O možném Babišově střetu zájmů bude jasno do měsíce. Evropská komise vydá závěrečnou zprávu

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: profimedia.cz

Andrej Babiš
Agrofert
3
Fotogalerie

Závěrečné zprávy z rozsáhlého auditu, který v minulých měsících prováděla Evropská komise v České republice kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, připraví dvě příslušná ředitelství EK do 15. května. Praha pak bude mít dva měsíce na reakci. Novinářům to po pondělním uzavřeném jednání výboru pro rozpočtovou kontrolu europarlamentu s komisařem EU pro rozpočet Güntherem Oettingerem řekl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Europoslankyně Martina Dlabajová (ANO) upozornila, že věc možná neskončí po ještě delší dobu. Květnové návrhy auditních zpráv podle ní nejspíš nebudou veřejné, protože v nich bude prozatím chybět reakce české strany.

"Po všech těch reakcích českého premiéra a české vlády tak je červenec finální datum, kdy by měla být celá záležitost uzavřena. Pokud někdo z aktérů nebude ten proces zdržovat," myslí si Zdechovský. Třetí z ředitelství EK, které se věcí zabývaly, podle něj bude audit vyhodnocovat ještě o něco déle, zřejmě až do června.

Podle poslance Oettinger na výboru také uvedl, že auditoři se zaměřili i na možný konflikt zájmů ministra zemědělství Miroslava Tomana.

"Komisař Oettinger nás ubezpečil, že nás bude dál informovat o celé situaci," řekla novinářům po jednání poslankyně Martina Dlabajová (ANO), kterou na výboru v pondělí nic nového nepřekvapilo. Připomněla, že celá věc je složitá a komise na ní pracuje.

"Nějaký čas to chce. Myslím, že komisař jasně řekl, že k tomu chce přistupovat zodpovědně a chce k tomu mít potřebný čas, aby mohl dát jasný závěr," poznamenala Dlabajová. Nad přesným načasováním dalšího postupu ale podle ní visí otazník - samotné nové finanční nařízení je komplikované, komise nyní vyhodnocuje několik v lednu provedených auditů.

"Auditní zprávy (v květnu) hotové být mohou, ale musí být reakce české strany, musí být odvolání, může být kontradiktorní, tedy bilaterální jednání," upozornila. Dodala také, že dokud věc není plně uzavřena, nemohou být závěry zveřejněné.

Čeští Piráti už na pondělní jednání kontrolního výboru reagovali z Prahy oznámením, že výsledky auditu kvůli možnému Babišovu střetu zájmů chtějí od Evropské komise nejpozději na počátku května. V opačném případě se hodlají obrátit na unijní soud. 

Také další z europoslanců, který ale kvůli uzavřenému charakteru jednání hovořil s novináři jen mimo záznam, ocenil, že komise věc bere s plnou vážností. Dal ale zároveň najevo zklamání, že věc nebude definitivně uzavřena před květnovými volbami do Evropského parlamentu. 

"To je špatný signál, špatná zpráva českým voličům i všem v EU, kdo si nepřejí konflikt zájmů," prohlásil tento účastník pondělního jednání. Připomněl, že komise měla potřebné informace už loni v září, jednat ale začala až na přelomu loňského a letošního roku.

Podezření, že Babiš porušuje unijní nařízení o střetu zájmů platné od loňského srpna, vznesla nevládní organizace Transparency International ČR. Babiš podle jejího právního názoru může i po vložení Agrofertu do svěřenských fondů holding ovlivňovat, zároveň má jako předseda vlády vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku. 

Evropská komise, jejíž právní služba došla k závěru, že Babiš ve středu zájmů je, požádala premiéra o informace, jaké kroky učiní, aby se konfliktu zájmu vyhnul, a zda je také skutečně udělal. Už v březnu komisař uvedl, že výsledky auditu i dopisy z české vlády komise analyzuje. 

Evropský parlament loni v prosinci vyzval komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Poslanci požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert. Český Státní zemědělský intervenční fond od loňského srpna, odkdy platí nové nařízení EU ohledně střetu zájmů, neproplatil koncernu Agrofert žádný nový projekt.