Do druhého kola doplňovacích senátních voleb na Trutnovsku v sobotu postoupili favorizovaní Jan Sobotka (za STAN) a Jiří Hlavatý (za ANO). Starosta Vrchlabí Sobotka, který má podporu TOP 09, KDU-ČSL a ODS, získal 33,51 procenta hlasů. Majitel královédvorské textilky Juta Hlavatý, kvůli němuž se volby konají, dostal 25,21 procenta hlasů.

Volební účast byla pouze 22,9 procenta, vyplývá z údajů serveru volby.cz.

Loni byl Hlavatý díky preferenčním hlasům zvolen do sněmovny, čímž mu zanikl mandát senátora. Poté oznámil, že o křeslo senátora bude usilovat znovu. Poslaneckého mandátu se vzdal.

K volebním urnám mohlo přijít zhruba 110 000 oprávněných voličů. Nakonec bylo odevzdáno necelých 23 000 hlasů. Účast je tedy výrazně nižší než při minulých volbách v roce 2014, kdy v prvním kole odvolilo 39,55 procenta voličů. V druhém kole tehdy účast klesla na 17,87 procenta.

Celkem se letos v doplňovacích volbách v obvodu č. 39 ucházelo o funkci senátora devět kandidátů. S velkým odstupem třetí skončila majitelka Luční boudy v Krkonoších Klára Sovová kandidující za Nezávislou iniciativu (NEI), získala 11,88 procenta hlasů. Čtvrtý byl nestraník a kandidát České pirátské strany Jaroslav Dvorský z Trutnova se ziskem 10,59 procenta hlasů.

Další kandidáti se už přes desetiprocentní hranici nedostali. Pátá byla zastupitelka Trutnova Iva Řezníčková, která kandidovala za KSČM s podporou Strany přátel občanů (SPO). Šestý skončil místostarosta Úpice Karel Šklíba, jehož nominovala ČSSD. Sedmá byla majitelka tiskárny Luďka Tomešová z Trutnova, o zvolení usilovala za Okamurovu SPD. Osmá skončila galeristka Blanka Horáková, kterou do voleb vyslala Občanská demokratická aliance.

Devátá se umístila nezávislá Terezie Holovská, kterou městský úřad v Trutnově původně odmítl zaregistrovat s odůvodněním, že nesplnila náležitosti nutné k registraci. Hradecký krajský soud, kam Holovská poslala stížnost, ale dospěl k závěru, že podmínku nejméně 1000 podpisů splnila. Uložil proto trutnovskému městskému úřadu, aby Holovskou pro volby zaregistroval.

Druhé kolo se uskuteční 12. a 13. ledna, ve stejném termínu jako první kolo voleb prezidentských. Vítěz bude senátorem jen dva roky a devět měsíců.