Navalného otravu novičokem potvrdily laboratoře ve Francii a Švédsku. Pacient opouští lůžko

Události: Navalného otravu novičokem potvrdily laboratoře ve Francii a Švédsku (zdroj: ČT24)

Otrávení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok nezávisle potvrdily také specializované laboratoře ve Francii a Švédsku. Oznámila to německá vláda, která zároveň zopakovala svou výzvu Rusku, aby případ otravy vysvětlilo. Navalnyj už nepotřebuje umělé dýchání a občas může opustit lůžko.

Německo podle mluvčího vlády Steffena Seiberta požádalo Francii a Švédsko jako další evropské partnery o nezávislé prověření německých důkazů. „Výsledky tohoto přezkoumání speciálními laboratořemi ve Francii a Švédsku jsou nyní zde a potvrzují německý důkaz,“ řekl Seibert.

Už dříve německá vojenská laboratoř potvrdila přítomnost novičoku ve vzorcích pacienta, který se léčí na berlínské klinice Charité. Do Berlína byl převezen v kómatu několik dní poté, co během letu ze Sibiře do Moskvy 20. srpna zkolaboval a byl hospitalizován v Omsku.

Vláda oznámila zjištění laboratoří poté, co byla do vyšetřování případu zapojena Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), píše dnes agentura DPA. Mluvčí německé vlády Seibert dnes řekl, že také OPCW obdržela vzorky, které nechala otestovat ve svých referenčních laboratořích.

„Nezávisle na stále běžících zkoumáních OPCW tak nyní už tři laboratoře nezávisle na sobě přinesly důkaz, že příčinou otrávení pana Navalného byl nervový bojový plyn ze skupiny novičok,“ prohlásil Seibert.

Zdravotní stav Navalného se dál zlepšuje. Už mu nemusí být poskytováno umělé dýchání a občas může opustit lůžko, oznámila klinika Charité. „Nyní podstupuje mobilizaci a je schopen na krátké chvíle opustit své lůžko,“ uvedla nemocnice. Kromě toho byl Navalnyj podle kliniky úspěšně zcela odpojen od mechanické ventilace.

Kreml obvinění odmítá

Navalného spolupracovníci obviňují ruského prezidenta Vladimira Putina, že dal k otravě opozičního vůdce příkaz, což Kreml rezolutně odmítá. Moskva naopak obvinila Západ, že se snaží Rusko očernit.

Seibert v pondělí rovněž zopakoval požadavek Německa, aby Rusko záležitost samo vysvětlilo. „Znovu vyzýváme Rusko, aby podalo vysvětlení toho, co se stalo,“ uvedl Seibert a zdůraznil, že otrava novičokem znamená „vážné porušení“ úmluvy o chemických zbraních.

Podle britských vyšetřovatelů byl novičokem v březnu 2018 v anglickém Salisbury otráven také někdejší agent ruské rozvědky Sergej Skripal. Za pachatele byli přitom označeni agenti ruské tajné služby. I to Moskva popírá.