Útok v Londýně má dvě oběti. Muže s atrapou vesty s výbušninou policie zastřelila

Zpravodaj ČT Vostal v Událostech: Detektivové nechtějí spekulovat o motivu útoku (zdroj: ČT24)

Podle londýnské policie byl páteční incident na mostě London Bridge teroristickým činem. Při útoku nožem tam bylo zraněno pět lidí. Policie později potvrdila zprávy médií, že dva z nich podlehli těžkým zraněním. Mrtvý je i útočník Usman Khan, kterého na místě zastřelili členové protiteroristické jednotky. Podle vyjádření policie měl na sobě atrapu vesty s výbušninou.

„Vzhledem k hlášením, že podezřelý mohl mít výbušné zařízení, zasahovali na místě specialisté,“ řekl policejní velitel Neil Basu, který má na starosti protiteroristické operace. „Mohu nicméně potvrdit, že v tuto chvíli jsme přesvědčeni, že zařízení, které bylo umístěné na těle podezřelého, byla atrapa,“ dodal.

Osmadvacetiletý útočník byl policii znám od doby, kdy byl v roce 2012 odsouzen za plánování bombových útoků na londýnskou burzu. Jeho skupinu, která se inspirovala Al-Káidou, odhalila MI5 ve spolupráci s policií. Z vězení byl Khan podmínečně propuštěn v prosinci 2018, upřesnil Basu.

Incident se stal okolo 14:00 místního času (15:00 SEČ). Z výpovědi svědků vyplývá, že proti útočníkovi okamžitě zasáhli kolemjdoucí, ke kterým se následně přidali policisté. Podle médií kolemjdoucí muže zneškodnili pomocí hasicího přístroje a tyče. Muž měl podle svědků dva dlouhé nože, uvedl zpravodaj ČT.

Jako hrdinu označují média i lidé na internetu muže, který útočníkovi vzal nůž a utekl s ním od místa, kde s útočníkem zápasili civilisté i policisté. Televize Sky News ocenila jeho odvahu, neboť riskoval vlastní život.

Horizont ČT24: Teroristický útok v Londýně (zdroj: ČT24)

Dva kolemjdoucí zemřeli, tři jsou zranění

Na Twitteru se krátce po činu objevily snímky člověka bezvládně ležícího na chodníku a také několik videí, na nichž zasahující policisté střílejí na muže na zemi, kterého se předtím pokoušela přemoci skupina lidí. 

Na dostupných záběrech je rovněž vidět, jak lidé z mostu i jeho okolí utíkali. Podle svědků se přítomných zmocnila panika. Zveřejněny byly i snímky očividně zraněné ženy, kterou z místa odnášela čtveřice policistů. Při útoku bylo zraněno pět lidí, dva z nich zemřeli.

Na místě vedle policistů zasahovali rovněž zdravotníci a hasiči. Přilehlá stanice London Bridge byla uzavřena, večer byl ale provoz obnoven. Konzervativci i labouristé kvůli útoku pozastavili kampaň před prosincovými parlamentními volbami.

Aktuální záběry z Londýna. Incident na London Bridge (zdroj: EBU)

Starosta Khan: Šlo o čin jediného útočníka

Britský premiér Boris Johnson ocenil statečnost kolemjdoucích, kteří se rozhodli útočícího teroristu zastavit. „Chci vzdát hold výjimečné statečnosti těch příslušníků veřejnosti, kteří fyzicky zasáhli, aby chránili životy druhých. Pro mě jsou ukázkou toho nejlepšího z naší země a já jim jménem celé naší země děkuji,“ řekl premiér v prohlášení.

Slíbil také dopadnout každého, kdo se na přípravě útoku podílel. Johnson uvedl, že podle informací policie nebezpečí už nehrozí, a dodal, že věří, že se lidé budou nyní moci vrátit zpět ke každodennímu životu. 

Londýnský starosta Sadiq Khan uvedl, že je v úzkém kontaktu s šéfem metropolitní policie. K incidentu řekl, že to byl očividně čin jediného útočníka a že policie žádného dalšího pachatele nehledá. Dodal, že teroristické útoky obyvatele metropole a Velké Británie nemohou rozdělit. Ocenil také odvahu kolemjdoucích, kteří přispěli k zastavení útočníka.

London Bridge přes Temži spojuje londýnské části City a Southwark. Most se v červnu 2017 stal dějištěm teroristického útoku, který si zde a také v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market vyžádal osm obětí, dalších téměř padesát lidí bylo zraněno. Tři útočníci zahynuli.