V Budapešti po dvou týdnech vyzvedli potopenou výletní loď, našla se přitom další čtyři těla

V Maďarsku se v úterý podařilo vyzvednout vrak výletní lodi, která se 29. května potopila na Dunaji v centru metropole. Potápěči přitom našli další čtyři těla. Při nehodě, během níž se loď Mořská panna srazila s větší hotelovou lodí Viking Sigyn a během několika vteřin klesla ke dnu, zemřelo 26 jihokorejských turistů a dva maďarští členové posádky. Sedm lidí neštěstí přežilo. Po čtyřech zbývajících obětech se dosud pátrá.

Při úterní operaci v Budapešti se jihokorejským potápěčům podařilo vyprostit čtyři těla obětí, jedno z nich bylo na kapitánském můstku. Podle agentury APA se jedná o kapitána lodi. Další z nalezených těl patřilo podle maďarských médií šestiletému dítěti.

Podle portálu index.hu se podařilo zvednout loď na hladinu v celé její délce a uložit pak na nákladní člun, který ji odveze pryč. Celá akce trvala sedm hodin. Na boku jsou jasně viditelné stopy po srážce s lodí Viking Sigyn. Hasiči také přečerpávali 1400 litrů nafty, které zbyly v lodních nádržích a hrozilo, že uniknou do Dunaje.

„Nákladní člun odveze loď do přístavu. Technici a experti na lodní dopravu tam budou pokračovat ve vyšetřování za přítomnosti prokurátora,“ sdělil mluvčí maďarské policie Kristóf Gál.

S vyzvednutím vraku potopené lodi a s tím souvisejícími pracemi pomáhali i čeští potápěči, kteří na místo vyjeli na žádost kolegů z Maďarska. V jednom okamžiku nastala při vyprošťovací operaci dramatická situace, kdy do řeky spadl jeden ze záchranářů. Jeho kolegové ho ze silného proudu zpět na loď vytáhli jen s velkými obtížemi. 

Dvousettunový jeřáb, který začal vrak potopené lodi pomocí čtyř kovových lan v úterý vyzvedávat, byl přistavený u mostu nedaleko budovy maďarského parlamentu už o víkendu. Dosud však záchrannou operaci komplikovala vysoká hladina vody a silné proudy.

„Byly dny, kdy jsme viděli na 50 centimetrů, ale jindy byla viditelnost jen 10 centimetrů. Bylo to jako za silné sněhové vánice nebo mlhy. Ani s rozsvícenými světly jsme vůbec nic neviděli,“ uvedl potápěč Zoltán Papp.

Průběh vyprošťovací operace si přijel osobně prohlédnout maďarský ministr vnitra Sándor Pintér. Z dálky přihlíželi i obyvatelé Budapešti. „Od té tragické události jsem sem přišel poprvé. Taky jsem byl na podobné výletní lodi a představa, že se taková tragédie mohla stát i nám, je velmi znepokojující,“ konstatoval János Kádár.

Hotelová loď Viking Sigyn se s výletním plavidlem Mořská panna (Hableány) srazila na Dunaji poblíž budovy maďarského parlamentu před dvěma týdny. Na palubě menší výletní lodi bylo 35 lidí, z toho 33 jihokorejských turistů a dva maďarští členové posádky. Podle maďarských médií se Mořská panna převrátila a potopila během sedmi vteřin.

Ukrajinského kapitána lodi Viking Sigyn, kterým byl 64letý Jurij C. z Oděsy, krátce po nehodě maďarská policie zadržela a nyní je ve vazbě. Podezřelý je z ohrožení lodní dopravy, které vedlo k nehodě s větším počtem mrtvých. V případě, že by jej soud shledal vinným, hrozí mu dva roky až osm let za mřížemi. Ukrajinec odmítá, že by nehodu zavinil.

Maďarská média s odvoláním na policejní zdroje ale dříve informovala, že muž ignoroval pravidla pro provoz na řece. Údajně totiž nenavázal kontakt s kapitánem druhého plavidla, když se jej snažil předjet. Po nehodě navíc nezazněla z větší hotelové lodi siréna, která by na neštěstí upozornila, a Jurij C. neinformoval ani policii. Podle serveru index.hu policisty zavolal až deset minut po potopení Mořské panny pasažér jiné z výletních lodí.

Loď Mořská panna (Hableány)
Zdroj: pandeck.hu