Toman marně žádal šest miliard pro zemědělce a potravináře

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Ministr zemědělství Miroslav Toman Zdroj: Michael Tomeš

Zemědělci a potravináři budou moci dostat jako pomoc kvůli opatřením proti koronaviru až tři miliardy korun, oznámilo ministerstvo zemědělství. V materiálu, který předložil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) vládě, chtěl úřad až dvojnásobek této sumy. Vláda zatím odsouhlasila zásady dotačního programu, ministerstvo nyní dopracuje jeho pravidla, které pak bude kabinet Andreje Babiše (ANO) schvalovat na některém z dalších jednání.

Na peníze budou mít nárok producenti potravin, kteří dodávají zboží do provozoven veřejného stravování, které jsou nyní zavřené. Jde například o školní jídelny nebo o restaurace.

Očekávané ztráty v sektoru jsou nyní podle ministerstva 1,5 miliardy korun týdně. Nejvíce postižené obory jsou produkce masa a masných výrobků, mléka a výrobků z něj, pečiva, piva, vína, lihovin, ovoce a brambor.

Například u masného průmyslu činí souhrnné ztráty o 600 milionů korun měsíčně, tržby za pekařské výrobky klesají o více než 100 milionů korun, přičemž největší propad mají malé řemeslné pekárny. Propad tržeb u lihovin v případě trvání vládních omezení do konce roku dosáhne nejméně 2,5 miliardy korun, u pivovarů 1,4 miliardy korun měsíčně. U vinařů jde o zhruba 185 milionů korun měsíčně, ministerstvo však v jejich případě předpovídá za celý rok i kvůli rušeným vinobraním a svatomartinskému koštu propad 1,94 miliardy korun.