologie,“ uvedl Hamáček bez bližších podrobností.

Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová uvedla, že kybernetická bezpečnost je pro úřad dlouhodobě prioritou. „Na jejím zlepšování pracujeme systematicky neustále,“ sdělila na dotaz, jestli bude diplomacie kvůli nedávnému kybernetickému útoku přijímat zvláštní bezpečnostní opatření.

Dvěma podobným útokům čelilo ministerstvo zahraničí podle výroční zprávy BIS za rok 2017 už dříve. V jednom případě hackeři systém narušili asi začátkem roku 2016 a do odhalení o rok později měli přístup ke 150 schránkám zaměstnanců, odkud kopírovali e-maily včetně příloh. Získali tak údaje vhodné pro další útoky a seznam možných cílů napříč státními institucemi, uvedla BIS. Na úřad směřoval i další útok, u kterého je podle rozvědky z dostupných informací zřejmé, že má původ u ruských tajných služeb.

Končící šéf Avastu Steckler: Hrozba Huawei se projeví v krizi

 Vince Steckler

Dále čtěte:

Zabezpečení státu je tragické, varuje expert na kyberbezpečnost Půlpán

BRAND24

Zpráva o extremismu: v šíření rasové a náboženské nenávisti dominuje SPD

Za podporu uprchlíků e-mail „od Hitlera“. Šéf Siemensu čelí výhrůžkám neonacistů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).