„Není nutno nezpívat.“ Českem zněla písnička jako poděkování všem, kteří bojují s koronavirem

Není nutno nezpívat. Písnička Svěráka a Uhlíře zní na podporu zdravotníků (zdroj: ČT1)

Po celém Česku zazněla ve středu po poledni písnička Není nutno od Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. Známý herec a scenárista je současně tváří (byť s rouškou) výzvy, která pod názvem „Není nutno nezpívat“ chce vyjádřit poděkování všem „v první linii“ v boji proti šíření nemoci COVID-19. „Není nutno, není nutno, aby bylo přímo veselo“ si bylo možné notovat mimo jiné při vysílání České televize. Organizátoři zvažují, že by se akce opakovala další dvě středy.

 „Tak jsem si říkal, proč se ve svízelných dobách uchylujeme k písničkám. Jiné národy se posilují bojovým pokřikem, my Češi ve čtrnáctém století zpíváme, aby nás pánbůh ochránil, ve dvacátém, ať mír zůstává s touto krajinou. Pojďme se této tradice přidržet,“ nabádá Zdeněk Svěrák ve videu na stránkách výzvy.

Ještě jednou, s někým jiným

Ta poslední březnovou středu začala právě jeho úvodním slovem. Následně skladbu, proslavenou filmem Tři veteráni, s Jaroslavem Uhlířem zazpíval. Ke spontánnímu zpěvu celorepubliková akce veřejnost nestrhla, lidé se přidávali spíše opatrně, pořadatelé ale prý obdrželi i spoustu nadšených reakcí.

„Dostali jsme mnoho povzbudivých zpráv od starostů obcí, které to vysílání pouštěly do obecních rozhlasů,“ potvrdil za pořádající spolek Piana na ulici Ondřej Kobza. „Velmi zvažujeme, že bychom tento celonárodní happening zopakovali třeba ještě další dvě středy. Samozřejmě s jiným proslovem od jiné osobnosti a jinou písní,“ uvedl Kobza.

Pro lékaře, hasiče i pro sebe

Řada měst a obcí podle Kobzy pustila píseň z obecních rozhlasů, lidé se ke zpěvu mohli přidat také v některých prodejnách a na čerpacích stanicích.  

„Lidé sedí ve svých obývácích, sledují zprávy o počtu mrtvých a nakažených. Chtěli bychom vykřesat vlnu jedné velké kolektivní energie, kdy v jeden moment bude třeba milion lidí zpívat jednu píseň. Pro radost, pro povzbuzení a pro ty tam venku, kteří se starají,“ uvedl před akcí Kobza.

Zdeněk Svěrák ve výzvě Není nutno nezpívat!
Zdroj: Piana na ulici

Akce „Není nutno nezpívat“ je zamýšlena především jako poděkování a podpora lékařům, sestřičkám a ostatnímu zdravotnímu personálu, lékárníkům, řidičům, hasičům, pošťákům a dalším profesím, které jsou nebezpečí nákazy nejvíce vystaveny.

Inspirací pro sdílený zpěv napříč Českem byly dvě země zasažené novým typem koronaviru: Itálie a tamní sousedé zpívající z balkonů a Španělsko, kde policisté na ulicích hráli na kytary pod balkony rodičů a dětí v karanténě. 

Události: Zpěv se Zdeňkem Svěrákem (zdroj: ČT24)