Kim Čong-un a Mun Če-in vystoupili na „posvátnou“ horu Pektu

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in se ve čtvrtek vydali na sever KLDR, kde vystoupili na „posvátnou“ horu Pektu, údajné rodiště Kim Čong-ila, otce nynějšího diktátora. Rituální cesta byla pokračováním Munovy návštěvy Severní Koreje, během níž Kim Čong-un slíbil další kroky k denuklearizaci. Mun, který strávil v KLDR tři dny, již odletěl zpět do vlasti.

Sopka Pektu s kráterním jezerem na vrcholu je součástí oficiální státní mytologie, která má legitimizovat dynastické nároky rodiny Kimů. Její obrys je patrný na státním znaku KLDR a její jméno zaznívá i v severokorejské státní hymně.

Kim a Mun se na vrchol horského velikánu, který je se svými zhruba 2750 metry nejvyšší horou Korejského poloostrova, vydali společně s manželkami; k malebnému jezeru v kráteru sopky je vyvezla lanovka. U jezera pak pod dokonale modrou oblohou pózovali společně fotografům a Mun si naplnil vodou z jezera láhev.

Bez komentáře: Kim a Mun obdivovali výhled z hory Pektu (zdroj: APTN)

Podle oficiální zprávy pchjongjangských médií cesta symbolizovala úspěch vnitrokorejského summitu, letos už třetího. Mun, který je známým milovníkem hor, výstup na vulkán Pektu nacházející u hranic KLDR s Čínou označil za splnění svého dlouhodobého snu.

Manifestace na stadionu v Pchjongjangu

Před horskou výpravou se jihokorejský prezident ve středu večer na stadionu v Pchjongjangu zúčastnil manifestačního představení, jemuž údajně přihlíželo 150 tisíc lidí. V projevu vyzval k ukončení nepřátelství na Korejském poloostrově a k míru a spolupráci obou korejských států.

„Žili jsme společně pět tisíc let a odděleně sedmdesát let. Navrhuji zastavit nepřátelství posledních sedmdesáti let a udělat velký krok k míru, abychom byli znovu jednotní,“ řekl Mun Če-in, který pochází z rodiny severokorejských uprchlíků.

Události: Kim a Mun vystoupali na posvátnou horu Pektu (zdroj: ČT24)

„Ze strany obou Korejí je to slovní záplava, jak jsme to bohužel zažili už během minulé dekády. Přístup Jižní Koreje je naprosto bezobsažný,“ uvedl ve Studiu ČT24 koreanista Petr Bláha. „Současná návštěva Pchjongjangu je až tragikomická v tom, že prezident Mun přijel v rámci oslav sedmdesátého výročí založení komunistické KLDR.“

Ne všichni Jihokorejci navíc prezidentovo nadšení ze sbližování vítají. Asi stovka demonstrantů se sešla v centru jihokorejské metropole Soulu na protest proti konání summitu. Někteří z nich nesli transparenty s nápisem: „Ne summitu, ze kterého těží Kim Čong-un.“

Koreanista Bláha: Přístup Jižní Koreje je bezobsažný (zdroj: ČT24)

Kim Čong-un se chce znovu brzy sejít s americkým prezidentem

Po návratu z návštěvy v KLDR jihokorejský prezident Mun Če-in řekl, že severokorejský vůdce si přeje sejít se v brzké době na dalším summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. 

Jihokorejský prezident také na schůzce s šéfem Bílého domu příští týden předá Trumpovi od Kima dopis týkající se odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. „Kim Čong-un vyslovil přání rychle dokončit denuklearizaci a chce se setkat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem s cílem urychlit tento proces,“ prohlásil Mun po návratu z třídenní cesty do KLDR.

Severokorejský vůdce rovněž podle Muna vyjádřil naději, že do KLDR brzy přijede americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Kim Čong-un a Donald Trump spolu poprvé jednali v červnu v Singapuru, kdy Kim slíbil pracovat na denuklearizaci Korejského poloostrova. Trump mu výměnou za to nabídl bezpečnostní záruky a rušení sankcí.

Od té doby ale diplomatická aktivita ochabla. Koncem srpna Trump dokonce s poukazem na nedostatečný pokrok v procesu jaderného odzbrojení KLDR zrušil plánovanou cestu šéfa diplomacie Pompea do Severní Koreje. Tento týden Pompeo uvedl, že se chce setkat se svým severokorejským protějškem Ri Jong-hoem příští týden v New Yorku na okraj schůze Valného shromáždění OSN.