Strašné, slabé, příliš vyhýbavé, hodnotí výkon Mayové britský tisk. EU prý převzala kontrolu

Jako poslední šanci či třítýdenní záchranné lano hodnotí britský tisk odklad odchodu Spojeného království, se kterým ve čtvrtek Evropská unie souhlasila. Noviny nicméně upozorňují, že je to Unie, kdo nyní převzal kontrolu nad termínem brexitu, neboť nevyhověla žádosti britské premiérky Theresy Mayové o odklad do 30. června.

Mayová dostala od Bruselu čas do 12. dubna, tedy tři týdny, aby se rozhodla o dalším postupu. Tento termín představitelé unijních států stanovili pro případ, že britská Dolní sněmovna i potřetí odmítne brexitovou dohodu, na které se Mayová s EU dohodla. Pokud poslanci dohodu v nadcházejícím týdnu schválí, nabídla Unie odklad brexitu do 22. května.

Mayová podle listu The Times dostala poslední šanci, když jí nakonec EU po takřka sedmihodinové bouřlivé debatě hodila záchranné lano o délce tří týdnů. Pokud dohodu britský parlament nepřijme, ocitne se Londýn na křižovatce. „Británie bude přinucena se rozhodnout, zda si vybere brexit bez dohody, nebo souhlas s uspořádáním evropských voleb,“ dodal deník.

Mayová podle deníku The Financial Times, který brexit přirovnal ke gilotině, čelí národnímu stavu nouze. V komentářích pod titulkem „Brexitová noční můra“ pak uvádí, že premiérka se rozhodla hrát s Británií ruskou ruletu.

Výsledky summitu EU a britská reakce (zdroj: ČT24)

Účastník summitu: Příliš vyhýbavé dokonce i na poměry Mayové

The Guardian již v titulku čtenáře upozornil, že Mayová s vlastním návrhem na termín odkladu brexitu neuspěla a že otěže v této věci převzala Evropská unie. Deník premiérčin neúspěch vysvětlil tím, že Mayová naprosto nedokázala ostatním odpovědět na otázky, co bude dělat, když parlament opět dohodu zablokuje. Její vystoupení označil s odkazem na nejmenované zdroje přítomné jednání za chabé a bezobsažné.

„Neřekla jasně ani to, jestli zorganizuje další hlasování (o dohodě). Třikrát byla tázána, co udělá, pokud hlasování prohraje, a nedokázala to říci,“ vylíčil jeden z účastníků schůzky. „Bylo to zatraceně špatné. Strašné. Příliš vyhýbavé dokonce i na její poměry,“ popsal.

„Nebyla vůbec přesvědčivá. Nebylo patrné, jestli má plán B. Nebylo jasné ani to, zda má vůbec nějaký plán,“ řekl další zdroj britského levicového deníku.

Premiérka čelila zásadním otázkám, například kdy hodlá uspořádat hlasování či které poslance chce přesvědčit, aby získala většinu. Podle dalšího z přítomných zdrojů však od těchto otázek bez odpovědi utíkala.

Podobné hodnocení nabízí i The Daily Telegraph. „EU převzala kontrolu nad časovým harmonogramem brexitu, Mayová je na vedlejší koleji,“ napsal list. Dodal, že unijní představitelé se rozhodli utáhnout šrouby, když ve čtvrtek odmítli premiérčin návrh tříměsíčního odkladu.

Tisk řeší i rozepře s parlamentem

The Daily Telegraph se věnuje i rozepřím uvnitř Konzervativní strany a tomu, jak se premiérka snaží zahladit trhliny mezi svými poslanci. Ve středu přitom obvinila parlament, že kvůli jeho neschopnosti je brexit nutné odložit.

Tomuto tématu se věnuje také list s názvem „i“, podle kterého je zástupce vlády prosazující v parlamentu stranickou disciplínu zoufalý z toho, jak se Mayová rozhodla svalit vinu na jiné. Premiérčin projev k národu pak označil za děsivý.

La Vanguardia: Macron jako zlý policista

Německý deník Die Welt výsledek čtvrtečního jednání o brexitu vidí tak, že to byla EU, kdo určil vnitřní britskou politiku. List také uvedl, že v případě neschválení brexitové dohody může následovat dlouhodobý odklad bez předem známého konečného termínu. To svým vyjádřením naznačil i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který řekl, že odklad může trvat až do posledního konce.

Politico se zmínil o tvrdém přístupu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který jako konečný termín požadoval 7. květen. Dostal se kvůli tomu do sporu s předsedou Evropské rady, tedy šéfem summitů, Donaldem Tuskem, který ostatní přesvědčoval o 22. květnu.

Do sporu se následně vložila německá kancléřka Angela Merkelová, která Macronův požadavek odmítla kvůli hrozbě neřízeného brexitu. Pokárala i Tuska, kterému vyčetla vyhrocenou debatu svědčící o nedostatečné přípravě, a také ho vyzvala, aby ji nepřerušoval, když hovoří, napsal portál.

Španělský list La Vanguardia k dění na summitu uvedl, že Macron hrál tentokrát zlého policistu, jehož úkolem bylo přitlačit Británii ke zdi. „Zatímco německá kancléřka vystupovala jako hodná policistka,“ poznamenal deník. Oba podle La Vanguardia i přes odlišný akcent sdělili Londýnu to samé, že Mayová i parlament se musí rozhodnout a že dobrá vůle Unie není bezbřehá.