Trump chce další schůzku s Kim Čong-unem už koncem února. Média spekulují o Vietnamu

Americký prezident Donald Trump chce koncem února znovu jednat s vůdcem KLDR Kim Čong-unem. Dějiště vrcholné schůzky bude oznámeno později. Po Trumpově rozhovoru se severokorejským emisarem Kim Jong-čcholem to oznámil Bílý dům. První summit se konal loni v červnu v Singapuru. Trump s Kimem se tehdy shodli, že chtějí Korejský poloostrov bez jaderných zbraní. Podle médií by nová schůzka mohla proběhnout ve Vietnamu.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová řekla, že příprava summitu a také likvidace jaderného arzenálu byla tématem Trumpova zhruba devadesátiminutového setkání s vyjednávačem KLDR. Prezident se podle ní na další schůzku s vůdcem Kim Čong-unem těší. Kim Jong-čchol podle zpravodajského serveru BBC přivezl Trumpovi osobní dopis od vůdce Severní Koreje.

Média spekulují, že další schůzka vrcholných představitelů obou zemí by se mohla konat ve Vietnamu. Severokorejský vůdce má podle agentury Reuters v únoru přijet do Vietnamu na oficiální státní návštěvu.

Severokorejci plánované jednání s USA zřejmě konzultují s Čínou, která je hlavním diplomatickým spojencem Pchjongjangu. Podporu čínského vedení pro plánovaný druhý summit s Trumpem již v Pekingu počátkem ledna vyjednal sám vůdce KLDR Kim Čong-un.

Šéf OSN požaduje časový harmonogram

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval Spojené státy i Severní Koreu, že je nejvyšší čas, aby si určily časový harmonogram k odstranění nukleárních zbraní z Korejského poloostrova. V pátek zdůraznil, že plán poskytne oběma stranám přesné informace o tom, jak budou vypadat následující kroky. Podle Guterrese tak harmonogram bude pro další vyjednávání znamenat předvídatelnost.