Počet lidí bez práce v Česku roste, nezaměstnanost se blíží třem procentům

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: profimedia.cz

Úřad práce
2
Fotogalerie

Nezaměstnanost v Česku v prosinci stoupla podle očekávání z listopadových 2,6 procenta na 2,9 procenta. Meziročně ale podíl nezaměstnaných klesl, předloni v prosinci dosáhla míra nezaměstnanosti 3,1 procenta. Bez práce bylo ke konci loňského roku 215 532 uchazečů o zaměstnání, což je nejnižší prosincová hodnota od roku 1996. Letos podle analytiků průměrná míra nezaměstnanosti stoupne nad tři procenta, přesto by ale i nadále měla zůstat nejnižší v EU. Za celý loňský rok dosáhla 2,8 procenta.

Během celého loňského roku nezaměstnanost kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezonní vlivy, zároveň ale v meziročním srovnání setrvale klesala. „Pro pracovní trh byl charakteristický vysoký počet volných pracovních míst a nízký počet uchazečů o zaměstnání. Značnou část z nabízených pozic, více než dvě třetiny, tvořila místa pro nekvalifikované pracovníky, na která měli zaměstnavatelé zájem přijmout cizince jako další zdroj pracovní síly,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

V letošním roce již nelze očekávat výrazný pokles nezaměstnanosti, ale spíše její růst, míní analytici. „Už v lednu se podíl nezaměstnaných zřejmě vrátí nad tři procenta, k čemuž z větší části opět přispějí sezonní vlivy. V průběhu roku však bude nabírat na intenzitě faktor zpomalující se ekonomiky, který bude tlačit nezaměstnanost výš, přestože volných míst bude stále nadbytek,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Dodal, že na konci stávajícího roku bude pravděpodobně hodnota podílu nezaměstnaných vyšší než na konci předchozího roku, což by se stalo poprvé od roku 2013.

V prosinci roste míra nezaměstnanosti každoročně. Důvodem je ukončení sezony v zemědělství i stavebnictví a například také ukončování termínovaných pracovních smluv. Nejnižší míra nezaměstnanosti byla v prosinci v Praze, kde činila 1,9 procenta. Následovaly Pardubický kraj s 2,2 procenta a Jihočeský a Plzeňský kraj s 2,3 procenta. Naopak nejvyšší byla v Moravskoslezském kraji, a to 4,4 procenta.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v prosinci všech 77 okresů. Nejnižší nezaměstnanost, 1,1 procenta, vykázal okres Praha - východ. Druhou nejnižší nezaměstnanost mělo Rychnovsko, kde trh práce dlouhodobě ovlivňuje závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách. Naopak nejhůře hledají uplatnění uchazeči na Karvinsku, kde nezaměstnanost vzrostla na 6,7 procenta.

Volných pracovních míst evidoval úřad práce ke konci prosince 340 957, což je o 2287 více než v listopadu a o 16 547 více než před rokem. Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 0,6 uchazeče. Ačkoliv nabídka míst roste, ekonom Komerční banky Michal Brožka upozornil, že některé výrobní podniky již hlásí propouštění. Například v Pardubickém kraji propouštěl loni výrobce elektronických součástek AVX Czech Republic z Lanškrouna na Orlickoústecku a obchodní řetězec Tesco v Pardubicích. Letos pak skončí zaměstnanci firmy Kümpers Textil v Těchoníně na Orlickoústecku.