Čekáme na vás, vzkázal španělský premiér zahraničním turistům. Země se otevře v červenci

Španělsko umožní od července vstup do země turistům ze zahraničí, oznámil premiér Pedro Sánchez. Vláda s ohledem na klesající počty nově nakažených covidem-19 i zemřelých postupně ruší opatření, která ve snaze zabránit šíření koronaviru zavedla v polovině března. Speciální poradce britského premiéra Dominic Cummings čelí výzvám k rezignaci poté, co média přinesla informaci o tom, že opakovaně porušil karanténu v době, kdy vykazoval příznaky covidu-19. Epicentrem pandemie koronaviru se nově stala Jižní Amerika. Nakažení rychle přibývají v Brazílii, Mexiku, Peru, Chile i Argentině.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • Epicentrem epidemie se podle Světové zdravotnické organizace stala Jižní Amerika, obzvlášť alarmující je situace v Brazílii. Z více než pěti milionů potvrzených případů nákazy koronavirem ve světě jich podle Univerzity Johnse Hopkinse už téměř 650 tisíc evidují země Latinské Ameriky.
  • V Evropě se celkově potvrdily už více než dva miliony případů nákazy koronavirem, přičemž více než dvě třetiny z toho eviduje Rusko, Británie, Španělsko, Itálie a Francie. Vyplývá to z propočtů agentury AFP.
  • Porušení podmínek karantény by mohlo stát post poradce britského premiéra Dominika Cummingse. Navzdory tomu, že se koronavirem sám nakazil, odvezl koncem března syna k rodičům na hlídání. V té době však platila přísná karanténa a Britové měli vycházet jenom kvůli nezbytným pochůzkám.
  • Čtyři evropské státy přišly s vlastním návrhem na unijní obnovu hospodářství postiženého důsledky pandemie. Rakousko, Švédsko, Dánsko a Nizozemsko nesouhlasí s francouzsko-německým plánem záchranného fondu, který předpokládá unijní půjčku 500 miliard eur.
  • Podle studie provedené na tisíci pacientech se ukázalo, že podávání léku remdesivir pacientům v době, kdy ještě nemusí být napojeni na ventilátory, zkracuje léčbu až o čtyři dny. Remdesivir zřejmě také snižuje úmrtnost.
  • Podle kubánských zdravotních úřadů se podáváním dvou medikamentů pacientům s covidem-19 podařilo snížit úmrtnost. Oba přípravky – itolizumab a jeden peptid dokázaly zachránit 80 procent pacientů v kritickém stavu.

Španělsko zajistí bezpečnou dovolenou, slíbil premiér

Španělsko ve srovnání s Itálií, která také patří mezi nejzasaženější státy covidem-19, otevře své hranice zahraničním turistům zhruba o měsíc později. Itálie oznámila začátek sezony už na 3. června.

„Oznamuji, že turistická sezona se toto léto uskuteční. Od července bude zahraniční turistika ve Španělsku pokračovat v bezpečných podmínkách. Španělsko potřebuje cestovní ruch a cestovní ruch potřebuje bezpečí. Bezpečí zajistíme. (…) Posílám vzkaz turistům v zahraničí: Španělsko na vás od července bude čekat,“ citoval premiéra list El País. 

Do jednotlivých fází uvolňování vstupují oblasti Španělska podle místního vývoje epidemie po dohodě vedení regionů s centrální vládou. A zatímco například na Baleárách či Kanárských ostrovech se život místních už téměř vrátil do normálu, v Madridu či Barceloně bude většina omezení zrušena až nadcházející pondělí. V celé zemi se má proces uvolňování dovršit koncem června. 

Ulicemi Madridu na protest proti vládním restrikcím spojeným s koronavirem projela kolona tisíců aut a motocyklů se španělskými vlajkami. Demonstraci zorganizovala krajně pravicová strana Vox, která tvrdí, že příliš přísná vládní nařízení způsobují obrovské hospodářské škody a nezaměstnanost. „Je na čase hlasitě se ozvat vůči vládě nezaměstnanosti a strádání, která opustila naše pracující a lidi samostatně výdělečné činné,“ uvedla strana na Twitteru.

Události: Vývoj pandemie ve světě (zdroj: ČT24)

Cummings jednal v souladu s doporučeními, tvrdí úřad premiéra

Podle informací deníků The Guardian a Daily Mirror měl Dominic Cummings, který působí jako poradce britského premiéra, a jeho žena v době, kdy oba vykazovali symptomy covidu-19, odjet z Londýna do 420 kilometrů vzdáleného hrabství Durham, kde žije Cummingsova rodina. „Porušil tím nařízení vlády, podle kterého měli lidé s příznaky zůstat doma,“ uvedl zpravodaj ČT v Británii Bohumil Vostal.

Stanice BBC uvedla, že Cummingsovi se kvůli svému stavu obávali, že se nebudou moci starat o svého syna, proto jej odvezli do Durhamu. Tím však porušili další vládní nařízení – že se děti nemají stýkat s lidmi z ohrožených skupin, včetně svých prarodičů. Cummings a jeho žena prý během pobytu v Durhamu pobývali v izolaci ve zvláštní budově sídla Cummingsových.

„Jeho jednání bylo v souladu s koronavirovými doporučeními,“ sdělil úřad premiéra Johnsona. Jeden z nejvlivnějších ministrů konzervativního kabinetu Michael Gove vystoupil na Cummingsovu obranu s tím, že „péče o ženu a dítě není zločin“.

Johnsonův poradce porušil karanténu (zdroj: ČT24)

Tento názor nicméně nesdílí představitelé opozice. „Britové neočekávají, že by jedna pravidla platila pro ně a jiná pro Dominika Cummingse,“ uvedl mluvčí labouristů. „Dominic Cummings měl udělat správnou věc a odstoupit, ale když tak sám neučinil, Boris Johnson musí ukázat vůdcovství a okamžitě jej z úřadu odvolat,“ řekl Ian Blackford, šéf frakce Skotské národní strany (SNP) v Dolní sněmovně.

Cummings je dlouholetým spolupracovníkem Borisem Johnsona, kromě jiného je strůjcem úspěšných kampaní před referendem o brexitu roce 2016 nebo před loňskými parlamentními volbami.

Situace je pro něj o to vážnější, že v předchozích případech porušení protikoronavirových opatření předními představiteli administrativy došlo na rezignace. O funkci přišla například hlavní skotská zdravotnice, která si vyrazila na víkend za Edinburgh. Rezignoval také člen vládního týmu a známý vědec, který podpořil zavedení restrikcí, když vyšlo najevo, že jej přišla navštívit jeho milenka v době, kdy Britové neměli zbytečně vycházet.

Morawiecki si podle kritiků neuhlídal odstup v restauraci

Kritice kvůli porušení opatření se musí bránit také polský premiér Mateusz Morawiecki. Ten podle kritiků při páteční návštěvě restaurace v Gliwicích na jihu země nedodržel zásadu odstupu mezi hosty, která má zabránit šíření koronaviru. „Ty odstupy jsou doporučené, a ne nařízené,“ prohlásil podle zpravodajského serveru Onet.

Morawiecki sám zveřejnil snímky z restaurace, kde usedl k jednomu stolku s majiteli podniku, ve kterém nikdo neměl nasazenou roušku. Restauratéři podle premiéra využili vládní program pomoci v nynější krizi, způsobené pandemií, a pochvalovali si, že „díky (protikrizovému) štítu můžeme tady sedět a klidně hledět do budoucna“.

Morawiecki dodal, že gastronomie představuje důležitou část ekonomiky a také sociální infrastruktury, protože posiluje vazby mezi lidmi. „Využívejte své oblíbené místní restaurace,“ apeloval na krajany.

Kritici ovšem připomínají, že podle zásad, vypracovaných vládou, u jednoho stolu v restauraci smí být pouze příbuzní či lidé žijící ve společné domácnosti. Jinak mají lidé sedět samostatně, pokud stolek není vybaven přepážkou, například z plexiskla. A dodržovat mezi sebou odstup. 

Televize Polsat v této souvislosti připomněla, že účastníci jednoho happeningu, který se konal 6. května před parlamentem, byli potrestáni pokutami ve výši 10 tisíc zlotých (asi 60 tisíc korun), přestože měli roušky a dodržovali dvoumetrový odstup. 

„Spořivá čtyřka“ přišla s vlastním návrhem obnovy ekonomiky

Rakousko, Švédsko, Dánsko a Nizozemsko představily alternativní návrh vůči francouzsko-německému plánu záchranného fondu pro hospodářskou obnovu v Evropské unii po koronavirové krizi.

Jeho základem by mělo být poskytování výhodných úvěrů, a to nanejvýš po dobu dvou let. Pomoc státům a odvětvím má být adresná, například v podobě podpory výzkumu a inovací či přechodu k „zelené ekonomice“. Konkrétní objem prostředků v zamýšleném fondu plán neobsahuje.

„Navrhujeme dočasný, jednorázový záchranný fond na podporu hospodářské obnovy a odolnosti našich zdravotnických sektorů. S čím ale nemůžeme souhlasit, jsou jakékoliv nástroje nebo opatření, které povedou k zespolečenštění dluhů nebo významnému navýšení rozpočtu EU,“ uvádí se v návrhu skupiny označované jako „šetrná čtyřka“.

Plán hospodářské obnovy v rozsahu 500 miliard eur představili začátkem týdne německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron. Peníze, které si Unie má svým jménem půjčit na finančních trzích a které pak bude splácet v delším časovém horizontu, mají být podle něj jednotlivým zemím rozdělovány přes rozpočet EU ve formě dotací a půjček.

Evropa má dva miliony nakažených

V Evropě se celkově potvrdily už více než dva miliony případů nákazy koronavirem, přičemž více než dvě třetiny z toho eviduje Rusko, Británie, Španělsko, Itálie a Francie. Vyplývá to z propočtů agentury AFP, podle které je Evropa i nadále pandemií nejhůře zasaženým kontinentem.

Úřady v evropských zemích zaregistrovaly nejméně 2 001 995 případů, z čehož 173 133 pacientů kvůli komplikacím způsobeným covidem-19 zemřelo. Celosvětově se od přelomu loňského a letošního roku, kdy se nový typ koronaviru prokázal v Číně, nákaza potvrdila u 5 244 616 lidí a vyžádala si 339 011 obětí, uvádějí propočty.

Co do počtu nakažených i zemřelých jsou z celého světa nejhůře zasaženy Spojené státy s odstupem následované Brazílií. Oficiální statistiky jednotlivých zemí však nemusí odpovídat skutečnosti, poznamenává AFP. Velká část států totiž testuje jenom osoby se závažnými příznaky nemoci. 

Novým epicentrem pandemie je Jižní Amerika

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se navzdory vysokým číslům v Evropě novým epicentrem pandemie covidu-19 stala Jižní Amerika. Z více než pěti milionů potvrzených případů nákazy ve světě jich země Latinské Ameriky evidují už 650 tisíc.

Nejhůře zasaženou zemí kontinentu je s více než 330 tisíci pacienty Brazílie, se stovkou tisíc nemocných následuje Peru. Stát přitom brzy zavedl karanténu, i přesto čísla dál prudce rostou. Podle lékařů je to proto, že lidé pravidla nedodržují.

Mexiko oznámilo za pátek rekordní počet úmrtí a Argentina nejvyšší denní přírůstek nemocných od vypuknutí pandemie. Rychle roste počet nemocných také v Chile, kde tisíce lidí urgentně potřebují potravinovou pomoc. Vrchol epidemie zde má přijít na přelomu května a června.

Epicentrem pandemie se stala Jižní Amerika (zdroj: ČT24)

Kuba hlásí úspěch se dvěma léky

Kubánské zdravotnické úřady ohlásily úspěch se dvěma léky při léčbě covidu-19 u pacientů s těžkým průběhem. Jedním z podávaných medikamentů je itolizumab, tedy monoklonální protilátka vyráběná na Kubě i v jiných zemích. Druhým je peptid, který je na Kubě klinicky testován pro pacienty s revmatickou artritidou.

Přípravky podle všeho dokážou zklidnit cytokinovou bouři, tedy nadprodukci cytokinů, jež způsobuje závažný průběh onemocnění a poškozuje životně důležité orgány.

Prezident Miguel Díaz-Canel o úspěchu s nasazenými léky informoval v televizi. „Asi 80 procent pacientů (s covidem-19) v kritickém stavu zemře. Na Kubě se daří z těchto kriticky nemocných díky těmto dvěma lékům 80 procent lidí zachránit,“ řekl. Vědci ale upozorňují, že pro potvrzení účinnosti zmíněných preparátů je zapotřebí provést širší studie s kontrolní skupinou, jíž bude podáváno placebo.

Remdesivir urychluje léčbu, zárukou přežití však není, tvrdí studie

Lék remdesivir podávaný deset dní intravenózně uspíšil vyléčení pacientů hospitalizovaných s covidem-19 o čtyři dny. Pacienti, kteří ho dostávali, se vyléčili za 11 dní, zatímco ti, kterým bylo podáváno placebo, za 15 dní.

Vyplývá to ze studie zveřejněné v časopisu New England Journal of Medicine, která tak potvrdila předchozí výroky ředitele amerického Národního ústavu pro alergii a infekční nemoci Anthonyho Fauciho. Ten koncem dubna řekl, že předběžné údaje klinické zkoušky na 1000 nemocných v deseti zemích prokazují účinnost léku proti covidu-19.

Remdesivir se ukázal nejúčinnější u pacientů, které ještě nebylo třeba připojovat na umělé dýchání. Autoři článku z toho vyvozují, že je lepší tuto léčbu nasadit dříve, než se nemoc rozvine do těžkého stadia. Upozornili také, že remdesivir není zárukou přežití: „Je zřejmé, že antivirová léčba sama o sobě bezpochyby nestačí.“ Covid-19 bude podle nich vyžadovat kombinovanou léčbu, při níž se budou k remdesiviru přidávat další preparáty.

Autopůjčovna Hertz vyhlásila v USA bankrot

Autopůjčovna Hertz Global Holding požádala ve Spojených státech o ochranu před věřiteli, protože její podnikatelská činnost se kvůli koronavirové pandemii zastavila a jednání s věřiteli nepřineslo potřebný výsledek. Mezinárodních operací, včetně Evropy, Austrálie a Nového Zélandu, se proces netýká.

Společnost, která působí na trhu více než 100 let, měla na konci loňského roku dluh téměř 19 miliard dolarů (475,5 miliardy korun) a po celém světě zhruba 38 tisíc zaměstnanců. Patří zatím mezi největší firmy, které kvůli pandemii musely požádat o ochranu před věřiteli.

Hertz v žádosti podané u soudu uvedl, že dobrovolně žádá o reorganizaci podle kapitoly 11 amerického zákona o bankrotech. Firmou otřáslo vládní nařízení omezující pohyb a požadavek, aby lidé zůstávali doma. Velká část výnosů společnosti pochází z půjčování aut na letištích, nyní se však tento zdroj výnosů téměř zastavil.

Autopůjčovna Hertz
Zdroj: Reuters/Charles Platiau

Čína poprvé nemá žádného nového nemocného, alespoň ne s příznaky

Čína poprvé od začátku pandemie nezaznamenala žádný nový případ covidu-19, nikdo také v souvislosti s koronavirem nově nezemřel. Čínská zdravotnická komise však dodala, že koronavirus se prokázal u 28 osob, které ovšem nevykazují žádné příznaky nemoci. Takové případy Čína do celkové bilance nezaznamenává.

Celkem se v pevninské Číně, která nezahrnuje Hongkong a Macao, nákaza potvrdila u 82 971 osob. Z toho 4634 jich zemřelo.

Koronavirus se v nejlidnatější zemi světa poprvé objevil v čínské provincii Chu-pej na konci loňského roku. Začal se odtud zřejmě šířit do ostatních částí světa na začátku letošního roku.