Pozice bývalého vysokého představitele armády Petra Pavla v roli sázkového favorita na prezidenta posílila a jeho kurz na vítězství klesl na 1,05 : 1. Naopak předseda hnutí ANO Andrej Babiš u bookmakerů ztrácí, kurz na výhru bývalého premiéra se propadl až na 9 : 1. Vyplývá to z informací tuzemských sázkových kanceláří na webech. Nástupce Miloše Zemana vzejde z druhého kola voleb, které se uskuteční 27. a 28. ledna.

Pavlův kurz na úspěch v prezidentských volbách v posledních týdnech sílí. Těsně před začátkem voleb měl kurz na výhru okolo 1,4 : 1, po těsné výhře v prvním kole 1,12 : 1 a nyní už velmi nízký 1,05 : 1. Naopak Babišův kurz stoupá, po prvním kole měl 6 : 1, v pondělí 23. ledna v průměru 7,2 : 1, v úterý ráno ještě kolem 8 : 1 a po poledni se už na jeho výhru dalo sázet až v kurzu 9 : 1.

Na výhru Babiše sice přijaly sázkové kanceláře dlouhodobě více peněz, ale političtí bookmakeři vypisují kurzy i na základě vlastního úsudku a berou v potaz také například názory politologů a sociologů.

Sází se i na počet hlasů kandidátů. U Tipsportu je například vsazeno dohromady 1,64 milionu korun, že Pavel získá přes 56,01 procenta hlasů. U volební účasti ve druhém kole většina sázkařů podle objemu peněz očekává, že bude pod 68,51 procenta. 

Kurzy sázkových kanceláří na prezidenta před druhým kolem voleb k 24. lednu 2023: 

Kandidát Tipsport a Chance Fortuna SazkaBet Betano
Petr Pavel 1,05:1 1,06:1 1,07:1 1,05:1
Andrej Babiš 9:1 9:1 8:1 9,1:1


Zdroj: weby sázkových kanceláří.

Babiš už nepovede kontaktní kampaň

Prezidentský kandidát Babiš už do druhého kola volby nepovede kontaktní kampaň, kvůli výhrůžkám zrušil i úterní výjezd do Hradce Králové. Oznámil totiž, že obdržel anonymní dopis, v němž mu někdo vyhrožuje smrtí v případě, že vyhraje v prezidentské volbě. Věc nahlásil policii, další výjezdy zatím v plánu neměl.

„Pokud, Andreji, vyhrajete prezidentské volby, vezmu si flintu a vydám se na svůj poslední lov. Toho ‚raka‘ (rakovinu), co v sobě nosím, už stejně nepřemůžu, ale pořád se ještě mohu stát pro své syny hrdinou a svým vnoučatům zajistit lepší budoucnost. Buďto prohrajete, nebo zemřete, anebo odstupte, a tím si zachráníte nejen život, ale i čest,“ citoval Babiš z dopisu.

Expremiér rovněž vyzval k respektování názorů ostatních a k zastavení nenávisti. Uvedl, že své podporovatele vždy prosil o to, aby se chovali slušně. Ve videu, které Babiš zveřejnil v úterý na Twitteru, kritizoval Pavlovy příznivce za narušování jeho setkání s voliči. Nejde podle něj o projev demokracie.

Pavel rovněž vyzval ke zklidnění situace ve společnosti. Vyčítá Babišovi, že vlivem jeho kampaně dosáhl konflikt kritické hladiny. Chce po něm, aby stáhl všechny reklamní materiály, kde používá strach ze zatažení do války, omluvil se vojákům a veřejně slíbil neútočit a neeskalovat situaci v nadcházejících televizních debatách. 

„Důsledkem vaší kampaně konflikt ve společnosti dosáhl kritické hladiny a musíme ho zmírnit. Ať vyhraje kdokoliv z nás, uvědomte si odpovědnost za to, v jakém stavu bude naše společnost po volbách,“ uvedl Pavel

Závěrečnou část kampaně doprovází zejména téma války. Babiš byl kritizován za billboard s textem „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják.“ Po kritice slíbil slovo voják nahradit generálem. Oponentům vadí i následný billboard „Generál nevěří v mír“ s dovětkem „Volte mír. Volte Babiše“. Podle kritiků se Babiš snaží téma války využít ve svůj volební prospěch.

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.