Ukrajinský premiér Hončaruk podal demisi, Zelenskyj ji odmítl

Předseda ukrajinské vlády Oleksij Hončaruk po několika měsících ve funkci oznámil demisi.  Pětatřicetiletý právník působil v úřadu od konce srpna. Rezignace patrně souvisela se zveřejněním nahrávky s nelichotivými vyjádřeními premiéra vůči hlavě státu. Prezident Volodymyr Zelenskyj však jeho demisi odmítl. Uvedl, že chce Hončarukovi a jeho kabinetu dát šanci pokračovat v práci. Agentura Reuters předtím upozornila, že není jasné, jaké jsou Hončarukovy skutečné úmysly a zda pouze nezkouší, zda má důvěru hlavy státu.

„Přemýšlel jsem a zdá se mi správné dát Vám i Vaší vládě šanci, když rozhodujete v některých velice důležitých záležitostech, které trápí naši společnost,“ řekl Zelenskyj poté, co se večer osobně sešel s Hončarukem. Situaci kolem úniku nahrávky označil za „nepříjemnou“.

Hončaruk dříve v rezignačním dopise sdělil, že demisi podává, aby se vyhnul „jakýmkoli pochybnostem“ o respektu a důvěře k prezidentovi. O loni zvolené hlavě státu rovněž napsal, že je pro něj příkladem transparentnosti a slušnosti.

Agentura Reuters předtím upozornila, že není jasné, zda premiér svůj krok myslí vážně, nebo jde pouze o způsob, jakým chce otestovat, zda má i nadále podporu Zelenského. Agentuře na dotaz, zda je připraven opustit svůj post, řekl, že lidé by „neměli předbíhat“.

Hončaruka jmenoval do funkce parlament loni v srpnu poté, co Zelenského strana Sluha lidu získala většinu v parlamentu. Od té doby představil ambiciózní program reforem a zajistil prozatímní dohodu s Mezinárodním měnovým fondem o tříletém úvěrovém programu. Ta je považována za klíč k udržení důvěry investorů a hospodářské stabilitě, poznamenala agentura Reuters. 

Kontroverzní nahrávky

V posledních dnech se na kanálu YouTube objevilo několik nahrávek pořízených během schůzek Hončaruka s ministryní financí, vysokým představitelem ukrajinské centrální banky a dalšími státními činiteli.

Na nich člověk, jehož hlas se nápadně podobá Hončarukovu, tvrdí, že Zelenskyj má primitivní představy o ekonomice a „mlhu v hlavě“. Procesy v ekonomice je mu prý třeba vysvětlovat na příkladu „nákladů na bramborový salát“.

Sám sebe Hončaruk nazval „ekonomickým laikem“. Později se bránil, že nejmenované „vlivné skupiny“ kompilaci částí nahrávek ze schůzek vlády sestavily tak, aby to vypadalo, že prezidenta nerespektuje. „To není pravda,“ ujišťoval premiér.

Oleksij Hončaruk
Zdroj: BRDO

Mladý nezkušený politik

Hončaruk vystudoval práva na soukromé Mezioblastní akademii personálního managementu (MAUP), která má kontroverzní pověst. V roce 2005 na ní získal čestný doktorát bývalý vůdce americké rasistické organizace Kukluxklan David Duke. Ten v minulosti nechvalně proslul svými výroky popírajícími holocaust. Hončaruk rovněž vystudoval Národní akademii státní správy.

Hončaruk pomáhal před pěti lety aktivistům Euromajdanu v kontaktu s úřady, píše web listu Ukrajinska pravda. Předtím se zabýval právními otázkami bankrotů a ochranou práv investorů.

V roce 2014 vedl do parlamentních voleb stranu Síla lidí, která však získala jen 0,1 procenta hlasů. Brzy se však do politického života dostal jako spolupracovník ministra životního prostředí Ihora Ševčenka.

Toho po jeho skandálu spojeném s jedním z ukrajinských oligarchů opustil a postavil se do čela analytického centra BRDO, které založil tehdejší ministr ekonomického rozvoje a dnešní blízký spolupracovník Zelenského Ajvaras Abromavičius.

V roce 2018 Hončaruk založil pravicově liberální hnutí Lidé jsou důležití. S ním už však nestihl kandidovat v loňských volbách. Začal působit v týmu Zelenského, kde si časem získal vliv. Podle Ukrajinské pravdy protlačil na kandidátku několik svých kolegů z BRDO. Po květnových volbách se stal vicekancléřem nového prezidenta.